Fonds 10 is nu geopend voor inschrijving. Kom naar een van onze kennissessies of lees meer over fondsbeleggen
Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

Investeerder

Zoektocht naar gunstige voorwaarden leidt twee ondernemers naar Mogelijk

Martijn Aantjes

Een succesvol ondernemer zoekt naar rendement op zijn cashflow. Hij wil flexibiliteit en geen hoge risico’s, want hij had eigenlijk al met pensioen moeten zijn. Als ondernemer snapt hij dat je liever geld steekt in een eigen pand dan jarenlang huur betaalt. Een succesvol zzp’er groeit uit zijn jasje en laat zijn oog vallen op een mooi bedrijfspand. Hij wil flexibiliteit en geen extreme rente betalen. De zoektocht naar gunstige voorwaarden leidt beide ondernemers naar Mogelijk.

De ondernemer:

“Het is voor mij interessanter om beperkt af te betalen”

Martijn Aantjes (39) hield zich altijd al bezig met geluids- en lichttechniek. In 2011 startte hij de Soldeerfabriek naast zijn vaste baan en na drie jaar besloot hij zich er fulltime op toe te leggen. In die tijd soldeerde hij boven de edelsmederij van zijn vriendin, een kleine winkel in Schoonhoven. Aantjes: “Dat was toen leuk, met een werkbankje, drie rolletjes kabel en twee doosjes met plugjes.”

De Soldeerfabriek groeide hard, waardoor het al snel grote kabelhaspels werden, en honderden doosjes met plugjes. “Toen was het niet meer leuk, omdat het gewoon te vol werd. In Schoonhoven startte twee jaar geleden de derde bouwfase bedrijfsunits van verschillende groottes die vorig jaar zijn opgeleverd. Ik had interesse in een unit van 100 m2, dus ik ben naar de makelaar gegaan om naar de voorwaarden te vragen. Toen sprak ik Maarten Rövekamp van Mogelijk Vastgoedfinancieringen, die mij vroeg hoe ik het pand wilde financieren. Hij vertelde dat een financiering via Mogelijk een optie zou kunnen zijn. Hij wilde wel eerst meer weten over wie ik ben, wat ik doe en waarom ik het pand wilde kopen. Na ons gesprek, wist hij voldoende.”

Een stuk menselijker

Twee weken later is Aantjes op kantoor geweest om de laatste dingen te bespreken en is Mogelijk gaan zoeken naar een investeerder, die kort daarna werd gevonden. “We hebben elkaar bij de notaris de hand geschud toen we de hypotheekakte tekenden. Op deze manier is het allemaal een stuk menselijker, dat maakt ook dat je er alles aan doet om netjes te betalen. De investeerder zei dat hij het leuk vond om een jonge ondernemer een stapje verder te helpen. Hij vond het herkenbaar, hij was vroeger ook wel tegen financieringsuitdagingen aangelopen.”

Mooie voorwaarden

“Mijn zoektocht naar financiering was eigenlijk heel kort. Natuurlijk ben ik eerst naar een bank gegaan om een hypotheek te vragen, maar dat lukte niet. Bovendien had ik het volledige bedrag dan in twintig jaar moeten terugbetalen, dus zouden mijn maandlasten veel hoger zijn. Het is voor mij veel interessanter om via Mogelijk tegen wat meer rente een gedeelte te lenen en daar de helft van terug te betalen. Tussendoor mag ik zelfs boetevrij aflossen wat ik maar wil, waardoor mijn maandlasten alleen maar lager worden. Dat is een van de mooie voorwaarden.”

“Vanuit de Soldeerfabriek houd ik me nog steeds bezig met licht en geluid en repareer ik elektronica bij bedrijven. Dan heb ik het over bijvoorbeeld lichttafels, bewegende lampen, speakers en versterkers. Solderen is iets anders dan geluids- en lichttechniek, maar het houdt wel verband met elkaar. Ik lever hoogwaardige bekabeling aan entertainmentbedrijven, dat gaat van een microfoonkabel tot complete infrasystemen waarop alle audio wordt aangesloten. Ik verhuur mezelf ook als technisch producent en geluidstechnicus. Op dit moment tour ik vier weken door Engeland met Caro Emerald. Tijdens de tour ben ik verantwoordelijk voor de techniek en trouble shooting, dan soldeer ik ter plekke. Als ik terugkom ligt er weer genoeg werk op me te wachten in mijn nieuwe pand. Ik ben nog steeds zo ontzettend blij dat ik het gedaan heb. En dat Mogelijk er is zodat je als ondernemer verder kunt.”

