Waarom er nauwelijks seniorenwoningen gebouwd worden
De Nederlandse bevolking vergrijst. Nu nog zijn er 1,3 miljoen 75-plussers in ons land. Rond 2040 is die populatie ongeveer verdubbeld. Opvallend is dat in de meeste nieuwbouwprojecten deze groep volledig buitenspel staat. De vraag van deze aflevering van Vastgoed Gezocht: waarom worden in Nederland zo weinig seniorenwoningen gebouwd? Maarten Bouwhuis en Joëlle Lokhorst, commercieel directeur bij Boelens de Gruyter, gaan hierover in gesprek met Hans Adriani van het Aanjaagteam Wonen Welzijn Zorg voor Ouderen.
290.000 seniorenwoningen
Het vorige kabinet sprak de ambitie uit om tot 2030 minimaal 290.000 woningen te bouwen voor deze doelgroep. Hans Adriani: “Wij pleiten ervoor om toegankelijke en veilige woonvormen te ontwikkelen waarin ouderen elkaar kunnen ontmoeten en ondersteunen. Dat ontlast de zorg. Op den duur moet er ook professionele hulp geboden worden, maar dan binnen de eigen omgeving. De woonvorm moet zo bijdragen aan het inperken van de zorgvraag en de zorgkosten. In 2040 hebben we ongeveer 600.000 mensen die lijden aan dementie, en slechts 130.000 verpleeghuisplekken. Dat worden er niet meer, want we kunnen niet meer bemensen.”
Diverse woonvormen voor de toekomst
Het gaat om 170.000 nultredenwoningen, 80.000 geclusterde woonvormen en 40.000 verpleegzorgplekken. Dat gaan we op enig moment halen, voorspelt Hans, maar niet in het huidige tempo. “Bij de corporaties zitten tot 2028 22.000 zorggeschikte woonvormen in de pijplijn. Ook institutionele beleggers stellen veel geld beschikbaar voor dit type woningen, maar in de koopwoningenmarkt blijft het achter. Op dit moment woont 63% van de ouderen in een aflossingsvrije koopwoning.”
Complexiteit van de ontwikkeling
Het ontwikkelen van dit soort woonvormen is ingewikkelder dan het bouwen van twee-onder-één-kapwoningen. Het samenbrengen van landelijke WLZ- en gemeentelijke WMO-gelden in een commerciële setting is zo ingewikkeld dat het nauwelijks te organiseren is. Ziet Hans mogelijkheden om dit toch te realiseren? “Het is van belang dat gemeentes om dit type woningen gaan vragen. Om wonen met zorg succesvol te maken, moet je drie dingen doen: je moet het willen, je moet het hardop zeggen en daarna moet je het uitvoeren.”
Groeiend belang van alternatieve woonvormen
Veel ouderen blijven zitten in het huis waar hun kinderen geboren zijn. “Mensen denken vaak dat ze het wel redden, en als het echt niet meer gaat, kan ik altijd nog wel naar een verpleeghuis. Dat is alleen geen vanzelfsprekendheid meer,” aldus Hans. Hij heeft nog wel een nuancering bij het beeld dat ouderen alleen maar honkvast zijn. “Voor de Knarrenhof staan op dit moment 50.000 mensen ingeschreven, er is dus wel degelijk vraag naar dit soort woningen. Het is zaak om ouderen in een vroegtijdig stadium te betrekken bij het proces. Je begint dan al aan die community te bouwen, mensen gaan samen nadenken hoe zij samen willen wonen. Naarmate het ontwerpproces vordert, wordt de behoefte aan privémeters kleiner en de behoefte aan gemeenschappelijke meters groter. Niet iedereen heeft behoefte aan een derde slaapkamer voor de kleinkinderen, men kan zich goed vinden in een aantal gemeenschappelijke logeerkamers. Dat helpt dan weer bij het sluitend maken van de businesscase.”
Mogelijk voor u
Wilt u geld lenen voor de aankoop van een zakelijk pand of wilt u geld uitlenen met veel zekerheden en een aantrekkelijke rente? Bij ons is het mogelijk.
Alles over lenen Alles over investeren
Luister de aflevering