Fonds 10 is nu geopend voor inschrijving. Kom naar een van onze kennissessies of lees meer over fondsbeleggen
Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

Transformatie- en gecombineerd vastgoed kansrijk in huidige vastgoedmarkt

De vastgoedmarkt is flink in beweging. “Rentes zijn aan het stijgen, regulering van de overheid neemt toe en tegelijk is er een kantelpunt bereikt als het gaat om het overbieden op de vraagprijs van vastgoed. Deze situatie maakt het hebben van een degelijke taxatie extra relevant”, stelt Lennard Hoekstra, partner bij Spring Valuations, de taxatietak van Spring Real Estate.

Gratis geld

Ondanks de stijgende rentestanden, meent Lennard dat de huidige vastgoedfinancieringsmarkt heel gezond is. “Een rente van rond de 4-5% is eigenlijk niet exorbitant hoog of laag. De afgelopen drie jaar was het kopen van vastgoed voor iedereen makkelijk doordat je bijna gratis geld kon lenen. Rendementen waren snel haalbaar en dat maakte dat heel veel mensen daarop insprongen. Ik kan me voorstellen dat kopers die kortlopende leningen zijn aangegaan zich wat zorgen maken. Als je moet herfinancieren kan het zo zijn dat de financieringslasten op basis van een nieuwe rentestand niet opwegen tegen het rendement dat je eerder maakte. Ik schat in dat deze objecten weer op de woningmarkt gaan terugkomen.”

Kansen in transformatie

"In transformatievastgoed of gecombineerd vastgoed zie ik kansen: winkelpanden die getransformeerd kunnen worden naar woningen, of een winkel met daarboven woningen. In veel steden werd het geld in de winkelstraten lange tijd verdiend op de begane grond, terwijl de verdiepingen dienden voor opslagdoeleinden. Door alle onmogelijkheden om snel nieuw te bouwen, denk ik dat er nu veel kansen liggen in het realiseren van woningen boven al die grote winkels. Dat kan voor een grote doelgroep interessant zijn. Gemeenten zijn best bereid om mee te denken en waar nodig bestemmingsplannen aan te passen, want er is nog steeds een enorm woningtekort."

Herfinanciering kan nog steeds

"Voordat de opkoopbescherming werd ingevoerd, zorgden veel investeerders voor herfinanciering van hun vastgoedportefeuille. Dat kan nog steeds, want al zijn de rentestanden anders, er is wél stabiliteit en dat biedt rust. Veel wet- en regelgeving is er nog niet doorheen, maar wel aangekondigd. Belangrijk is om tijdig te schakelen, mocht je willen investeren. Stringente maatregelen zullen effect gaan hebben op bijvoorbeeld de hoogte van de huur die je kunt vragen voor een woning. Ik zou zeggen, kijk waar je kansen liggen en maak daar nu gebruik van."

Veelzijdige speler

Spring Real Estate is van oudsher een boetiek makelaarskantoor. "In tien jaar tijd zijn we uitgegroeid tot een full service advieskantoor dat voorziet in onder andere taxaties, aan- en verhuur, aan- en verkoop, property- en assetmanagent. Onze kracht is dat we datagedreven en met een landelijke dekking kunnen leveren binnen korte lijnen en hoge kwaliteit. Toen Mogelijk twee jaar geleden De Verhuurhypotheek introduceerde, was er behoefte aan meer taxatiecapaciteit omdat de aantallen door de populariteit van het product snel stegen. Onze samenwerking is daardoor sterk gegroeid."