Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Leningbeheer
0346 – 796 154

Deze manier van investeren zit in de lift

Dit artikel verscheen eerder op Telegraaf.nl

Mkb’ers die geld willen lenen voor de aankoop van bedrijfsvastgoed kunnen niet altijd terecht bij hun bank. Niet omdat de plannen slecht zijn, maar omdat de richtlijnen voor financiering in de loop der jaren zijn veranderd. Het biedt private investeerders de kans om in dat gat te springen: de ondernemer krijgt zijn geld, de investeerder een aantrekkelijk rendement.

Miranda landkroon-Wiegmans: “Bij Mogelijk kiest de investeerder of hij aan het roer wil staan of volledig wil worden ontzorgd.”

De interesse van particuliere beleggers om te investeren in zakelijke hypotheken heeft sinds de opkomst van fintechplatformen een vlucht genomen. Mogelijk was de pionier op dit gebied: het bedrijf brengt ondernemers en private investeerders samen. Via Mogelijk wordt zakelijke financiering verstrekt aan ondernemers voor de aankoop van vastgoed, met datzelfde vastgoed als onderpand.

Enorme groei

Miranda Landkroon-Wiegmans was acht jaar geleden een van de eerste medewerkers. Nu is de Manager Fonds en Vermogensopbouw een van de honderdvijftig medewerkers. Landkroon-Wiegmans heeft niet alleen vanwege die enorme groei van Mogelijk geen spijt dat ze destijds zekerheid opgaf om mee te pionieren. Het frustreerde haar ontzettend dat mkb’ers met goede ideeën toch nul op rekest kregen.

“Het is in de loop van de jaren niet makkelijker voor mkb’ers geworden”, zegt ze hierover. “Waar Mogelijk eerst nog werd gezien als een alternatieve financieringsmogelijkheid, zijn we nu top of mind bij ondernemers.”

Grotere geldsommen

Ook de interesse van particuliere beleggers wordt alleen maar groter. Zeker nu de aandelenmarkten schommelen en de spaarrentes laag blijven, kijken ze steeds meer naar andere opties. Bij Mogelijk kiest de investeerder in vastgoedhypotheken zelf of hij aan het roer wil staan of volledig wil worden ontzorgd.

“We bieden enerzijds rechtstreekse investeringen aan”, legt Landkroon-Wiegmans uit. “Dan check je het wekelijkse aanbod in het investeerdersportaal of via de app en kun je het object van je keuze selecteren. Je weet als investeerder dan precies om welk pand het gaat. Je weet ook alles over de debiteur.”

Mogelijk kreeg op een gegeven moment vanuit de geldnemers, zoals Landkroon-Wiegmans de ondernemers noemt, meer vraag naar grotere geldsommen. “Voor ons was het lastiger om vraag en aanbod te matchen, omdat de poule van mensen die 100.000 euro voor een object willen uitlenen nu eenmaal groter is dan de poule met 750.000+ euro. Tegelijkertijd kwam er meer vraag vanuit de geldgevers naar mogelijkheden om te spreiden over verschillende objecten. Daarom introduceerden we in 2022 het Mogelijk Zakelijke Hypotheken Fonds, waarin met de totale inleg een mix aan zakelijk vastgoed wordt gefinancierd.”

Keuze voor gemak

De keuze om te participeren in het fonds is naast een keuze voor spreiding ook een keuze voor gemak. “Niet elke investeerder wil zelf een specifiek object uitkiezen. We ontzorgen de investeerder die belegt in het fonds - vanaf 100.000 euro - volledig. We geven de looptijd en prognose rendement aan en stellen een mooie hypothekenportefeuille samen, met verschillende objecten verspreid over het land en over debiteuren. Sommige investeerders hoeven niet te weten om welk pand in welke straat het precies gaat, die willen vooral spreiden.”

Mogelijk stelt gemiddeld vijf fondsen per jaar open. De inhoud varieert van 30 tot 40 miljoen euro, waarmee een breed palet wordt gefinancierd. “We financieren behoudend”, zegt Landkroon-Wiegmans. “Doordat we objecten niet voor de volle 100 procent financieren - in de regel financieren we in een fonds tot maximaal 65 procent - moet de debiteur ook voor een aanzienlijk deel eigen financiering zorgen. In een markt die in beweging is, weet je dat er na een opwaartse tendens ook een neerwaartse tendens kan komen. Dan nog zijn de risico’s bij ons minimaal, omdat we bewust niet op de top van de waarde financieren.”

Geen onvoorziene kosten

Voor de investeerder zitten er allerlei voordelen aan, vertelt Landkroon-Wiegmans. “Je hebt geen sores, want je bent geen eigenaar van het vastgoed. Je hoeft dus niet te onderhouden of te verduurzamen en geen rekening te houden met onvoorziene kosten. Je hebt wél een mooi rendement en een beperkt risico.”

Investeerders kunnen kiezen voor het Mogelijk Plus-arrangement. “Wij nemen dan het debiteurenrisico tijdelijk over. Mocht een geldlener niet aan de verplichtingen voldoen, merkt de geldgever daar dus niks van. Daarmee ontzorgen we de investeerder en dat is iets waarmee we ons echt onderscheiden.”

Combineren is mogelijk

Vermogen opbouwen kan bij Mogelijk dus precies zoals je wil. “Met het fonds kies je voor een mooie mix en spreiding, waarbij je je geld voor vijf jaar wegzet. Wie rechtstreeks financiert, kan ook tussentijds worden afgelost. Sommige investeerders spreiden extra door rechtstreeks te investeren en in te stappen in één of meerdere fondsen. Combineren is dus ook mogelijk.”

Met iedere investeerder is er persoonlijk contact, benadrukt Landkroon-Wiegmans. “Bij ons is iemand geen nummer, die persoon heeft een naam. Mensen hebben hard gewerkt voor hun geld en daar willen zij, en wij, op een goede manier mee omgaan.”

Meer weten over Mogelijk en de verschillende investeringsmogelijkheden? Bekijk onze investerenpagina.
Alles over investeren