Fonds 10 is nu geopend voor inschrijving. Kom naar een van onze kennissessies of lees meer over fondsbeleggen
Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

Kantoren zonder energielabel C worden onverhuurbaar

De deadline van 1 januari nadert snel, maar nog altijd hebben tienduizenden kleine kantoren geen energielabel C. Een verhuurverbod dreigt. De logische vraag van deze week is dan ook: wat nu? John van Schagen en Maarten de Gruyter spreken hierover met Paul Goedvolk, partner bij Baker McKenzie.

Uit onderzoek blijkt dat meer dan 50% van de kantoren nog niet van het C-label is voorzien. Toch worden veel vastgoedeigenaren daar niet zenuwachtig van. Men gaat ervan uit dat er niet gehandhaafd zal worden, omdat er geen handhavers zijn. Kosten spelen hierbij ook een rol, maar die zijn volgens Paul Goedvolk relatief. “We hebben het over isoleren van vloeren en wanden, het aanbrengen van dubbel glas en ledverlichting. Met deze combinatie breng je je gebouw je al op een C-label niveau. In principe komt dit voor rekening van de vastgoedeigenaar, maar je kunt daarover ook afspraken maken met de huurder: aanpassingen aan het casco zijn voor mij, en jij zorgt voor de ledverlichting. Let wel, uiteindelijk wordt de gebouweigenaar hierop aangesproken.”

Verhuurverbod als sanctie

De ultieme sanctie is dat een eigenaar zijn pand niet meer mag verhuren. Dat doet iets met de waarde van het onderpand. “Als je niet voldoet aan allerlei milieuvoorschriften, heeft dat consequenties voor je leningsdocumentatie. Als gevolg hiervan kan de bank dat gaan sanctioneren. Zo ver hoeft het niet te komen, maar je hebt sowieso een probleem met je huurder: je blijft met je huurovereenkomst in gebreke.”

Serieus nemen is van belang

Paul vindt dat dit probleem wordt onderschat. Er zal wel degelijk worden gehandhaafd. “Gemeenten willen voldoen aan de duurzaamheidsagenda, dus zullen ze hier prioriteit aan geven. Uiteindelijk moeten alle gebouwen in 2030 voldoen aan het A-label en in 2050 volledig energieneutraal zijn. De gebouwen van voor 1980 zullen het eerst worden gecontroleerd en men zal het liefst beginnen bij de grote vissen. Dat betekent alleen niet dat je als eigenaar van een klein kantoor off the hook bent.”

Paul blijft erop hameren: neem dit serieus! “Ook als je na 1 januari een herfinanciering nodig hebt of je overweegt de aankoop van een pand, dan zul je op zijn minst een C-label nodig hebben. Het is zaak om nu zo snel mogelijk een analyse te laten maken van je gebouw. Misschien word je positief verrast en blijkt dat je al aan de eisen voldoet. Uit een onderzoek van ABN Amro is gebleken dat 15% van de kantooreigenaren nu al energielabel C kan aanvragen omdat hun pand aan alle eisen voldoet.”

Mogelijk voor u

Mogelijk financiert zakelijk vastgoed in heel Nederland; van grote stad tot kleine kern. Wilt u geld lenen voor de aankoop van een zakelijk pand of wilt u geld uitlenen met veel zekerheden en een aantrekkelijke rente? Bij ons is het mogelijk.

Luister de podcast