Fonds 10 is nu geopend voor inschrijving. Kom naar een van onze kennissessies of lees meer over fondsbeleggen
Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

Ook verhuur aan derden direct geregeld

Miranda Landkroon-Wiegmans, accountmanager Mogelijk Vastgoedfinancieringen

Recent stond ik een ondernemer bij in de financiering van zijn bedrijfspand. Hij koos voor Mogelijk, terwijl hij zijn pand ook bij een bank kon financieren. Het doorslaggevende argument om voor Mogelijk te kiezen was helder. Als zijn voorgenomen bedrijfsgroei de komende jaren doorzet, moet de ondernemer binnen een paar jaar verhuizen naar een groter pand. Dan wil hij zijn huidige bedrijfspand gaan verhuren. Bij Mogelijk kan dat en zonder extra kosten en voorwaarden, terwijl dit bancair lastiger ligt en er veelal een renteverhoging wordt doorgevoerd, áls er al toestemming wordt gegeven.

Ondernemers die een zakelijke hypotheek bij Mogelijk afsluiten, ervaren een aantal duidelijke voordelen. Boetevrij vervroegd aflossen en een lage aflossingscomponent zijn de twee meest in het oog springende. Maar het feit dat verhuur aan derden in het bij Mogelijk gefinancierde pand geen enkel probleem is, telt eveneens als belangrijk pluspunt.

Verpanding huurvordering

In de hypotheekakte die in het model van Mogelijk wordt gehanteerd, is de verpanding van de huurvordering altijd standaard opgenomen. Dit heeft als voordeel dat de akte niet meer hoeft te worden aangepast, mocht de ondernemer overgaan tot verhuur. Het biedt tevens de zekerheid voor de ondernemer dat hij geen renteopslag krijgt op het moment dat hij zijn pand aan een derde gaat verhuren.

Maar hoe kan dat nou?

Veel mensen vragen mij waarom verhuur van een gefinancierd pand bij Mogelijk wél altijd kan, terwijl dit bancair anders ligt. Dat komt doordat wij ons bij Mogelijk puur richten op objectfinanciering. Daarbij is altijd sprake van een eigen bijdrage van de ondernemer. De loan-to-value is dus nooit te hoog. Bancair is vaak sprake van een hogere financiering. Dit brengt met zich mee dat een bank structureel inzage wil hebben in de cijfers van de ondernemer. Zij moet zich verzekerd weten van rente- en aflossingsbetalingen en wil tijdig kunnen acteren indien een onderneming mindere resultaten laat zien. Doordat Mogelijk feitelijk een objectfinancier is, is die situatie anders.

Geborgd in het model van Mogelijk

Een investeerder bij Mogelijk wil toch ook verzekerd zijn van rente en aflossing? Dat is ook heel goed geborgd in het model, omdat de ondernemer bij ons altijd eigen geld inbrengt bij de aankoop van het pand. Daardoor is het financieringsdeel in alle gevallen substantieel lager dan het aankoopbedrag.

Objectfinanciering is heel anders dan een bancaire financiering. Hierdoor kan een ondernemer die zijn activiteiten elders voortzet, zijn bij Mogelijk gefinancierde pand aan derden verhuren. En daarvoor is geen toestemming vereist. In de hypotheekakte is slechts opgenomen dat een substantiële verandering van de situatie wordt gemeld aan Mogelijk en de investeerder. Het melden dat er een huurder in het pand komt, is dus in voorkomende gevallen een afspraak; maar dat is wat anders dan toestemming vragen. Het is namelijk allemaal al geregeld bij het tekenen van de hypotheekakte.

ik wil investerenik wil een zakelijke hypotheek

Huurprijs berekenen?

Weet u nog niet precies wat de waarde is van het vastgoed en vraagt u zich af wat een reële huurwaarde kan zijn voor het pand, inclusief WWS punten? Vraag dan hier gratis en vrijblijvend een property-scan aan. De informatie heeft u vervolgens binnen vijf minuten in uw mailbox.