Fonds 10 is nu geopend voor inschrijving. Kom naar een van onze kennissessies of lees meer over fondsbeleggen
Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

'We blijven de zekerheden voor financiers nóg verder versterken'

Interview met drie partners in het Mogelijk Magazine 2018

Je mag gerust zeggen dat de korte geschiedenis van Mogelijk Vastgoedfinancieringen tot nu toe stormachtig is verlopen. Na een voorzichtige start in het voorjaar van 2016 groeide het bedrijf in hoog tempo. Dat geldt bijvoorbeeld voor het aantal medewerkers en die aanwas gaat voorlopig wel door. Vandaar ook dat Mogelijk komend najaar verhuist naar een royaal eigen kantoorgebouw in Breukelen.

Maar nog belangrijker is de groei in het aantal transacties dat Mogelijk in korte tijd tussen ondernemers en investeerders tot stand wist te brengen. Met investeringen van elk tussen de
€ 100.000,- en € 500.000,- wordt in het eerste kwartaal van 2018 de grens van 30 miljoen overschreden. In twee jaar tijd!

“We bleken echt een gat in de markt te hebben aangeboord”, zegt Maarten Rövekamp, initiatiefnemer en partner in Mogelijk. “Het probleem wat ik in mijn praktijk als projectontwikkelaar tegenkwam, bleek breed verspreid: ondernemers uit het MKB lukt het nauwelijks nog om bij de bank een zakelijke hypothecaire financiering te krijgen. Dus ons initiatief was meer dan welkom.”

Mogelijk Plus

Waren de zekerheden voor de investeerder vanaf het begin al groot (zorgvuldige screening door Mogelijk, stevige eigen inbreng van de ondernemer en –vooral-  het eerste recht van hypotheek), in de loop van 2017 kwam daar nog een zekerheid bij. “Wij noemen dat Mogelijk Plus”, zegt Pablo de Loor, eveneens partner in Mogelijk. “Wij nemen het debiteurenrisico van de investeerder op de maandelijkse rente- en aflossingsbetaling over. Je kunt natuurlijk zeggen: wat kan me gebeuren met een loan to value van 60 procent, maar als je daarvoor elke maand achter je centen aan moet zitten, is dat niet prettig.” Annemieke Schoonderwoerd, de derde partner in Mogelijk, vult aan: “Elke eerste werkdag van de maand staan rente en aflossing op de rekening van de investeerder, ook als de ondernemer in gebreke is gebleven. Wij doen alles wat nodig is, tot en met een eventuele executie aan toe”, legt ze uit. “Wat overigens nog nooit nodig is gebleken.”

Die blijvende betrokkenheid wordt in de markt erg gewaardeerd, net zoals de transparante manier waarop Mogelijk de beschikbare investeringsaanbiedingen presenteert. Wekelijks krijgen investeerders via de mail de nieuwe projecten aangeboden en die verschijnen vervolgens ook op de site van Mogelijk. “Op die manier voorkomen we, dat maar een klein groepje vaste investeerders de krenten uit de pap kan halen”, legt Rövekamp uit. “Iedereen heeft dus gelijke kansen om op een aantrekkelijke aanbieding in te gaan.”

Financiering is verhandelbaar

Wat de aantrekkelijkheid van investeren via Mogelijk Vastgoedinvesteringen eveneens heeft vergroot, is de verhandelbaarheid die Mogelijk biedt. Voor wie zijn geïnvesteerde kapitaal tussentijds terug wil hebben, omdat hij het nodig heeft of met het geld iets anders wil doen, regelt Mogelijk dat. “Het is mooi dat die mogelijkheid er bij is gekomen”, zegt De Loor. “De financiële omstandigheden van een investeerder kunnen veranderen en dan kan het slecht uitkomen dat de looptijd nog lang niet is verstreken. Maar het kan ook een bewuste keuze vooraf zijn”, licht hij toe. “Zo sprak ik met een investeerder van 74 jaar, die een looptijd van twintig jaar wel erg lang vond. Hij weet dat hij over pakweg vijf of tien jaar weer over zijn geld kan beschikken. Het lukt ons namelijk altijd wel om weer een nieuwe investeerder te vinden. Ook al, omdat een al lopende overeenkomst voor een andere financier aantrekkelijk is. Het project is namelijk al eerder door ons beoordeeld en de debiteur heeft bewezen zich aan zijn verplichtingen te houden. Beter kan eigenlijk niet.”

 ‘Van de radio!’

Was Mogelijk in 2016 nog een onbekende naam, tegenwoordig is dat wel anders. “Een groot deel van de financiële wereld kent ons”, zegt Annemieke Schoonderwoerd. “Dank zij ons initiatief is het investeren in zakelijke hypotheken een bekend fenomeen in de markt geworden.” De radiospots op onder meer BNR en Radio 538 hebben daaraan zeker bijgedragen. “Laatst vertelde ik aan iemand dat ik bij Mogelijk Vastgoedfinancieringen werk”, vertelt De Loor. “Die man reageerde direct met: ‘ah, van de radio!’. We zijn inmiddels dus niet alleen bekend bij mensen uit het vak, die er echt verstand van hebben, maar ook bij een breder publiek.”  

Mogelijk zit overduidelijk in de lift en dat leidt bij de partners tot voorzichtige tevredenheid. “Als ik terugkijk op de afgelopen twee jaar, dan ben ik vooral trots”, memoreert Rövekamp. “Trots op onze mensen, op onze financiers, onze klanten, trots op de projecten, trots op de eenvoud van ons model en eerlijk gezegd ook wel trots op onszelf. Vanuit het niets hebben we in korte tijd een model neergezet dat echt aanslaat. En vol vuur en enthousiasme gaan we daarmee in de toekomst verder.”

Dit interview is ook gepubliceerd in het Mogelijk Magazine 2018.

Lees het Mogelijk Magazine