Fonds 10 is nu geopend voor inschrijving. Kom naar een van onze kennissessies of lees meer over fondsbeleggen
Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

De verduurzaming van oude panden

Van kerken en forten tot voormalige fabriekshallen; het zijn prachtige historische gebouwen met vaak een torenhoge energierekening. Suze Gehem, directeur van De Groene Grachten, helpt eigenaren deze panden te verduurzamen. Ze gaat met Maarten Bouwhuis en co-host Maarten de Gruyter in gesprek over hoe rendabel dat is.

In de afgelopen tien jaar heeft Suze Gehem bijgedragen aan de verduurzaming van duizenden panden door heel Nederland. “We zijn begonnen met het verduurzamen van eeuwenoude gebouwen. Dit zijn bijzondere panden die het verhaal van de geschiedenis en nu ook van de toekomst vertellen. Want als verduurzamen hier kan, kan het overal.” Volgens Suze zijn er in elk pand mogelijkheden, variërend van het vervangen van lampen tot de installatie van grootschalige energiesystemen. “Door goed te kijken wat er in een pand gebeurt, kun je al de eerste stappen zetten. Staat de cv-ketel bijvoorbeeld niet op een veel te hoge temperatuur ingesteld?” Alle opties zijn vastgelegd in de online Groene Menukaart, zodat iedereen inspiratie op kan doen en energie kan besparen.

Luister de hele podcast

Het Tropeninstituut als duurzaam icoon

Groene Grachten is nauw betrokken bij de verduurzaming van het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam, een van de grootste rijksmonumenten van Nederland. “Heel veel partijen zetten zich samen in om van dit gebouw een duurzaam icoon te maken. Het doel is om over anderhalf jaar aardgasvrij te zijn. Een prachtige ambitie die eigenlijk pas over tien jaar gerealiseerd zou worden. Maar waarom wachten als het ook sneller kan? Nu wordt er al over anderhalf jaar een warmtekoudeopslag (WKO) geïnstalleerd die het hele gebouw van warmte en koude voorziet.” Naast de WKO worden er gefaseerd nog veel meer duurzame stappen gezet, zoals achterzetramen en een groen dak. Het is een integraal, rendabel concept: “Er is berekend dat de investering binnen tien jaar terugverdiend is.”

Gezamenlijk en gebiedsgericht

Om de verduurzamingskosten zo laag mogelijk te houden, is het essentieel om samen met andere partijen op te trekken in een gebiedsgerichte aanpak. “Met het Tropeninstituut zijn we bezig om te kijken of we samen met Artis, het OLVG, gemeentelijk vastgoed, de HvA en de UvA alle energie op een duurzame manier kunnen opwekken en uitwisselen. Maar we richten ons bijvoorbeeld ook op jaren ’30 wijken.” Met aansprekende projecten probeert Groene Grachten meer mensen te enthousiasmeren om te verduurzamen. “Als mensen zich ergens in herkennen, willen ze graag meedoen. Het is hartstikke leuk om gezamenlijk aan een project te werken, zoals zonnepanelen of groene daken in de straat. Ook studentenverenigingen zijn een mooi voorbeeld. De restwarmte van de bierkoeling wordt gebruikt om een deel van de zalen te verwarmen. Dat idee spreekt zo tot de verbeelding dat dertig verenigingen in heel Nederland een overeenkomst hebben getekend om allemaal zo veel mogelijk energie te besparen.”

Ondernemershypotheek bij Mogelijk

Bent u ondernemer en heeft u een (monumentaal) pand op het oog voor uw eigen bedrijf of de verhuur?  Met De Ondernemershypotheek kunt u een zakelijk pand laten financieren met een leensom van € 50.000,- tot € 10.000.000,-.

Doe de quickscan