Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.
Dit artikel is verschenen in de zevende editie van het Mogelijk magazine.
Glasblazer Mark Locock (49) van ‘HotMarks Glasblazerij’ in Ootmarsum heeft weer lucht. Jarenlang kreeg de energieke, Britse ambachtsman financiële ademnood door de hoge huur van zijn bedrijfspand. Tot hij het kocht, met behulp van een financiering bij Mogelijk. Nu is hij drie keer zo voordelig uit.
Glasblazer Mark is een vakman, vol energie. De geboren Engelsman woont en werkt al 22 jaar in Nederland, sinds 2014 in het Twentse Ootmarsum. Uit gesmolten zand blaast hij daar de prachtigste creaties: van kleine drinkglaasjes, vaasjes en Twentse siepel-lichtjes tot prachtige bokalen en grote vrije werken, zoals een enorme glazen kwal die in zijn atelier aan het plafond hangt. Zijn creaties vinden wereldwijd aftrek, van Amerika tot China.
Zijn fascinatie voor glasblazen ontstond op zijn zestiende. “Ik hield niet van studeren, dus ging naar een vakopleiding. Via twee docenten daar kwam ik in aanraking met potlery, pottenbakken. Klei vond ik niks, maar met gips en mallen kon je allerlei gekke dingen doen. Ik stopte er een mengsel van gips en stukjes vensterglas in. Het resultaat was fantastisch. Docenten en klasgenoten wisten niet wat ze zagen.” Op diezelfde opleiding ging Mark aan de slag met glasblazen en bleek hij een geboren talent. Dankzij een overtuigend creatief portfolio werd hij toegelaten op de opleiding Glaskunst en -Design aan de universiteit van Stoke-on-Trent, het hart van de Engelse glasindustrie. Als jonge eerstejaars blies hij iedereen omver, maakte hij examenstukken waarmee derdejaars afstudeerden en werkte in de avonduren voor docenten. “Voor ik het wist, was ik fulltime aan het werk.”
“Glasblazen is magisch”, vindt Mark. “Vloeibaar glas eist volledig respect, maar tegelijk moet je zelf helemaal de controle houden. Intussen doen zwaartekracht, centrifugaalkracht en afkoeling alles om je werk te veranderen. Het is een soort dans, een continu gevecht, vooral met jezelf. Je moet het instinctief doen, zonder na te denken. Alles draait om controle, gevoel, finesse en timing. Doe je één ding verkeerd, dan kun je opnieuw beginnen. Het is verslavend cool.”
Deel dit artikel: