In verband met de dag van de arbeid ontvangen investeerders betalingen van Mogelijk op 2 mei.
Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Leningbeheer
0346 – 796 154

Hoe interessant is de vastgoedmarkt in België?

Investeren in zakelijke hypotheken in België, is dat interessant?

De Nederlandse markt voor kantoren en bedrijfspanden staat onder druk. Hoge rentes, strengere duurzaamheidseisen en veranderende werkpatronen zorgen voor uitdagingen. Hoe verhoudt de Belgische markt zich tot deze ontwikkelingen? En biedt België interessante kansen voor Nederlandse vastgoedbeleggers? In deze podcast van Vastgoed Gezocht gaan Maarten Bouwhuis en co-host Maarten de Gruyter hierover in gesprek met Kim Verdonck, head of research bij CBRE België. 

De Belgische kantorenmarkt lijkt op die van Nederland, maar Brussel vormt een uitzondering. “Brussel is een beetje zoals Den Haag, maar vooral zoals Washington en Beijing: het is de stad van de publieke sector,” vertelt Kim Verdonck. “De Europese instellingen, NAVO, federale en regionale overheden en tal van lobbykantoren zorgen voor een constante vraag naar kantoorruimte.” 

Langdurige huurcontracten 

Wat Brussel aantrekkelijk maakt voor investeerders, zijn de lange huurcontracten. “De publieke sector tekent vaak contracten van 20 jaar of langer, die volledig geïndexeerd zijn. Dat maakt Brussel uniek,” aldus Verdonck. Opvallend is dat ondanks de grote vraag naar kantoorpanden, de huurprijzen in Brussel relatief laag zijn vergeleken met Nederland. “Een kantoor op de Zuidas in Amsterdam kost nu zo’n 500 euro per vierkante meter per jaar,” stelt Bouwmans. “In Brussel ligt de hoogste huur rond de 400 euro, maar de meeste transacties zitten eerder op 300 euro,” vult Verdonck aan. 

Woningtekort en transformatie van kantoorpanden  

Net als Nederland kampt België met een woningtekort. “Sinds 2008 is in Brussel meer dan 1,5 miljoen vierkante meter kantoorruimte getransformeerd naar woningen, gemiddeld zo’n 100.000 vierkante meter per jaar,” zegt Verdonck. Dit betekent dat er jaarlijks duizenden woningen bijkomen door herbestemming van leegstaande kantoren. “Brussel is zelfs de enige kantoorstad in Europa waar de kantoorvoorraad daalt. Door onze actieve residentiële investeringsmarkt is de leegstand heel laag.” 

Zelfbouw en regelgeving 

In België is zelfbouw op eigen grond heel normaal. “Elke Belg is geboren met een baksteen in z’n maag,” luidt het Vlaamse gezegde. “De meeste Belgen willen hun eigen huis, het liefst zelfgebouwd en op eigen grond, buiten de stad,” licht Verdonck toe. “In Nederland is dat ondenkbaar, omdat ruimtelijke ordening hier veel strakker is geregeld,” vult De Gruyter aan. In 2040 komt er echter een betonstop, waardoor leegstaande grond niet meer verkaveld mag worden. 

Beleggingskansen in België 

Voor Nederlandse beleggers kan de Belgische markt interessant zijn. “In België zijn er geen limieten op de huurprijzen die je mag vragen voor woningen,” zegt Verdonck. “Naast de woningmarkt is er de laatste jaren veel interesse in logistieke panden. Ook de kantorenmarkt blijft gezond; de trend van thuiswerken heeft na de coronacrisis niet doorgezet. Werkgevers in België verwachten dat hun personeel grotendeels op kantoor werkt. In de private sector zijn mensen gemiddeld drie tot vier dagen per week op kantoor.” 

Mogelijk voor u  

Mogelijk is er voor investeerders, beleggers, ondernemers, vastgoedbeleggers, institutionele partijen en intermediairs. Bij Mogelijk financieren private investeerders zakelijk vastgoed in Nederland, België Bonaire en Curaçao. Wilt u geld lenen voor de aankoop van een zakelijk pand of wilt u investeren in zakelijke hypotheken? Bij ons is het mogelijk. Lees hier verder. 

Luister de aflevering