Twee ondernemers helpen elkaar via Mogelijk
Zíj wilde haar vastgoedportefeuille uitbreiden en ondervond dat geen enkele bank met haar in zee wilde gaan. Híj had de wens een deel van vermogen verantwoord te investeren. Via Mogelijk vonden zij elkaar. Beiden zijn het ondernemers die in het verleden al eens een bedrijf verkochten, allebei hebben ze een andere invalshoek, maar samen werd het mogelijk een nieuwbouwappartement in Diemen-Zuid te financieren.
In Noord-Brabant bezat de 49-jarige zelfstandig onderneemster al een aantal panden. Ze kocht ze als belegging van de opbrengst van de verkoop van haar eigen bedrijf. “In mijn achterhoofd speelde voortdurend de gedachte ook vastgoed te kopen in de regio Amsterdam. Maar ik was steeds te laat bij inschrijvingen voor nieuwbouwprojecten”, blikt ze terug. “Toen viel mijn oog op een mooi project in Diemen-Zuid. Dichtbij het centrum van Amsterdam, vlakbij de Zuidas en Diemen is beter betaalbaar dan Amsterdam zelf. Het is een hoogwaardig project dat helemaal top is uitgevoerd, energiezuinig en voorzien van parkeergelegenheid. Wat mij ook gunstig stemde, was dat er geen sprake is van erfpacht.”
Als ondernemer heeft Gert Pruim (59) ruime ervaring. Na de verkoop van zijn aandeel in zijn bedrijf in 2000 heeft hij inmiddels vier andere bedrijven in onder meer telecom, ICT en clouddiensten. “Mijn rol in deze ondernemingen is nu meer en meer die van onbezoldigd commissaris. Ik geef gevraagd en ongevraagd advies.”
Gert Pruim werkte tot voor kort met een B.V. waarin hij diverse investeringen deed. Door de wijziging van diverse regelingen heeft de Noord-Hollander vrijgekomen gelden nu deels geïnvesteerd in een hypothecaire financiering bij Mogelijk en concreet in het nieuwbouwappartement van de onderneemster uit Brabant.
Financiering niet haalbaar
De kosten voor de drie appartementen in Diemen gingen het totale budget van de onderneemster net te boven. “Ik bedacht dat ik er minimaal twee uit eigen middelen kon financieren, maar dat ik er voor één een bancaire financiering nodig had.” Tot haar verbazing was dit niet haalbaar. Mijn aanzienlijke belegde vermogen en mijn huidige inkomen boden onvoldoende zekerheid voor de bank om mij van een financiering te voorzien”, concludeerde ze teleurgesteld.
“Ik had de drie appartementen onder voorbehoud van financiering gekocht. Mocht het bancair niet lukken dan zou ik er twee kopen.” De adviseurs van Credion wezen haar op Mogelijk. “Ik kwam in contact met Pablo de Loor. Toen merkte ik hoe snel daar geschakeld kan worden. Binnen een paar dagen had ik de offerte getekend en werden mijn objecten opgenomen in de wekelijkse investeringsaanbiedingen.”
Zorgeloos investeren
Ondernemer Pruim investeerde voorheen zelf in vastgoed. De huurinkomsten waren financieel interessant, maar de sores eromheen niet. “Hoewel het rendement toen hoger was, neem ik nu genoegen met een lager rendement op mijn vermogen. Bovendien help ik er ook nog iemand mee. Ik vind dat leuk om te doen.” Pruim die investeert bij Mogelijk, is zeker van zijn zaak. “Ik heb nu geen zorgen en die had ik rond mijn eigen pand voorheen wel. Letterlijk is het voor mij een zorgeloze manier van investeren. Het rendement is lager, maar de zekerheid groter.”
Drie appartementen financieren
Toen de Brabantse zelfstandig onderneemster het model van Mogelijk volledig doorzag, besloot ze alle drie de appartementen te financieren. “Als ze in het eerste kwartaal van 2019 helemaal klaar zijn, ben ik verzekerd van een goede huuropbrengst. Met die gelden kan ik de rente en aflossing ruimschoots betalen met een loan to value van 70%.” Tijdens de bouw in 2018 moeten diverse bouwdepots worden voldaan. “Dat verloopt allemaal via Mogelijk en ik heb er geen omkijken naar. Maar mijn doel is wel om versneld af te gaan lossen. Als die appartementen zijn afbetaald, vormen de huurpenningen voor mij mooie inkomsten.”
Weloverwogen investering
Voor Gert Pruim is de keuze om te investeren in het appartement in Diemen weloverwogen. “De omgeving Amsterdam is gewild en een nieuwbouwpand daar is dus courant. Ik vroeg mij voorafgaand af of ik een dergelijk appartementen zelf zou willen hebben, mocht de geldlener niet aan haar verplichtingen zou kunnen voldoen. Mijn oordeel was positief.”
De twee ondernemers die elkaar via Mogelijk hebben gevonden, doen het project beiden vanuit een andere optiek, maar met hetzelfde doel namelijk rendement maken. “Mogelijk is voor mij echt een toegevoegde waarde”, aldus de Brabantse. “Ze denken mee, zijn snel, transparant en oplossingsgericht. Voor ondernemers én investeerders werkt het model echt heel goed. Het is een ontzettend gat in de markt wat zij hebben gevonden!”
Dit interview is ook gepubliceerd in het Mogelijk Magazine 2018
Deel dit artikel: