Gemeenten wijzen ouderen aan als de belangrijkste oorzaak van de woningcrisis, omdat zij niet doorstromen. Knarrenhof, een relatief nieuw woonconcept, probeert hier wat aan te doen. Te gast is Peter Prak van Cooper Feldman, de bedenkers van Knarrenhof. De vraag van deze week: wat is het geheim van Knarrenhof?
Luister de podcast
Volgens Peter klopt het dat senioren op dit moment de woningmarkt gijzelen. “Maar”, zo stelt hij, “dat is niet hun schuld. Er is simpelweg geen aantrekkelijk alternatief. Door de politiek is er juist ingezet op levensloopbestendige woningen. Ook ligt de focus geheel op bouwen voor gezinnen met kinderen, terwijl het percentage 65-plus huishoudens veel hoger ligt dan huishoudens met kinderen. Knarrenhof is een aantrekkelijk woonconcept voor senioren, zodat zij wel door willen stromen.”
Veilig en gezellig
Knarrenhof is wonen in een hofje, met de gezelligheid en hulp van generatiegenoten om je heen. “Hofjes bestaan al sinds de dertiende eeuw in Nederland. Niet voor niets; het biedt veiligheid en geborgenheid. In de Knarrenhofjes van maximaal 24 woningen leren mensen elkaar écht kennen en zijn ze bereid om elkaar te helpen.” Om dat gemeenschapsgevoel voor elkaar te krijgen, kijkt stichting Knarrenhof eerst naar de mensen, dan naar de wensen en dan pas naar de stenen. “Wij ontwikkelen éérst een gemeenschap van gelijkgestemden en ontwikkelen vervolgens de woningen. Inmiddels zijn we ook bezig met Meergeneratiehofjes, waarin starters, ouderen en mensen met een beperkt inkomen met elkaar samenwonen.” De bewoners hebben twee verplichtingen. Allereerst is het belangrijk dat ze buren een helpende hand of aandacht geven als ze zien dat zij dat nodig hebben. Ten tweede is het belangrijk dat ze zelf ook om hulp durven te vragen. “Door van tevoren in kaart te brengen wat de hobby’s en talenten van de bewoners zijn, is de drempel om een buur om hulp te vragen veel lager.”
De voordelen
Inmiddels zijn er zo’n 130 woningen opgeleverd en bewoond, en komen er nog veel meer Knarrenhofjes aan. Dat het concept een succes is, kan hoogleraar Woningmarkt Peter Boelhouwer beamen. “Ouderen komen zo uit hun eenzaamheid en wonen in een aangepaste woning. Zo hebben ze een veel fijnere derde levensfase. Daarbij komen er woningen vrij én wordt er minder beslag gelegd op de gezondheidszorg.” Dat laatste punt ondersteunt Peter Prak met de eerste resultaten van een grootschalig onderzoek van negen universiteiten, drie ziektekostenverzekeraars en twee grootbanken. “We onderzoeken wat de relatie is tussen sociaal geclusterde woonvormen en zorgkosten. Wat blijkt? Met een woonconcept zoals Knarrenhof besparen mensen 800 euro per jaar op de WMO en 3.000 euro per jaar per 60-plusser op ziektekosten. Dat zijn veelbelovende resultaten.”
Vastgoedfinanciering bij Mogelijk
Of u nu op zoek bent naar financiering voor een beleggingspand, bedrijfspand, winkel, kantoor, horecapand, agrarische grond of transformatiepand; u kunt bij Mogelijk terecht. Want zolang het zakelijk vastgoed is, kunnen wij het financieren.