Fonds 10 is nu geopend voor inschrijving. Kom naar een van onze kennissessies of lees meer over fondsbeleggen
Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

Distributiecentra in Nederland

Nederland kreeg er in de afgelopen 15 jaar meer dan 27.000.000 m2 aan logistiek vastgoed bij. Dat zijn bijna 5.200 nieuwe distributiecentra, variërend van kleine warehouses tot enorme dozen langs de snelweg. Deze week niet één, maar twee vragen: schiet Nederland iets op met al die logistieke vastgoedobjecten? En hoe kun je zo’n distributiecentrum fraai vormgeven? Maarten Bouwhuis en co-host Maarten de Gruyter spreken met Tim Beckman, CEO van logistiek vastgoedontwikkelaar Intospace.

Onze online bestelhonger leidt steeds vaker tot grijze dozen in het landschap. We zien ze langs snelwegen, op industrieterreinen en op sommige plekken aan de rand van woonwijken. Eind vorige maand heeft Intospace op Schiphol een distributiecentrum opgeleverd, maar van een heel ander type. Tim Beckman vertelt: “Wij hebben het eerste off grid distributiecentrum van Nederland ontwikkeld, dus onafhankelijk van publieke netwerken als bijvoorbeeld de elektriciteitsvoorziening.”

Luister de hele podcast

Nederland volgebouwd met distributiecentra?

Als gevolg van de verdozing ligt de sector onder vuur: kolossale distributiecentra domineren het landschap, en het worden er steeds meer. Tim Beckman relativeert het frame dat Nederland volgebouwd wordt met logistiek vastgoed. “De cijfers laten zien dat dit meer op een gevoel dan op feiten berust. Bovendien vallen alle distributiecentra onder het bestemmingsplan van de gemeenteraad, en zijn dus op democratische wijze tot stand gekomen.”

Economisch rendement

Wat is het economisch rendement van deze centra? “Een kwart van alle distributiecentra heeft een Europese functie. De CBS-cijfers laten zien dat Nederland per jaar voor ongeveer 500 miljard euro exporteert. De helft daarvan zijn producten die niet in Nederland worden gemaakt. De sector is goed voor 20% van ons binnenlands product. Een derde van onze aankopen doen we inmiddels online, en daar is een infrastructuur voor nodig.”

Stedelijke ontwikkeling

Intospace heeft een plan klaarliggen om een distributiecentrum in een stedelijk gebied te ontwikkelen, waarbij het distributiecentrum is omkleed met appartementen. “Door functies te mengen en te stapelen kun je andere ontwikkelingen realiseren. Je kunt heel goedkoop woningen bouwen en het distributiecentrum wordt aan het oog ontnomen. Op het dak kun je vervolgens recreatieruimte maken. Steden moeten bevoorraad worden, en op deze manier kun je prima een last mile delivery realiseren.”

Aan de rand van Amsterdam wordt een stadsdistributiecentrum gerealiseerd, waarbij op 20 hectare een campus wordt ontwikkeld. De ruimte wordt hierbij heel duurzaam gebruikt. “Er komt ruimte voor startups, voor onderwijsinstellingen en voor kennisinstellingen. Het wordt één grote innovatie. Je ziet niet dat je te maken hebt met een distributiecentrum: je fietst over een campusterrein heen met heel veel groen en recreatiefuncties.”

Tim is trots op deze ontwikkelingen. “Nederland is binnen Europa op dit gebied het beste jongetje van de klas. We hebben de afgelopen drie jaar een prijs binnengehaald voor het meest duurzame gebouw ter wereld, en drie jaar op rij werd die prijs gewonnen door een distributiecentrum.”

Mogelijk voor u  

Mogelijk financiert zakelijk vastgoed in heel Nederland; van grote stad tot kleine kern. Wilt u geld lenen voor de aankoop van een zakelijk pand of wilt u geld uitlenen met veel zekerheden en een aantrekkelijke rente? Bij ons is het mogelijk. Lees hier verder.