Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

Zo krijgen we de verhuurmarkt weer gezond

Voor grote spelers in de huursector is het de laatste twee jaar niet makkelijker geworden. Regulering en rentes zetten het rendement onder druk. Betaalbare huren en aantrekkelijke rendementen voor beleggers, kan dat nog wel? In de podcastserie Vastgoed Gezocht geeft Gertjan van der Baan, ceo van Vesteda en voorzitter van de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed zijn visie op de verhuurmarkt.

In 2010 werd het ministerie van Volkshuisvesting afgeschaft. Inmiddels heeft minister De Jonge de regie weer stevig in handen genomen, en de gevolgen daarvan is de huursector niet in de koude kleren gaan zitten. Gertjan van der Baan onderkent dat de huren hoog zijn, maar ziet dat als het gevolg van een gebrek aan aanbod. “Het ministerie is er heel erg op gericht de prijs te beperken, maar zou zich naar mijn idee veel meer moeten richten op het vergroten van het aanbod”, meent Gertjan. “Daarmee krijg je een gezonde markt. Daarnaast zou de overdrachtsbelasting weer terug moeten naar 6%, en de wijzigingen in box 3 moeten ongedaan worden gemaakt.”

Als voorzitter van de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed is Gertjan actief in het lobbycircuit en spreekt veel partijen. “Ik geloof wel dat de middenhuurregeling doorgang gaat vinden. Veel partijen aan de linkerkant van het spectrum vinden dat het nog niet ver genoeg gaat, en voor anderen gaat het te ver. De politieke realiteit is dan vaak dat iedereen een beetje ongelukkig is.”

Vastgoedbeleggers

Gertjan is ongelukkig met het huidige politieke discours waarin beleggers als graaiers worden afgeschilderd die louter uit winstbejag de huurprijzen opjagen. “Het rendement voor partijen als Vesteda is heel erg krap. We hebben te maken met een complex probleem: hoe houd je de huren acceptabel en zorg je ervoor dat er voor vastgoedbeleggers voldoende rendement wordt gehaald? Daar is niet een enkele oplossing voor, maar die moet je zoeken in een aantal zaken: extra locaties, geld beschikbaar stellen voor gemeenten om de capaciteit te vergroten om sneller vergunningen te geven. Ook zouden mensen met een middeninkomen wat minder belasting moeten betalen zodat ze meer voor hun woning kunnen uitgeven. Maar vergeet ook niet dat wij in Nederland ten opzichte van het buitenland relatief weinig huur betalen.”

Fluctuaties

Vastgoed wordt gewaardeerd op basis van de huurinkomsten en de rentestand. Voor Vesteda betekent de hogere rentestand dat inmiddels zo’n 10% van de waarde van hun portefeuille is verdampt. Gertjan maakt zich desondanks nog niet veel zorgen. “Het is een afschrijving op papier, en we hebben ook hele goede jaren gehad. Het is voor beleggers die met te veel vreemd vermogen hebben belegd mogelijk een probleem, maar die hadden kunnen weten dat de extreem lage rentestand van de afgelopen jaren een keer omhoog zou gaan.”

Luister de aflevering