Een tweede huis in het buitenland, rendeert dat nog?

Een tweede huis in het buitenland, rendeert dat nog?

Voor de één is het een kwestie van een beetje extra luxe, de ander ziet het vooral als een slimme belegging. Een tweede huis in het buitenland blijkt nog steeds populair. De vraag van deze aflevering van Vastgoed Gezocht: wat mag je qua rendement verwachten van een huis in het buitenland? Maarten Bouwhuis en co-host Maarten de Gruyter leggen dit voor aan Peter Antonissen, directeur bij Sparcs Leisure Development. 

Sparcs Leisure Development ontwikkelt vakantiewoningen in het buitenland in het luxe segment. “De vraag naar dit soort woningen is gelukkig nog groot genoeg,” vertelt Peter. “De afgelopen jaren was de rentestand zo gunstig dat het voor mensen aantrekkelijk was om daar een hypotheek te nemen. Wij zorgen ervoor dat de banken in dat land onze klanten een aantrekkelijk rente bieden. Op basis van het vastgoed willen zij vaak tot 70% financieren, dus je hebt betrekkelijk weinig eigen vermogen nodig om toch een hoog rendement te behalen. Deze vakantiewoningen van vier tot zeven ton zijn niet louter voor eigen gebruik. De rendementsberekeningen gaan uit van zo’n 60% verhuur. Wij zorgen voor die verhuur. Dat betekent dat wij op zoek zijn naar locaties die voor een breed publiek gewild zijn. Zo hebben wij nu een kavel in de Portugese Algarve van 40.000 m2 met uitzicht op zee in een dorp waar 60 eenheden mogen staan, met zwembad en winkels om de hoek. In dit vak is de locatie alles.” 

Aanschaf van tweede huis 

Marketingbrochures zoomen in het algemeen in op de positieve aspecten van de woning en het gebied. Hoe besluit een potentiële koper om daadwerkelijk tot aanschaf over te gaan, wil Maarten Bouwhuis weten. Rijdt hij ernaartoe, of bekijkt hij de situatie op Google Maps? “Veel van onze kopers zijn ondernemers”, legt Peter uit. “Zij zitten met ons aan tafel en proberen het aanbod lek te schieten waar dat kan. En dat is goed, daarmee kunnen wij ons alleen maar verbeteren. Sommige mensen kennen het gebied, anderen zullen nooit iets kopen zonder het eerst gezien te hebben, al was het maar een garage in Den Helder.” 

Rendement van zo’n 5% 

“Wij doen altijd een benchmarkonderzoek van het gebied om te zien of het rendabel is. Grofweg komt het rendement neer op zo’n 5%. Dat is inclusief de verhuurinkomsten en aftrek van kostenposten. Als je zelf ieder jaar met kerst en in de krokusvakantie naar je woning gaat, wordt dat natuurlijk wat minder. Je rekent fiscaal af in het land waar het pand zich bevindt. In Nederland is het belastingtarief in box 3 verhoogd naar 36%, maar dat geldt niet in het buitenland.” 

Wanneer iemand zijn vakantiewoning zou willen verkopen, is hij vrij om zelf te bepalen aan wie hij het verkoopt. “Uiteraard helpen wij hem daarbij. Wij zijn ontwikkelaar en hebben een netwerk. Voor onze hulp brengen wij de gebruikelijke makelaarskosten in rekening.” 

Mogelijk voor u   

Mogelijk financiert zakelijk vastgoed in heel Nederland; van grote stad tot kleine kern. Wilt u geld lenen voor de aankoop van een zakelijk pand of wilt u geld uitlenen met veel zekerheden en een aantrekkelijke rente? Bij ons is het mogelijk. Lees hier verder. 

Luister de aflevering

We helpen u graag verder

Ik wil lenen

Sluit een zakelijke hypotheek af

  • Boetevrij aflossen
  • Onderpand belangrijker dan uw jaarrekening
  • Snelle realisatie
  • Lage aflossing

Ja, ik wil een zakelijke hypotheek

Ik wil geld uitlenen

met veel zekerheden en aantrekkelijke rente

  • 6% - 7,75% rendement per jaar
  • Eerste recht van hypotheek
  • Eigen inbreng van de debiteur
  • Vastgoed als veilig onderpand

Ik wil geld uitlenen

Of kom naar één van onze kennissessies.

Totaal gefinancierd:
€ 
Aantal gefinancierde objecten:
U kent ons o.a. van:
Terug naar het overzicht

HomeBlogEen tweede huis in het buitenland, rendeert dat...