Investeren in hotelvastgoed

Investeren in hotelvastgoed

Nederlandse hotels zijn al jaren gewild onder vastgoedinvesteerders uit binnen- en buitenland. Dat is niet zo gek, gezien de steady rendementen die tot nu toe steeds zijn gerealiseerd. De vraag van deze week: blijft het rendabel om te investeren in hotelvastgoed? Maarten Bouwhuis en co-host Maarten de Gruyter gaan hierover in gesprek met Dirk Bakker, CEO van Colliers Nederland.

De afgelopen tien jaar is de hoeveelheid hotels enorm toegenomen. Dirk licht dit toe: “De hoeveelheid reisbewegingen in de wereld is in die periode verdubbeld. Airbnb, op papier een grote concurrent, had in 2017 een stijging van het aanbod van 270%, maar desondanks is in Amsterdam het aantal hotelovernachtingen blijven stijgen.” Toen brak corona uit en knalde de bezettingsgraad naar beneden. Is het voor investeerders nog interessant om hun geld in hotels te beleggen? Dirk constateert een opvallende ontwikkeling. “Veel private equitybedrijven en hedgefunds dachten kansen te zien vanwege de verwachte distress, maar die kwam niet. Sterker nog, de prijzen voor hotels stegen. Dat had niets te maken met de bezettingsgraad van de hotels, maar kwam omdat er te veel geld in de markt is.”

Luister de hele podcast

Hotelstop in Amsterdam

Amsterdam voert een hotelstop in: in het grootste deel van de stad mogen geen nieuwe hotels meer komen. Dirk is daar niet van onder de indruk. “De coronapandemie zorgt ervoor dat de onderste 20% van de markt verdwijnt. Deze hotels herbergen voornamelijk goedkope toeristen die de gemeente graag wil weren. Daarvoor is deze maatregel in het leven geroepen. Het was de bedoeling om backpackende en rolkoffertrekkende toeristen een halt toe te roepen, maar de stad heeft geen last van de gasten van het Amstelhotel.”

Verduurzaming van hotels

Hotels worden steeds duurzamer. Daarbij gaat het om veel meer dan het maar één keer gebruiken van handdoeken. “In de energiekosten van een hotel is een enorme verduurzamingsslag te maken. De labeling van hotels loopt achter, en het zou goed zijn wanneer potentiële gasten van tevoren kunnen zien wat een hotel doet op het gebied van duurzaamheid. Dat wordt een steeds belangrijker issue.”

Rendement

“Een vastgoedinvesteerder kan op twee manieren rendement uit een hotel realiseren. Net als bij vastgoed kun je het hotel verhuren, bijvoorbeeld aan een keten. Dan heb je een vast rendement. Als je zelf gaat deelnemen aan de exploitatie kan het rendement veel hoger zijn, maar loop je meer risico. En let wel: naast het rendement dat je maakt op de bezetting neemt het vastgoedrendement natuurlijk ook toe.”

Vastgoed hypotheek bij Mogelijk

Bent u vastgoedbelegger en wilt u uw vastgoedportefeuille uitbreiden? De financiering regelt u eenvoudig bij Mogelijk. Bij Mogelijk Vastgoedfinancieringen kan zakelijk vastgoed worden gefinancierd vanaf € 50.000,- tot € 10.000.000,-.

Huurprijs berekenen?

Weet u nog niet precies wat de waarde is van het vastgoed en vraagt u zich af wat een reële huurwaarde kan zijn voor het pand, inclusief WWS punten? Vraag dan hier gratis en vrijblijvend een property-scan aan. De informatie heeft u vervolgens binnen vijf minuten in uw mailbox.

We helpen u graag verder

Ik wil lenen

Sluit een zakelijke hypotheek af

  • Boetevrij aflossen
  • Onderpand belangrijker dan uw jaarrekening
  • Snelle realisatie
  • Lage aflossing

Ja, ik wil een zakelijke hypotheek

Ik wil geld uitlenen

met veel zekerheden en aantrekkelijke rente

  • 6% - 7,75% rendement per jaar
  • Eerste recht van hypotheek
  • Eigen inbreng van de debiteur
  • Vastgoed als veilig onderpand

Ik wil geld uitlenen

Of kom naar één van onze kennissessies.

Totaal gefinancierd:
€ 
Aantal gefinancierde objecten:
U kent ons o.a. van:
Terug naar het overzicht

HomeBlogInvesteren in hotelvastgoed