Wat betekent Internal rate of return (IRR)?

In de vastgoedwereld wordt doorgaans gerekend met BAR, dit staat voor Bruto Aanvangsrendement. Een BAR houdt geen rekening met kosten voor bijvoorbeeld het repareren van een dak, het vervangen van een boiler of het uitvoeren van 5-jaarlijks schilderwerk. Volgens Mogelijk geeft de BAR niet het juiste beeld bij het investeren in zakelijke hypotheken.

Mogelijk hanteert de zogenoemde Internal Rate of Return (IRR) om na te gaan of een financiering al dan niet rendabel is voor een investeerder. IRR is een internationaal erkende ratio om de rendementsverwachting te berekenen van een bepaalde belegging of investering. Het is een disconteringsvoet waarvoor de netto contante waarde van alle opbrengsten en uitgaven gelijk zijn. Met de IRR is het mogelijk om op een eerlijke manier de werkelijke rendementen van verschillende investeringen met elkaar te vergelijken.

Op de Nederlandse beurs (AEX), uitgaande van het herbeleggen van dividend, is de IRR 10,72%. Dit is een berekening over de afgelopen 30 jaar. Maar iedereen weet hoe volatiel de beurskoersen zijn. De IRR is mooi, maar is anders als een investeerder zijn belegging op de beurs weer liquide wil maken en de koers zeer laag staat. 

Bij Mogelijk is de IRR 4,91%. De berekening voor een investeerder ziet er in een rekenvoorbeeld als volgt uit:

  • Lening € 175.000, aflossing naar € 112.500 in 20 jaar, zijnde 50% van de marktwaarde.
  • Rente 5,25% (5,25% =5,75% -/-0,5% factoringvergoeding), uitgaande van deze rente over de gehele leenperiode.
  • Eenmalige bemiddelingsvergoeding bedraagt 2%.
  • Er rust 21% BTW op de factoringvergoeding.
  • De IRR komt dan uit op 4,91%.

Bron: Iding Accountants uit Breukelen.

Andere veelgestelde vragen

Totaal gefinancierd:
€ 
Aantal gefinancierde objecten:
U kent ons o.a. van:
Terug naar het overzicht

HomeKennisbankWat betekent Internal rate of return (IRR)?