Fonds 10 nog geopend tot en met 12 juli. Lees hier meer of meld u direct aan
Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

Nieuwe grondbelasting onderwerp van gesprek op PROVADA

De Nederlandse vastgoedsector staat aan de vooravond van een mogelijk ingrijpende verandering. De nieuwe coalitie heeft aangekondigd dat ze van plan is om de winsten op woningbouwgrond te gaan afromen met een nieuwe grondbelasting. Deze maatregel is bedoeld om grondspeculaties tegen te gaan.

In de podcast Vastgoed Gezocht, opgenomen tijdens de PROVADA op de stand van Mogelijk, gingen presentator Maarten Bouwhuis en co-host Maarten de Gruyter in gesprek met Peter Schreuter, de drijvende kracht achter PROVADA. Onder meer bespraken ze de aangekondigde grondbelasting maar ook over hoe de PROVADA er hard aan werkt om de meest toonaangevende vastgoedbeurs van Nederland te blijven.

Grondinvesteringen kennen risico’s
De introductie van een nieuwe grondbelasting door de Nederlandse coalitie markeert een belangrijk moment in de vastgoedsector. Terwijl de overheid streeft naar een eerlijker verdeling van de winsten uit grondontwikkeling, zullen projectontwikkelaars hun strategieën moeten herzien en zich moeten verdiepen in dit nieuwe belastinglandschap. Maarten de Gruyter stelt dat het cruciaal om te erkennen dat grondinvesteringen niet alleen maar winsten opleveren, maar ook aanzienlijke risico's en potentiële verliezen met zich meebrengen. Deze realiteit moet worden meegenomen in de discussie over de nieuwe grondbelasting en de toekomst van de Nederlandse vastgoedmarkt.

Landbouwgrond is de grootste winst
Volgens Maarten de Gruyter is het voor vastgoedbeleggers van belang dat ze de lokale overheden weten te bewegen om nieuwe woonwijken mogelijk te maken en dat er een nieuwe bestemmingsplannen komen. De grootste winst zit in de transitie van landbouwgrond, of wat voor grond dan ook, naar woningbouw. De enige reden waarom ontwikkelaars deze grond langer kunnen vasthouden, is dat ze er met de gemeenten niet uitkomen. Al met al kan het nog wel een uitdaging worden.

Uitdagend is het ook elk jaar weer voor alle betrokkenen die de PROVADA organiseren. Van projectontwikkelaars tot beleggers, architecten, bouwers, financiers, adviseurs, makelaars en ambtenaren meldden zich op PROVADA. Om het voor iedereen uitdagend en interessant te houden richt de beurs zich niet alleen op netwerken, maar ook op inhoudelijke programma’s en discussies, een aspect dat door de jaren heen steeds belangrijker is geworden. Ook Mogelijk is zich hiervan bewust en nodigde daarom onder meer BNR uit voor de opnames van de podcastserie Vastgoed Gezocht.

Luister de aflevering