Fonds 10 is nu geopend voor inschrijving. Kom naar een van onze kennissessies of lees meer over fondsbeleggen
Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

De businesscase van een nieuwe stadswijk in Amsterdam

Kent u dat verhaal over de ongeveer 200 betaalbare huurwoningen in het nieuwe Bajeskwartier in Amsterdam? Nou, die kwamen er niet. Door de middenhuurregeling liepen beleggers namelijk weg.

Deze aflevering in het kort:

⇨ De transformatie van een gevangenisterrein
⇨ De impact van de middenhuurregeling
⇨ Overheid leeft eigen regels niet na

Het was ooit de bekendste gevangenis van Nederland, nu wordt het de groenste wijk van Amsterdam. In 2017 werd de Bijlmerbajes gekocht door een consortium, bestaande uit gebiedsontwikkelaar AM, AT Capital en Schroders Capital. Twee jaar later werden de markante witte torens gesloopt om plaats te maken voor een nieuwe stadswijk.

Luister ook: Andre van Stigt geeft monumenten een tweede leven

De businesscase van een nieuwe woonwijk

Heino Vink is één van de directeuren die het project in goede banen moet leiden. Hij vertelt openhartig over de businesscase van deze nieuwe woonwijk. ‘We hebben te maken gehad met een flinke kostenstijging van materialen en arbeid’, aldus Vink. Ook de aangekondigde regulering van de middenhuur hakte erin. Om die reden haakten beleggers het afgelopen jaar af en zijn twee geplande huurtorens inmiddels als koopwoningen aangeboden. In het hele project worden nu geen huurwoningen meer aangeboden. 'Het kan simpelweg niet uit, vertelt Vink.

Overheid leeft eigen regels niet na 

Maarten de Gruyter haalt een artikel aan uit het Financieele Dagblad. Die krant belde met het ministerie van Hugo de Jonge en ontdekte zo dat ruim de helft van de kantoren van de rijksoverheid nog steeds geen wettelijk verplichte energielabel C heeft. De problemen zijn het grootst bij defensie. Zij beschikken over 672 kantoren, waarvan maar vijftien een zuinig energielabel hebben. Maarten denkt er het zijne van…

Luister de aflevering