Recordaantal investeerders in de rij om ondernemers te financieren

Recordaantal investeerders in de rij om ondernemers te financieren

“Onrustig, zo kunnen we de huidige kapitaalmarkt wel noemen. Meest actueel is natuurlijk wel het nieuws over de problemen die spelen bij drie Amerikaanse regionale banken en het Zwitserse Credit Suisse. Het is positief dat ondernemers en investeerders met de opkomst van alternatieve financiers, meer te kiezen hebben dan een aantal jaren geleden. En dat dat gewaardeerd wordt, blijkt wel uit onze cijfers. In het eerste kwartaal hadden wij een recordaantal actieve investeerders op ons platform die in de rij staan om ondernemers te financieren. Omdat de informatiebehoefte groot is, merken wij dat onze kennissessies druk bezocht worden”, vertelt Algemeen Directeur van Mogelijk, Folkert Eggink.

“Als rentes stijgen, dan heeft dit historisch gezien altijd flinke impact. Banken lopen risico’s en dat weten we natuurlijk maar al te goed vanuit de bankencrisis van 15 jaar geleden. Toch is de kans op herhaling van deze crisis door verscherpte regelgeving en de verhoogde kapitaal- en balanseisen denk ik klein. Bovendien verhoogde de Europese Centrale Bank (ECB) de belangrijkste rentetarieven met 0,5%. Dit toont vertrouwen in het bankensysteem in Europa. DNB-president Klaas Knot noemt de omgevallen banken een verhaal apart. Hij stelt in een artikel van de NOS: “Soms is er sprake van een individuele bank die een opstapeling van problemen in meerdere jaren heeft gekend en die dan het loodje legt. Dat kan ook in goede tijden gebeuren. Het heeft niet zoveel te maken met andere banken in Europa." Al met al verwachten wij bij Mogelijk wel dat banken weer strenger gaan toezien op het verstrekken van leningen. Dit heeft overigens ook te maken met de verhoogde rente waarmee betaalbaarheid onder druk komt te staan”, vervolgt Folkert.

Zekerheid voor investeerder en ondernemer

“Mogelijk is ontstaan nadat banken zich tijdens de kredietcrisis terugtrokken. Het koppelen van private investeerders aan ondernemers die een financiering nodig hebben is nog altijd wat we doen. We zien nu dat ondernemers die behoefte hebben aan werkkapitaal of die moeten herfinancieren, bij banken opnieuw voor een gesloten deur komen te staan. Vanwege de gestegen rente wordt er kritischer gekeken naar de betaalbaarheid bij de ondernemer. Wij hebben met ons model veel meer de focus op het vastgoed en hebben daarbij een flinke kreukelzone ingebouwd. Wij financieren op dit moment vaak gemiddeld niet meer dan 63% van de waarde van het vastgoed. We vragen dus een substantiële eigen inbreng van de ondernemer en hij tekent in privé mee. De investeerder krijgt het recht van eerste hypotheek en Mogelijk neemt het debiteurenrisico op de maandelijkse rente en aflossing over. Dat biedt veel zekerheid.”

Rust

“We zien dat de kapitaalmarkt en de financiële instellingen heftiger reageren dan private investeerders. Dit heeft als positief effect dat de alternatieve financieringsmarkt rustig en stabiel blijft. Investeerders blijven actief financieren. Het mes snijdt aan twee kanten. Ondernemers blijven ondernemen en kunnen zich richten op hun bedrijf en investeerders genieten van een voorspelbaar rendement met goede zekerheden”.

Relatief kleine leensommen

“Natuurlijk krijgen wij wel vragen hoe wij denken over waardedalingen van vastgoed. Goed om te weten is dat het hierbij vooral gaat om grote vastgoedobjecten, denk aan kantorencomplexen aan de Zuidas. Bij ons gaat het veelal om relatief kleine objecten en leensommen waarbij wij scherp letten op de waarde van het vastgoed ten opzichte van de gewenste leensom en de alternatieve aanwendbaarheid. Een gezonde LTV geeft het nodige comfort. Maar stel in het uiterste geval dat de ondernemer niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen, dan kunnen we uiteindelijk overgaan tot veilen. Mocht in het uiterste geval de leensom niet terugkomen uit de veiling, dan kunt u er als investeerder op dat moment voor kiezen het object in eigendom te nemen en hier bijvoorbeeld een huurder voor te zoeken of het object te ontwikkelen. Belegt u in het Mogelijk Zakelijke Hypotheken Fonds, dan zorgt de spreiding voor een beperkte impact op het rendement. Al met al bieden we in onzekere tijden een degelijke investeringsoplossing.”

Vastgoed financieren of herfinancieren

“Met ons model kunnen we uitstekend voor ondernemers in het MKB hun vastgoed financieren of herfinancieren. We zien dat investeerders enthousiast blijven. Investeren in zakelijke hypotheken is een goed alternatief voor beleggen in vastgoed en aandelen. Bij Mogelijk kunt u één-op-één investeren of beleggen via het fonds. Wij organiseren regelmatig kennissessies voor investeerders en hebben nu een aantal extra sessies gepland. De sessies vinden plaats bij ons op kantoor in Breukelen. Wilt u kennismaken of weer eens bijpraten. We nodigen u van harte uit!”

We helpen u graag verder

Ik wil lenen

Sluit een zakelijke hypotheek af

  • Boetevrij aflossen
  • Onderpand belangrijker dan uw jaarrekening
  • Snelle realisatie
  • Lage aflossing

Ja, ik wil een zakelijke hypotheek

Ik wil geld uitlenen

met veel zekerheden en aantrekkelijke rente

  • 6% - 7,75% rendement per jaar
  • Eerste recht van hypotheek
  • Eigen inbreng van de debiteur
  • Vastgoed als veilig onderpand

Ik wil geld uitlenen

Of kom naar één van onze kennissessies.

Totaal gefinancierd:
€ 
Aantal gefinancierde objecten:
U kent ons o.a. van:
Terug naar het overzicht

HomeBlogRecordaantal investeerders in de rij om onderne...