Fonds 11 is geopend voor inschrijving. Meer informatie of direct aanmelden.
Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

Vastgoedondernemer Wybren van Haga

Hij kocht zijn eerste pand toen hij 22 was, een appartement in Den Haag. Inmiddels heeft hij een waar vastgoedimperium opgebouwd met naar eigen zeggen 150 adressen. De vraag van deze week: hoe bouwde Tweede Kamerlid Wybren van Haga zijn vastgoedbedrijf op en wat wil zijn partij doen aan de woningnood? Maarten Bouwhuis en co-host Maarten de Gruyter gaan hierover in gesprek met Wybren van Haga, voorman van Belang van Nederland (BVNL).

Een deel van zijn panden heeft hij ondergebracht in de bv Sjopperdepop, een ander deel is particulier bezit, dus in box 3. Onlangs heeft het kabinet box 3 ingrijpend aangepast, zeer tegen de zin van Van Haga. “Vroeger kon je in box 3 zitten als het om niet meer dan normaal vermogensbeheer ging. Daarover betaalde je 4% fictief rendement waar je 30% belasting over betaalde. Nu gaat de overheid tijdens het spel de spelregels veranderen en komen er allerlei bizarre belastingverhogingen. Het rendement was niet te hoog, maar realistisch. Nu krijg je een stapeling aan maatregelen die leiden tot wel vijf of zes keer zoveel belastingen. Dat betekent dat de gemiddelde particuliere verhuurder met verlies gaat draaien, en dus gedwongen wordt zijn panden van de hand te doen. Daardoor vermindert het aantal woningen op de huurmarkt en schiet Hugo de Jonge in zijn eigen voet.”

Overheidsbeleid

Volgens Van Haga staat dit niet op zichzelf. “Of het nu om de toeslagenaffaire gaat of om de Groninger versterkingsoperatie, de overheid is notoir onbetrouwbaar. Dat moet veranderen. Ondanks de massale instroom van mensen die een woning zoeken, zijn we niet meer gaan bouwen. Door de verhuurderheffing konden woningcorporaties niet meer bouwen en klimaateisen maken het helemaal onbetaalbaar. De vraag is geëxplodeerd, maar door al die debiele eisen is het aanbod niet gegroeid. De huren zijn inderdaad fiks omhooggegaan, maar dat is niet het gevolg van de markt. Het is het resultaat van ons overheidsbeleid.”

Verkiezingsprogramma BVNL

De BVNL doet in zijn verkiezingsprogramma een aantal voorstellen om het woningaanbod te vergroten. We moeten gaan bouwen in het snippergroen rondom de steden, maar ook beter gebruikmaken van inbreidingslocaties. “Nu is het optoppen van bestaande woningen verboden, evenals het splitsten van grotere woningen: er zou wel eens iemand iets aan kunnen verdienen! Dat de bouw wordt lamgelegd door de zogenaamde stikstofproblematiek is helemaal de limit. Veel onderzoeken tonen aan dat de modellen waarmee in Den Haag wordt gewerkt niet deugen. Het stikstofbeleid moet van tafel, of op z’n minst realistisch worden. Bij het nieuwe woningaanbod moeten ook de bejaardentehuizen en de hofjes voor ouderen terugkomen.”

Mogelijk voor u  

Mogelijk financiert zakelijk vastgoed in heel Nederland; van grote stad tot kleine kern. Wilt u geld lenen voor de aankoop van een zakelijk pand of wilt u geld uitlenen met veel zekerheden en een aantrekkelijke rente? Bij ons is het mogelijk. Lees hier verder.

Luister de aflevering