De woningmarkt staat centraal in de verkiezingen. De Raad van State heeft advies gegeven over het wetsvoorstel voor huurwoningen. In de podcast ‘Vastgoed Gezocht’ werpt demissionair minister Hugo de Jonge licht op de complexe balans tussen regulering, investeerdersbelangen en de behoeften van huurders. Het vinden van de juiste balans is cruciaal voor vastgoedbeleggers in de snel veranderende markt.
De Raad van State adviseert aandacht te hebben voor het aanbod van huurwoningen. Hugo de Jonge benadrukt de noodzaak van regulering om de huurders met middeninkomens te beschermen. De vraag is wat het effect van regulering zal zijn op investeerders. Ondanks de waarschuwing dat investeerders terughoudend kunnen worden, benadrukt De Jonge dat de regulering essentieel is om de kant van de huurder te kiezen en schaarste te verminderen.
Kritiek en aanpassingen
Er is kritiek op de regulering van middenhuur, met zorgen over het uitblijven van nieuw aanbod. De Jonge stelt dat de zorgen serieus worden genomen en dat de wet mogelijk aangepast wordt om de effecten op investeerders te minimaliseren.
Verkiezingstijd en ministeriële maatregelen
Met de verkiezingen in zicht, blikt minister De Jonge terug op twee jaar beleid. Hij erkent dat de omstandigheden zijn veranderd en benadrukt de noodzaak van regie op volkshuisvesting. De Wet Regie op de Volkshuisvesting wordt genoemd als een middel om de bouwstroom te bevorderen.
Ook pleit De Jonge voor meer regie van de overheid, waarbij eenduidige regels en vereenvoudigde procedures belangrijk zijn. Lokale politici moeten begrijpen dat regie niet betekent dat zij meer controle krijgen, maar dat er duidelijke, landelijke richtlijnen nodig zijn. Ook erkent De Jonge dat er extra financiële middelen nodig zijn, mogelijk tussen de 3 en 5 miljard euro.
Luister de aflevering