Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

Bouwen in de toekomst

Tussen 1989 en 1996 demonstreerde futuroloog Chriet Titulaer in zijn Huis van de Toekomst destijds revolutionaire technologieën, die nu ingeburgerd of juist helemaal verdwenen zijn. De vraag hoe wij in de toekomst gaan wonen leeft nog steeds. Een oase van groen, alles duurzaam en misschien een robot die onze klusjes opknapt? Maarten Bouwhuis en co-host Maarten de Gruyter spreken met Jos Lichtenberg, mede-initiatiefnemer van Living Lab 40.

Living Lab 40 is een project in Eindhoven-Noord dat is opgezet als een laboratorium. Op 8500 vierkante meter worden op experimentele wijze 119 woningen gerealiseerd. “Het primaire doel van dit project is om in vijftien jaar tijd kennis op te halen en te leren hoe je de stad van de toekomst moet bouwen,” vertelt Jos. “Daarbij moet je denken aan energievoorziening en klimaatverandering. Het moet betaalbaar zijn, dus ligt er industrieel bouwen aan ten grondslag.”

Het gaat niet alleen om computertechnologie in huis, de domotica van Chriet Titulaer, maar ook om het bouwproces. “Het is een leerproces en het zou fijn zijn als we na vijftien jaar de nodige successen kunnen bijschrijven. Maar ook onderdelen die mislukken zijn leerzaam, want die laten je zien hoe het niet moet.”

Kleinere woningen met deelruimtes

De bouw is inmiddels begonnen, en na twee jaar moeten de woningen bewoond zijn. Hoe ziet het er dan uit en op welke manier onderscheidt deze wijk zich van traditionele inbreidingslocaties? “Karakteristiek voor deze opzet is dat de objecten in het landschap gelegen zijn. Iedereen heeft een stukje privacy in een hoekje in de tuin, maar dat gaat over in een gemeenschappelijke omgeving. Ook zullen de woningen gemiddeld wat kleiner zijn. De oplossing daarvoor zit in het gebruik van deelruimtes. Waarom moet iedereen een logeerkamer hebben die hooguit vijf keer per jaar wordt gebruikt? Of dat lukt en werkbaar is, moet in de praktijk blijken. Daarvoor is het een experiment.”

Luister de podcast

Vijftien jaar wonen

In het project wordt er circulair gebouwd. Met de gemeente Eindhoven is overeengekomen dat de woningen na vijftien jaar worden afgebroken. De gedemonteerde onderdelen kunnen dan worden hergebruikt en mogelijk elders in het land worden geremonteerd. Dat betekent wel dat ook de bewoners na vijftien jaar hun huis uit moeten. Is het niet lastig om mensen te vinden voor zo’n betrekkelijk korte periode? Volgens Jos valt dat erg mee. “De huurprijzen zijn laag en liggen overwegend onder de sociale huurgrens. Op dit moment is de selectie van bewoners gaande, waarbij we vooral letten op motivatie. Er wordt wel een en ander gevraagd: het is een experiment, dus half geslaagde zaken kunnen worden vervangen. Het zou zomaar kunnen dat je gevel eraf wordt gehaald. Mensen moeten wel de bereidheid hebben om daarmee om te gaan. Toch is het enthousiasme groot en willen mensen graag een actieve rol spelen en meedenken.”

Transformaties en projecten financieren

Living Lab is een mooi voorbeeld van nieuwe initiatieven in de bouw. Ook Mogelijk Vastgoedfinancieringen signaleert een groeiende groep projectontwikkelaars met creatieve nieuwe initiatieven. Mogelijk biedt projectontwikkelaars een project- en transformatiefinancieringen. Hiermee kunnen zij de aankoop, transformatie, nieuwbouw, verbouw of herontwikkeling van een object financieren. Met gedegen vastgoedkennis ziet Mogelijk de kansen en denken we in oplossingen. Als u bij ons uw aanvraag indient met behulp van de quickscan, weet u binnen 48 uur welke leensom haalbaar is.