Bouwen met hout

Bouwen met hout

Hout. Onze voorvaderen bouwden er hutten mee, maar tegenwoordig kiezen we meestal voor stenen en beton. Toch lijkt hout aan een revival bezig. Do-Janne Vermeulen, partner bij Team V Architectuur, ontwikkelde HAUT, de hoogste houten woontoren van Amsterdam. Maarten Bouwhuis en co-host Maarten de Gruyter spreken met haar. Kan hout een bijdrage leveren aan de verduurzaming en op die manier een impuls geven aan de woningbouw?

Luister de hele podcast

 

Naar verwachting wordt eind 2021 de laatste hand gelegd aan de realisatie van HAUT, de grootste houten woontoren van Amsterdam. Dit gebouw is 73 meter hoog, telt 21 verdiepingen en bevat 52 exclusieve appartementen. Do-Janne legt uit hoe het mogelijk is zo’n enorm gebouw van hout te maken: “We maken gebruik van Cross Laminated Timber om de constructie stevig te maken. Dit zijn enorm dikke platen van kruislings verlijmd hout, dus met de nerven tegen elkaar. Hierdoor gedraagt het hout zich min of meer als beton. Dit is de innovatie waardoor we in staat zijn wat we voorheen in beton bouwden, nu ook in hout te realiseren.” Om een indruk te geven hoe zo’n paneel eruitziet: “Een paneel kan zomaar 3 meter hoog zijn en 7 meter lang, met een dikte van 30 tot 50 centimeter.” Deze panelen worden in de fabriek gemaakt, op een auto geladen en de stad ingereden waar ze vervolgens worden gestapeld. Bij HAUT wordt niet gebruikgemaakt van een skeletbouwconstructie waar de panelen tussen hangen, maar zorgt de betonnen kern waar de lift en het trappenhuis in zitten voor de noodzakelijke stijfheid.

Duurzaamheid

Over de vraag wat de belangrijkste reden is om met hout te bouwen, hoeft Do-Janne geen seconde na te denken. “Duurzaamheid! Hout is inherent circulair materiaal: je stopt een stekje in de grond en je bouwmateriaal groeit vanzelf. Daarvoor zijn geen fossiele stoffen uit de aarde nodig, en zolang het bouwmateriaal groeit, slaat het ook CO2 op. Beton en staal daarentegen zijn grote uitstoters van CO2. Het hout dat gebruikt wordt, komt uit speciaal daarvoor geplante productiebossen. Het is snelgroeiend vurenhout dat tussen de 15 en 50 jaar nodig heeft om te groeien. Naast de duurzaamheid heeft houtbouw een positief effect op het woongenot. Het ademt, reguleert het vochttransport beter en zorgt voor een plezieriger akoestiek doordat het geluid beter absorbeert.”

Starterswoningen van hout

In Ridderkerk wordt op dit moment een woningcomplex van hout gerealiseerd. Marianne Schuimen van de woningbouwcorporatie Wooncompas vertelt dat het hier om 32 modulaire starterswoningen gaat, die eveneens worden gebouwd op basis van de CLT-constructie. “Dit zijn goedkope woningen die voor ongeveer een ton verkocht worden. Dit is mogelijk omdat de onderdelen kant en klaar van de fabriek komen en ter plekke in elkaar worden gezet. De bouw duurt zo’n 10 weken, wat ook kostenbesparend is. Het zijn wel compacte woningen van ongeveer 50m2.” Ook Marianne is een groot voorstander van bouwen met hout. “We hebben in Nederland een enorm woningtekort en een gigantisch stikstofprobleem. Dat lossen we niet op met traditionele bouw met beton en cement.”

Vastgoedfinanciering bij Mogelijk

Met een projectfinanciering van Mogelijk financiert u de aankoop, transformatie, nieuwbouw, verbouw of herontwikkeling van een object. Bent u benieuwd of wij uw object kunnen financieren? Doe vrijblijvend de quickscan en ontvang ons voorstel.

We helpen u graag verder

Ik wil lenen

Sluit een zakelijke hypotheek af

  • Boetevrij aflossen
  • Onderpand belangrijker dan uw jaarrekening
  • Snelle realisatie
  • Lage aflossing

Ja, ik wil een zakelijke hypotheek

Ik wil geld uitlenen

met veel zekerheden en aantrekkelijke rente

  • 6% - 7,75% rendement per jaar
  • Eerste recht van hypotheek
  • Eigen inbreng van de debiteur
  • Vastgoed als veilig onderpand

Ik wil geld uitlenen

Of kom naar één van onze kennissessies.

Totaal gefinancierd:
€ 
Aantal gefinancierde objecten:
U kent ons o.a. van: