Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

Klussen zonder ruzie met de buren

Of het nu gaat om de uitbouw van een keuken, een dakkapel, het ophogen van een tuin of het aanleggen van een dakterras; er wordt wat afgeklust in Nederland. Tegelijkertijd is dat klussen rond het huis een bron van veel burenruzies. De vraag van deze week: met welke regels krijg je eigenlijk te maken als je iets gaat verbouwen in of om je huis? Maarten Bouwhuis en co-host Maarten de Gruyter gaan hierover in gesprek met Annemarie Govers-Scholten, eigenaar van Amstel Advocaten en gespecialiseerd in burenrecht, vve’s en huurrecht.

“Schuttingen, erfgrenzen, afstand houden en overlast. Je kunt het zo gek niet bedenken.” Annemarie schetst een paar voorbeelden van zaken die juridisch niet mogen en waarover mensen vervolgens gaan procederen. “Mensen zijn vaak niet goed op de hoogte voor ze beginnen met klussen. Ze vragen een omgevingsvergunning aan en denken lekker te beginnen, maar vergeten daarbij het civiel recht. Een vergunning om te mogen bouwen is onderdeel van het bestuursrecht, maar de gevolgen die het plaatsen van een 9 meter hoog gebouw voor de tuin van de buren heeft, is deel van het civiel recht.”

Luister de hele podcast

Vergunning nodig?

Vroeger moest voor alles een vergunning worden aangevraagd, zelfs voor het verplaatsen van een muurtje binnenshuis. Daarin is het nodige veranderd, stelt Annemarie. “In 2010 is de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht ingevoerd, evenals het Besluit omgevingsrecht. Daarin kun je terugvinden wat omgevingsvrij is. Als het daar niet in staat, heb je een vergunning nodig.” Er is dus meer vrijheid ontstaan, maar heeft dat ook meer burenruzies tot gevolg gehad? “Niet per se. Er is een hoop helderheid voor teruggekomen en mensen weten beter waar ze aan toe zijn. Het gaat in feite om communicatie. Mensen vergeten de buren te informeren over wat ze gaan doen. Je kunt daarmee proberen wat van de pijn weg te nemen door in overleg te bespreken wat de overlast kan verlichten. Zo betrek je de buren erbij.”

Ook wanneer je een verbouwing wilt gaan doen waar geen vergunning voor nodig is, kun je in problemen komen met de buren. “Als iemand een raam plaatst dat uitzicht heeft op het gebied van de buurman, is die zijn privacy kwijt. Maar ook daar zijn regels voor, bijvoorbeeld door gebruik te maken van matglas. De eerste stap is dan om met elkaar in overleg te gaan, en meestal gaat dat goed. Lukt dat niet en wordt er een advocaat ingeschakeld, dan volgt er een sommatiebrief. Als dat niets oplevert, dan is de laatste stap een dagvaarding en komt het voor de rechter.”

Vastgoedfinanciering bij Mogelijk

Met een projectfinanciering van Mogelijk financiert u de aankoop, transformatie, nieuwbouw, verbouw of herontwikkeling van een object. Bent u benieuwd of wij uw object kunnen financieren? Doe vrijblijvend de quickscan en ontvang ons voorstel.

Doe de quickscan