Hoe de welstand naar je bouwproject kijkt

Hoe de welstand naar je bouwproject kijkt

Van een aanbouw aan de voorzijde tot een extra verdieping erop. En van een nieuwe woonwijk tot de renovatie van een markant gebouw in de binnenstad. De welstandscommissie kijkt graag even mee.

Deze aflevering in het kort:
⇨ Hoe de welstandscommissie opereert
⇨ Vergunningsvrij bouwen
⇨ De middenhuurregeling

Hoe komen de mensen in een welstandscommissie eigenlijk tot hun besluit? Daarover gaat het deze week in Vastgoed Gezocht. Te gast is Robert Winkel, voorzitter van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Amsterdam. Vrijwel elke gemeente heeft een welstandscommissie, met mensen die het nodige weten over ruimtelijke kwaliteit, bouwkunst en het culturele belang van de gebouwde omgeving. 

Onafhankelijke commissieleden

Een welstandscommissie, in Nederland ook bekend als de commissie Ruimtelijke Kwaliteit, speelt een cruciale rol in het stedenbouwkundig proces door toe te zien op de esthetische kwaliteit van bouwprojecten en de openbare ruimte. Deze onafhankelijke commissie beoordeelt bouwplannen van zowel particulieren als bedrijven op hun visuele en esthetische impact op de omgeving, gebaseerd op de welstandscriteria die zijn vastgelegd in de welstandsnota van de betreffende gemeente.

Karakter van de omgeving

De belangrijkste taak van een welstandscommissie is de beoordeling van een bouwplan. De leden onderzoeken of die voldoet aan de esthetische normen en richtlijnen die zijn opgesteld door de gemeente. ‘Zo moeten bouwwerken bijdragen aan de harmonie en het karakter van de omgeving’, aldus Robert Winkel. Het advies is vaak bindend voor het wel of niet verlenen van de bouwvergunning. Natuurlijk willen we graag weten hoe deze adviezen tot stand komen en op welke manier de onafhankelijkheid van de commissie gewaarborgd blijft.

De wet middenhuur

Het wetsvoorstel Betaalbare huur is afgelopen week door Hugo de Jonge naar de Tweede Kamer gestuurd. Te hoge huren in het middensegment worden aan banden gelegd en de positie van huurders beter beschermd. Maarten de Gruyter is het er niet mee eens en legt nog één keertje uit waarom dit volgens hem verkeerd gaat uitpakken.

Luister de aflevering

We helpen u graag verder

Ik wil lenen

Sluit een zakelijke hypotheek af

  • Boetevrij aflossen
  • Onderpand belangrijker dan uw jaarrekening
  • Snelle realisatie
  • Lage aflossing

Ja, ik wil een zakelijke hypotheek

Ik wil geld uitlenen

met veel zekerheden en aantrekkelijke rente

  • 6% - 7,75% rendement per jaar
  • Eerste recht van hypotheek
  • Eigen inbreng van de debiteur
  • Vastgoed als veilig onderpand

Ik wil geld uitlenen

Of kom naar één van onze kennissessies.

Totaal gefinancierd:
€ 
Aantal gefinancierde objecten:
U kent ons o.a. van:
Terug naar het overzicht

HomeBlogHoe de welstand naar je bouwproject kijkt