De investeerder:

“Hoge risico’s zoek ik niet, ik wil consolideren”

Franchisenemer van drie McDonald’s-vestigingen Leen van ’t Hoog kwam in contact met Mogelijk toen hij het parkeerterrein van zijn vestiging in Breukelen wilde uitbreiden. Het gesprek kwam op zakelijke vastgoedinvesteringen. “Dat sprak mij erg aan. Als je succesvol bent met je business, sta je voor de vraag wat je met je cashflow gaat doen en aan wie je je geld toevertrouwt.”

Een collega helpen

Van ’t Hoog snapt heel goed dat een ondernemer liever een eigen pand bezit dan dat hij twintig jaar huur betaalt en daarna met lege handen staat. “De ondernemer heeft zelf wat geld en wil de rest gefinancierd hebben. Banken vinden dat ze al te veel in vastgoed gefinancieerd hebben, dus kijkt de ondernemer naar andere investeerders. Ik ben een van die investeerders. Ik heb de zekerheid dat de ondernemer goed voor zijn pand zorgt. Bovendien weet ik dat ik mijn geld terugkrijg met een nette rente die ik bij een bank absoluut niet krijg. Mocht het misgaan, dan ben ik de eerste die wordt terugbetaald, zelfs voor de Belastingdienst.”

Ondernemer ontmoeten

Dat hij weet waar het pand staat en een hypotheek verleent aan iemand die hij heeft ontmoet, helpt ook. Leen van ’t Hoog heeft drie investeringen lopen via Mogelijk. “Het eerste project was met Martijn Aantjes van de Soldeerfabriek. Ik heb hem en zijn vrouw een paar keer ontmoet. Hij maakt kabels voor de muziekindustrie, hartstikke leuk. Hij zat eerst boven de winkel van zijn vrouw en moest van die grote rollen met kabels naar boven sjouwen, dat was geen houdbare situatie. Hij had een pand gevonden waar hij de ruimte had om te solderen. Het ging om een bedrijfsverzamelgebouw, een typische financieringsmogelijkheid bij Mogelijk.”

Zorgen die je niet wilt

Inmiddels heeft Van ’t Hoog een groot aantal bekenden geadviseerd om via Mogelijk te investeren. “Een kennis wilde een appartement kopen voor de verhuur. Ik vroeg haar of ze wist waaraan ze begon. De huurder van jouw appartement belt jou ’s nachts om 12 uur omdat het bad overloopt. Hoe ga je dat dan oplossen? En als de huurder opstapt, moet je weer een nieuwe zien te vinden, waarvan je hoopt dat die op tijd betaalt en het pand niet uitwoont. Dat zijn allemaal zorgen die je niet wilt. Als je investeert in een zakelijke hypotheek via Mogelijk, krijg je je geld netjes maandelijks overgemaakt zonder dat je er tijd aan hoeft te besteden. Het maakt niks uit als je 5.000 kilometer verderop woont, want alles is geregeld. De ondernemer is de eigenaar, dus die is verantwoordelijk voor het onderhoud en lost problemen zelf op.”

Geen grote risico’s

Heeft Van ’t Hoog nog plannen voor toekomstige investeringen? “Inmiddels ben ik 69 en ik houd de website waar investeringsaanbiedingen van Mogelijk geplaatst worden, in de gaten. Ik wil consolideren en zoek geen grote risico’s. Als er iets interessants langskomt dat in mijn kaspositie past, neem ik het erbij. Ik ga voor de veilige 6% rente, want de bank geeft mij 0.1% en de rendementsheffing is 1.2%. Daar gaat de inflatie nog overheen, dus tel je verlies maar uit. En als je je geld weer nodig hebt, dan helpt Mogelijk je daar ook bij en neemt een andere investeerder het van je over. De ondernemer mag ook boetevrij aflossen of afkopen als het heel goed gaat of als hij de lotto wint. Ik ben er heel enthousiast over, het is een mooie constructie.”