Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

Vastgoedfinanciering en de rol van banken

Heb je geld nodig voor je pand of een nieuwbouwproject? De bank is allang niet meer het enige loket voor het financieren van vastgoed. Met de komst van alternatieve aanbieders is het kredietlandschap de laatste jaren flink veranderd. Er valt voor ondernemers en beleggers dus steeds meer te kiezen. De vraag van deze aflevering van Vastgoed Gezocht: kun je voor de financiering van je bedrijfspand nog wel bij een bank terecht? Maarten Bouwhuis en co-host Maarten de Gruyter leggen deze vraag voor aan Hein Wegdam, directeur van ING Real Estate Finance Banking, verantwoordelijk voor mid-mkb en grootzakelijk. 

De rentestijging is ook bij ING Real Estate Finance Banking goed te merken geweest. “Vorig jaar hebben we een terugval gehad”, vertelt Hein. “Het aantal transacties was beslist minder. Je ziet nu dat het weer wat opleeft. De meeste financieringsaanvragen die binnenkomen zijn voor woningen, maar ook uitpondportefeuilles zijn weer terug van weggeweest. Je ziet een verandering van businessmodel: bij lage rente kun je met verhuur een prima rendement maken, maar nu worden leegkomende panden uit de verhuur steeds vaker te koop aangeboden.” 

Ontwikkeling en verduurzaming 

ING Real Estate Finance Banking richt zich niet alleen bestaand vastgoed, maar financiert ook bouwtrajecten vanaf het moment van de gunning. “Het ontwikkeltraject voorafgaand aan de gunning duurt nog steeds enorm lang”, legt Hein uit. “Dat geeft een hoop onzekerheid. Als de rente ineens snel stijgt, kan een project zomaar van succesvol naar niet-succesvol gaan.” 

Ook in financieringsaanvragen ten behoeve van verduurzaming ziet Hein een duidelijke verandering. “Wij geven de professionele belegger al een aantal jaren korting op de rente wanneer de financiering wordt ingezet ten behoeve van verduurzaming. Verduurzaming is niet meer weg te denken. Zowel voor de professionele vastgoedbelegger als voor de mkb’er worden aan de koop minimale eisen gesteld. In 2030 is dat label A, maar we nemen wel de tijd om daar te komen. Daarna denk ik dat we meer naar het daadwerkelijk verbruik en de footprint van het gebouw gaan kijken dan naar een label.” 

Criteria  

Om tot een succesvolle financieringsaanvraag te komen, moet aan een aantal criteria worden voldaan. “Allereerst is daar natuurlijk het object.  Wat is de verhuurbaarheid en de verkoopbaarheid van een object? Vervolgens kijken wij naar de bestendigheid van de huurstromen. Ten slotte betrekken we de waarde en stand van onderhoud van het object erbij. Een horecapand is dus lastig te financieren, want de huren zijn vaak minder bestendig.” 

Alternatieve aanbieders  

Het financieren van vastgoed is niet meer voorbehouden aan de banken. Alternatieve aanbieders spelen een serieuze rol. Zijn die inmiddels een serieuze concurrent van de bank geworden? Volgens Hein is dit een mooie aanvulling in het financieringslandschap. “Na de vastgoedcrisis is bepaald dat de regelgeving strakker moest. Het spaargeld moest worden veiliggesteld en het financiële systeem moest stabiel blijven. De banken konden dus minder risico nemen. Er zijn natuurlijk ondernemers die dat risico wel willen nemen. Daarvoor zijn het ondernemers. Het is goed dat er alternatieven zijn. De taart op de markt is daar groot genoeg voor. Maar als ik zie dat de leverage soms tot 100% wordt opgetrokken, kan ik me weleens wat zorgen maken.” 

Mogelijk voor u

Mogelijk financiert zakelijk vastgoed in heel Nederland; van grote stad tot kleine kern. Wilt u geld lenen voor de aankoop van een zakelijk pand of wilt u geld uitlenen met veel zekerheden en een aantrekkelijke rente? Bij ons is het mogelijk.