Hoe inkomen uit investeringen fiscaal wordt belast
Op 14 maart komt het onderwerp fiscaliteit uitgebreid aan bod tijdens de Mogelijk kennissessie. Het hoofdonderwerp gaat over hoe inkomen uit vermogen wordt belast en wat het betekent voor de wijze waarop u kunt investeren. Lex Bekkers (rechts op de foto) en Thomas Dasselaar (links op de foto), beiden werkzaam bij advocatenkantoor Van Doorne, vertellen u er nu alvast iets over.
Lex en Thomas zijn er beiden duidelijk over. De manier waarop u investeert, heeft fiscale gevolgen en daarmee gevolgen voor het rendement op de investering. Minder duidelijk is op voorhand wat het beste is om te doen, dat is afhankelijk van uw situatie. “Tijdens de sessie zal Thomas investeerders en fondsbeleggers uitleggen waar ze in hoofdlijnen rekening mee moeten houden en wat de ontwikkelingen zijn”, aldus Lex.
Privé of zakelijk investeren
Lex: “Grofweg zijn er twee type investeerders; mensen die investeren vanuit hun privévermogen en mensen die het zakelijk doen, via een vennootschap. De keuze om het via de een of via de andere weg te doen, heeft fiscale gevolgen. De overheid belast inkomsten uit investeringen die vanuit privévermogen worden gedaan in Box 3. Inkomsten uit investeringen via een vennootschap zijn belast met vennootschapsbelasting.”
Thomas: “Inkomstenbelasting kent een hoger tarief dan de vennootschapsbelasting. Maar dat wil niet automatisch zeggen dat over een investering vanuit privévermogen meer belasting moet worden betaald dan over een investering via een vennootschap. Dat hangt af van allerlei andere factoren, bijvoorbeeld van de overige inkomsten en de vermogenspositie in privé of de overige winsten of verliezen die er in een vennootschap worden gemaakt. Voor iedere persoon kan de rekensom net iets anders uitvallen.”
Overgangsfase
Wat wel een duidelijk verschil is tussen de twee type belastingen, is de stabiliteit ervan. “Box-3 is fors op de schop gegaan na het zogenaamde Kerst-arrest in 2021, waarin de rechter bepaalde dat de wijze waarop het rendement berekend werd, niet rechtmatig was”, weet Lex. “Daarop is besloten toe te werken naar een systeem waarbij belasting zal worden geheven op basis van werkelijk rendement. Dat gaat niet in één keer, dus nu zitten we in een overgangsfase waarin wordt gerekend met verschillende fictieve rendementspercentages afhankelijk van het type bezitting of schuld. Tegen deze overgangsregels lopen echter nog procedures en na de laatste verkiezingen en de huidige coalitieonderhandelingen weten we politiek nog niet hoe het ervoor staat en waar het heen gaat. Het is zeer de vraag wanneer er over werkelijk rendement belasting zal worden geheven,”
Sparen of beleggen?
Naast investeren bij Mogelijk of beleggen in het Mogelijk Zakelijke Hypotheken Fonds, zijn er natuurlijk ook andere opties om uw vermogen op te bouwen. Denk aan termijndeposito’s of regulier sparen. Tijdens de kennissessie komen ook de alternatieven aan bod. Hiermee vergroot u uw inzichten en krijgt u antwoord op de vraag welke opties voor u het meest aantrekkelijk zijn.
Bent u benieuwd naar de fiscale ontwikkelingen? Kom naar onze kennissessie in Breukelen
Op donderdag 14 maart kunt u deelnemen aan onze kennissessie over fiscaliteit. Wij nodigen u van harte uit op ons kantoor in Breukelen. U kunt zich hier aanmelden.
Deel dit artikel: