Fonds 11 is geopend voor inschrijving. Meer informatie of direct aanmelden.
Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

Het is crisis op de Chinese vastgoedmarkt

Jarenlang werden overal in China woontorens gebouwd en winkelcentra uit de grond gestampt. Nu dreigt de boel finaal uit de rails te lopen.

Het doek is namelijk gevallen voor Evergrande, de grootste projectontwikkelaar van China. Een rechtbank in Hongkong heeft vandaag de stopzetting van alle activiteiten van het bedrijf bevolen. Het lukte Evergrande niet om voor de deadline een degelijk reorganisatieplan te presenteren.

Deze beslissing heeft mogelijk grote gevolgen voor de Chinese vastgoedmarkt, die toch al in een diepe financiële crisis verkeert. Evergrande heeft omgerekend zo’n 276 miljard euro aan schulden en werd de afgelopen jaren het symbool van deze vastgoedcrisis. Eenvoudig zal de ontmanteling van het bedrijf overigens niet worden. Veel projecten worden beheerd door lokale Chinese entiteiten en voor een curator uit Hongkong is het lastig om daar controle over te krijgen.

Anouk Eigenraam en Teeuwe Mevissen

Wat is de impact van dit besluit en hoe heeft het zover kunnen komen? Die vragen leggen we voor aan Teeuwe Mevissen, Senior Macro Strateeg bij RaboResearch Global Economics & Markets, en China-correspondent Anouk Eigenraam. Het ontmantelen van Evergrande is nog niet hetzelfde als een faillissement, maar volgens Mevissen is het over en uit voor het bedrijf. Eigenraam bezocht de afgelopen jaren diverse nieuwe woonwijken in China, waar jaren na de oplevering nog steeds niemand woont. Ze legt uit hoe dat heeft kunnen gebeuren en waarom veel gewone Chinezen daar de dupe van zijn.

‘Het is in China heel normaal dat je al een hypotheek verkoopt aan mensen, die al een aanbetaling doen van 30 tot 40 procent’ vertelt Eigenraam. ‘Dan is er nog geen steen gelegd. Mensen kopen als het ware een optie op een huis, maar komen in de problemen als een ontwikkelaar failliet gaat en hun nieuwe woning nog niet is afgebouwd.’

Maarten als nieuwe minister?

In het nieuwsoverzicht gaat het deze keer over een opmerkelijke cover van de nieuwste editie van PropertyNL. Maarten de Gruyter wordt daar getipt als mogelijke opvolger van Hugo de Jonge. Zou hij daar iets voor voelen? 

Luister de aflevering