Fonds 10 is nu geopend voor inschrijving. Kom naar een van onze kennissessies of lees meer over fondsbeleggen
Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

De impact van blockchain op vastgoed

De combinatie blockchain en vastgoed zorgt ineens voor allerlei nieuwe mogelijkheden. Al in 2019 vond de eerste vastgoedtransactie met deze technologie plaats. Blockchainspecialist Olivier Rikken vertelt over de impact van blockchain op vastgoed. Hebben we voor de overdracht van eigendom en het afhandelen van huurcontracten geen notaris meer nodig?

Blockchainspecialist Olivier Rikken van Ledger Leopard legt het nog even kort uit: blockchain is een gezamenlijke administratie waar je met verschillende partijen op kan lezen en schrijven zonder dat je bang hoeft te zijn dat iemand er iets op zet wat niet mag. De authenticiteit van de inhoud is altijd gewaarborgd zonder dat je daar een traditionele derde partij zoals een notaris voor nodig hebt. "Grofweg zijn er drie punten waarvoor je blockchain kunt gebruiken: de overdracht van waarde, het garanderen van authenticiteit en integriteit van data en de uitvoer van gedecentraliseerde logica. Dat laatste houdt in dat een actie wordt uitgevoerd zodra er een trigger begint."

Luister de hele podcast

Waardeoverdracht zonder notaris

“Overdracht van waarde van het eigendomsrecht van een pand kan straks via blockchain door een digitale versie te maken. Dan is het niet meer nodig dat de notaris het papiertje vasthoudt en checkt. Je zet het in een wallet op je telefoon en kan het overmaken naar iemand anders zonder dat daar een derde partij tussen zit. Of dat wettelijk kan, is nog een van de uitdagingen.”, zegt Olivier. “Met blockchain lopen we er tegenaan dat heel veel fysieke handelingen zijn vastgelegd in wetten om het veilig te houden. Die zullen deels moeten worden aangepast. Blockchain zal nooit alle taken van een notaris overnemen, maar bijvoorbeeld waardeoverdracht kan met een smart contract worden geautomatiseerd. Je checkt of het geld binnen is en zet het eigendomsrecht over. Voor het checken van integriteit en compliance blijft de notaris nodig.”

Vastgoed voor kleinere beurs

Tokenization is de blockchaintechnologie waarbij je unieke digitale muntjes creëert die niet gekopieerd kunnen worden. Als een muntje een bepaald aandeel in je bedrijf of pand representeert, kun je dat gaan verhandelen. “De verwachting is dat de vastgoedmarkt op deze manier wordt geopend voor mensen met een kleinere beurs. We zitten nu nog in een tussenfase waarbij we ouderwetse constructies moeten opzetten om op de nieuwe manier te gaan werken, want niet alles kan nog via blockchain gedaan worden.” Een gebouwenpaspoort is volgens Olivier de mooiste use case van blockchain. De exacte samenstelling en de bouwgegevens van een pand komen allemaal in een paspoort en als je het gebouw gaat slopen of circulair maken, biedt dat een goed inzicht. Met de inhoud kan niet worden gerommeld, want alleen de partij die het onderdeel heeft ingebracht, mag het registreren.

Projectontwikkeling via Mogelijk

Wilt u als ondernemer, vastgoedbelegger of ontwikkelaar een object aankopen met als doel dit object te herontwikkelen? Denk aan het transformeren van een kantoor naar woningen of een winkel naar appartementen. Of wilt u een nieuwbouwproject realiseren? Met een projectfinanciering van Mogelijk kunt u uw ambities waarmaken. Met gedegen vastgoedkennis zien wij, net als u, de kansen en denken we in mogelijkheden. Wij verstrekken project- en transformatiefinancieringen met looptijden tussen de 3 en 36 maanden en leensommen van € 50.000,- tot € 10.000.000,-.

Bent u benieuwd of wij uw object kunnen financieren? Doe vrijblijvend de quickscan en ontvang ons voorstel.