Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

Transformatie- en bouwprojectfinanciering populair onder investeerders

“Wij hebben vaak te maken met zeer enthousiaste ondernemers of vastgoedontwikkelaars. Meestal hebben ze in hun hoofd helemaal scherp wat het eindresultaat van hun (nieuw)bouwproject moet zijn. Ze hebben alleen nog een financiering nodig. Binnen Mogelijk hebben we een expertteam dat zich bezighoudt met project- en transformatiefinancieringen. Bij het beoordelen van aanvragen, verkennen wij de risico’s van een project en checken wij of de aanvraag voldoet aan onze eisen en of de aanvraag voldoende is onderbouwd. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een financiële onderbouwing, contracten en alles dat te maken heeft met noodzakelijke vergunningen. Daarbij we denken vooral in oplossingen”, vertelt accountmanager Max Weterman.

Max en vastgoedspecialist Frank van Moorselaar zijn samen onderdeel van het expertteam binnen Mogelijk dat zich bezighoudt met projectfinancieringen. Frank: “Naast mijn werk voor Mogelijk ben ik, net als mede-oprichter van Mogelijk Maarten Rövekamp, zelf ook projectontwikkelaar. Ik merk dat dat van enorme toegevoegde waarde is. Ik weet wat er allemaal komt kijken bij de ontwikkeling van een project en let daarbij vooral op de waardeontwikkeling van een project. Uiteindelijk moet je het geld dat je erin stopt terugverdienen. Er komt heel wat reken- en denkwerk bij kijken. Zeker in een tijd waarin bouwkosten en andere kosten uit de hand dreigen te lopen.”

Financieringen in alle fases

“Door onze ervaring kunnen wij in elke fase nagaan hoe de financiering het best gerealiseerd kan worden”, vervolgt Frank. Bij projectontwikkeling heb je vrijwel altijd te maken met drie fases: de verkenningsfase, de ontwikkelfase en de realisatiefase. In de verkenningsfase onderzoek je als ontwikkelaar de mogelijkheden en breng je alle opties in kaart. In deze fase investeer je met name tijd wat niet altijd terugverdiend kan worden. In de ontwikkelfase heb je misschien al wel de grond aangekocht en werk je je plan verder uit en ga je aan de slag met vergunningsaanvragen. Maar ook bepaal je in deze fase hoe de investeringen later worden terugverdiend. Bij de realisatiefase gaat het om het daadwerkelijk ontwikkelen van het project. Mogelijk kan in principe alle fases financieren. In het geval van een aanvraag in de verkenningsfase is er veelal sprake van een tweetrapsraket: eerst een aankoopfinanciering, gevolgd door een projectfinanciering op het moment dat daartoe de gegevens voldoende aanwezig zijn. Bij de financiering van de bouwfase maken we veelal gebruik van een bouwdepot, zo houden we zicht op en controle over de geldstromen en de voortgang van het project.

Korte looptijden aantrekkelijk

“Het financieren van bouw- en transformatieprojecten is onder onze investeerders populair”, weet Max. “Het rendement is aantrekkelijk en de looptijden zijn kort: tussen de 3 en 36 maanden. Een paar weken geleden kregen we een financieringsaanvraag voor een project in Deventer. Bedoeling is dat het kantoorpand wordt getransformeerd tot appartementen voor de verhuur. We zetten de aanvraag om in een financieringsaanbieding voor investeerders en publiceerden deze op onze website. Nog diezelfde ochtend meldde een investeerder zich. Zo snel kan het af en toe gaan.”

Snel duidelijkheid over financierbaarheid

Vastgoedondernemers kunnen online via de quickscan hun aanvraag indienen. Binnen 48 uur laat Mogelijk dan weten welke leensom haalbaar is. Frank: “Ik beoordeel het projectplan en daarbij onder andere de haalbaarheid van het project en de financieringsbehoefte, de vergunningen en de bestemming. Meestal neem ik direct contact op met de aanvrager, na een gesprek verandert soms de insteek waardoor een aanvankelijk moeilijke financiering ineens kansrijk wordt. Het is absoluut van toegevoegde waarde dat wij hier intern heel veel kennis hebben van projectontwikkeling. Als je begrijpt hoe projecten tot stand komen, wat risico’s en kansen zijn, kun je de meest optimale financiering aanbieden.”