Fonds 10 is nu geopend voor inschrijving. Kom naar een van onze kennissessies of lees meer over fondsbeleggen
Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

André van Stigt geeft monumenten een nieuwe bestemming

Oude graansilo’s omturnen tot woningen, een bioscoop in de kelder van een gevangeniscomplex en een stadion dat eigenlijk al was afgeschreven, maar toch een tweede leven krijgt. De vraag van deze week: hoe geef je monumentale panden weer een nieuwe bestemming? Maarten Bouwhuis en co-host Lotte de Jong spreken met de meest bekende renovatiearchitect van ons land, André van Stigt van het gelijknamig architectenbureau J. van Stigt.

Tot de bekendste projecten uit de jaren 80 behoren de Oranje-Nassau kazerne en het Entrepotdok in Amsterdam. Dit waren rijksmonumenten en men wist niet wat daarmee te doen. “Toen al zochten we naar passend gebruik,” vertelt André van Stigt. “De gevels moesten blijven bestaan, en de renovatie moest binnen de tijd en budget worden gerealiseerd. Toentertijd geloofde men niet dat dat kon. Wij hebben bedrijfsruimte gecombineerd met sociale woningen, met de bedoeling dat de bedrijven de sociale woningen zouden mede financieren.”

Luister de hele podcast

Olympisch stadion Amsterdam

In de jaren 90 zag het ernaar uit dat het Olympisch stadion in Amsterdam gesloopt zou worden. “Wij hebben alleen de wielerbaan gesloopt, waardoor er licht onder de catacomben kwam. Zo konden we 12.000 m2 voor commerciële kantoorruimten creëren, en de 3.000 m2 van het stadion zelf bleef voor sportactiviteiten behouden. En niet onbelangrijk: het sporticoon van Berlage bleef intact. De achterliggende visie is dat wij zoeken naar een vitale coalitie van gebruikers, investeerders en een toekomstvisie voor het gebouw: wat betekent dat monument in de gebiedsontwikkeling?”

Koepelgevangenis Haarlem

Cupola XS, hotspot voor digitale kennis, tools en vaardigheden voor mkb-ondernemers en medewerkers, is gevestigd in de Koepelgevangenis van Haarlem. Mike Rijkers, directeur van Cupola XS, is erg enthousiast. “In de open ruimte is een inbouw gecreëerd, wat een overweldigend gevoel bewerkstelligt. Je ziet allerlei historische details en het licht op een fraaie manier door het dak binnenkomen. Van de cellen zijn kantoren gemaakt waar je heel gefocust kunt werken, terwijl de binnenruimte de gelegenheid biedt elkaar te ontmoeten.”

Ook de universiteit zal zich in de Koepelgevangenis gaan vestigen. De ondergelegen bioscoopzalen kunnen overdag als collegezalen gebruikt worden, waardoor die ruimtes dubbel benut worden. In het format van University College kun je studenten twee jaar huisvesting binnen de muren geven in zo’n gebied. André van Stigt sluit af: “Het mooie is dat dit soort projecten duurzaam gedaan kunnen worden. De eenmalige investeringen zijn wat hoger, maar de servicekosten zijn veel en veel lager. Wij zitten onder de 25 euro per m2 per jaar. Kom daar maar eens aan!”

Zakelijke hypotheek bij Mogelijk

Heeft u een financiering nodig voor een transformatiepand? Bij Mogelijk kunt u een zakelijk pand laten financieren met een leensom van € 50.000,- tot € 10.000.000,-.  Doe vrijblijvend de quickscan en hoor binnen 2 werkdagen welke leensom haalbaar is.