Fonds 10 is nu geopend voor inschrijving. Kom naar een van onze kennissessies of lees meer over fondsbeleggen
Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

Investeringen omzetten van privé naar zakelijk? Kom nu in actie

Dit artikel is eerder gepubliceerd op onze website, maar gezien de actualiteit plaatsen we deze nogmaals.

Lenen van de eigen bv is sinds 1 januari 2023 aan maxima gebonden. Volgens de nieuwe Wet excessief lenen telt een lening boven € 700.000,- mee voor de inkomstenbelasting. Wilt u als investeerder de verstrekte zakelijke hypotheek overdragen van privé naar uw bv? Dan kan Mogelijk daarbij helpen. Brigit Colaris van Westdam Netwerk Notarissen adviseert u om bij uw fiscalist, accountant of boekhouder te rade te gaan, om te kijken welke invloed deze nieuwe wet heeft op uw vermogen.  

Wat houdt de ‘Wet excessief lenen’ in?  

Brigit: “Het is niet ongebruikelijk dat een eigenaar van een bv geld leent van zijn of haar bv. Fiscaal kan dat interessant zijn omdat dat geld niet als inkomsten wordt gezien en dus niet wordt belast als dividend. Wanneer u dat vermogen investeert, bijvoorbeeld bij Mogelijk in een zakelijke hypotheek, kunt u dat geld laten renderen. Precies om die reden wil de overheid excessief lenen tegengaan, immers door (excessief) te lenen bij de eigen bv kan belastingheffing in box 2 worden uitgesteld of zelfs afgesteld.” Volgens de overheid nam deze vorm van belastinguitstel hard toe. Zo stond er in 2007 een bedrag van 19,7 miljard euro aan schuld aan de eigen vennootschap open en is dit in 2018 gestegen naar 62,4 miljard euro. 

Wat betekent de Wet excessief lenen voor u? 

Wanneer een aanmerkelijkbelanghouder (>5% belang) van een bv meer dan € 700.000,- leent van de eigen bv, wordt alles boven die waarde aangemerkt als dividenduitkering en belast met 26,9% in box 2. “Het is dus fiscaal minder gunstig als u meer dan € 700.000,-  leent van uw bv en vervolgens een lening financiert vanuit privé ”, weet Brigit. “Wij zien bij ons op kantoor inmiddels al een toename in het aantal aktes die op naam van de bv moet komen. Ik adviseer investeerders om bij de eigen fiscalist, accountant of boekhouder te informeren wat fiscaal verstandig is”. 

Omzetten naar de bv 

“Hoewel de wet al van kracht is, is de eerste peildatum pas op 31 december aanstaande. Op dat moment kijkt de Belastingdienst hoe het staat met de leningen uit de bv. Dat is dus het moment waarop de zaken moeten zijn geregeld”, aldus Brigit. “Heeft u een zakelijke hypotheek verstrekt vanuit privé en wilt u dit omzetten naar de bv, dan kan eenvoudig. Via een akte van cessie kunt u de hypotheek overzetten van privé naar de bv. Daarmee lost u de schuld aan de bv af zodat u eventueel onder de grens van € 700.000,- komt.”  

Eduard Bosch, relatiemanager investeerder bij Mogelijk, beaamt dat omzetten eenvoudig is. “Wij denken graag met u mee. Wanneer het omzetten van de investering naar de bv een logische keuze is, doen we er alles aan om u te helpen dat te realiseren.” 

Wilt u uw investering over te zetten naar uw bv? Dit zijn de stappen: 

  • Stuur zo spoedig mogelijk een mail naar info@mogelijk.nl waarin u aangeeft dat u uw akte wilt overzetten naar de bv 

  • Wij nemen telefonisch contact met u op 

  • Wij geven de notaris de opdracht om de akte van cessie te laten passeren.  

Alle activiteiten rondom het administratief overzetten van de lening naar uw zakelijke entiteit zullen wij kosteloos voor u verzorgen. Enkel de notariskosten zijn voor uw eigen rekening.

Kom nu in actie 

Zowel Brigit als Eduard adviseren tijdig te beginnen. Eduard: “Om alles tijdig afgerond te krijgen, is het van belang dat u zich snel bij ons meldt.” Brigit: “U heeft tot die tijd om er met uw financieel adviseur goed naar kijken en wij hebben dan nog voldoende tijd om het allemaal netjes op orde te brengen. Op 31 december om 23:59;59 wilt u tenslotte van een oliebol genieten en niet aan een ‘excessieve lening’ denken”.  

Wilt u uw investering overzetten naar uw bv? Laat ons dat dan weten. We maken het graag voor u in orde. Neem gerust contact hierover met ons op, wij zijn u graag van dienst.