"Heel transparant en soepel zakendoen"
Creatief ondernemer Martijn van den Dobbelsteen is de trotse eigenaar van Hotel Slibvijzel op Zeeburgereiland in Amsterdam, een luxueus eenkamerhotel dat is ontsproten aan een voormalig slibvijzelgemaaltje.
Zeeburgereiland is ontstaan door slib uit het Oostelijk Havengebied en het IJ. Zestig jaar geleden maakten bruggen het eiland toegankelijk, vestigden zich bedrijven in het gebied en werd er een rioolwaterzuiveringsinstallatie neergezet. Een rioolwaterzuiveringsinstallatie met twee slibvijzelgemalen zuiverden sinds 1975 het riool, dat nu wordt doorgepompt naar het Westelijk Havengebied. De zuiveringsinstallatie is gesloopt, maar de gemeente wilde de twee slibvijzelgebouwen graag behouden en vroeg Martijn er iets voor te bedenken.
Maatschappelijk betrokken
Ooit begon hij als fotograaf in Amsterdam. Martijn en zijn vrouw Linda zijn op IJburg gaan wonen, toen een nieuw opgespoten gebied. “We waren de eerste bewoners”, vertelt hij. “Ik was daar actief als fotograaf, maar ook op maatschappelijk vlak. Met het organiseren van veel exposities, feestjes, veteranenvoetbal en de kerstboomverbranding. Samen met mijn vrouw startte ik De Brug, een krant die inmiddels in heel Amsterdam-Oost verschijnt. Volgens mij dacht de gemeente: die Martijn heeft wel wat bijgedragen aan de sociale cohesie in deze omgeving, die kunnen we goed gebruiken voor het nieuw te ontwikkelen Zeeburgereiland. Die uitdaging wilde ik wel aangaan, dus presenteerde ik een aantal ideeën die werden goedgekeurd.”
Slibvijzelgemaaltjes
Samen met zijn vrouw was Martijn een periode gehuisvest in het eerste slibvijzelgemaal aan de Roepie Kruizestraat 2. “Dat werd een werk- en ontmoetingsplek met alles waarmee ik bezig was: fotografie, de uitgeverij, een mediabureautje en een galerieruimte waar we exposities hielden. Daarnaast gaven we in datzelfde gebouwtje ook feesten en verkochten we biertjes, dat was leuk voor de buurtbewoners. Zo leuk zelfs dat de buurt zich er op een gegeven moment omheen ontwikkelde en we te rumoerig werden. Er moest iets veranderen.” Inmiddels heeft Martijn het eerste gebouwtje weer verkocht, daar komt binnenkort de Espressofabriek in. De winst kon hij investeren in het tweede gemaaltje. Daarin wordt een luxueus en romantisch eenkamerhotelletje gecreëerd waar maximaal vier personen kunnen logeren.
Financiën
Martijns financiële middelen bleken ontoereikend, daarom probeerde hij het tekort gefinancierd te krijgen. “Natuurlijk ben ik naar de reguliere banken gegaan, maar die vonden het project te klein, niet interessant of te spannend. Toen kwam ik terecht bij Mogelijk Vastgoedfinancieringen. Daar kunnen mensen met geld zich aanmelden en ondernemers helpen met financiering van vastgoed, dat vind ik een heel mooi concept. Het traject verliep heel positief, we hadden prettig persoonlijk contact. Het werd allemaal heel snel concreet gemaakt en we konden meteen heel transparant en soepel zakendoen. Ondanks de wat hogere rente, heb ik toch voor Mogelijk gekozen. Het is heel flexibel, je hoeft maar beperkt af te lossen en je maandlasten zijn niet zo heel hoog, ik ben er heel blij mee.”
Deel dit artikel: