BNR te gast bij Mogelijk: de impact van de hoge grondstofprijzen

BNR te gast bij Mogelijk: de impact van de hoge grondstofprijzen

Tijdens de opnames in het pand van Mogelijk van BNR Vastgoed Gezocht gingen presentator Maarten Bouwhuis en co-host Maarten de Gruyter in gesprek met Madeline Buijs, sectoreconoom Bouw & Real Estate van ABN AMRO. Wat is de impact van de uitzonderlijke prijsstijging van bouwproducten op vastgoedprojecten?

Het prijskaartje van hout, staal en andere grondstoffen is in de afgelopen maanden in recordtempo gestegen. Madeline legt uit hoe dat komt: “Toen de coronapandemie uitbrak, dacht iedereen dat de economie zou inklappen en er geen vraag meer zou zijn naar grondstoffen en bouwmaterialen. Er kwam een wereldwijde productiestop. Maar veel eerder dan verwacht veerde de bouwsector op, waardoor de vraag naar grondstoffen en bouwmaterialen omhoogschoot. En daarmee ook de prijs.”

Luister de hele podcast

Bouwen of uitstellen?

Vanzelfsprekend heeft de mondiale schaarste in grondstoffen invloed op vastgoedprojecten. Zo is de bouw van honderd betaalbare woningen in Almere voorlopig uitgesteld, net als de bouw van een grote houten woontoren in Rotterdam. “Dat is het wrange van deze situatie,” vertelt Madeline. “Juist de woningen waar we nu een tekort aan hebben, gaan als eerste niet door.” Co-host en projectontwikkelaar Maarten beaamt dat de stijging een grote impact heeft. Toch stelt hij geen projecten uit. “Tijd kost ook geld. Maar als bouwer moet je er wel voor zorgen dat je je businesscase rond krijgt. Wie draait er voor de prijsstijgingen op? In de praktijk komt het bonnetje bij de aannemer terecht, die een hogere marge in kan bouwen.” Ook ondernemer Ralph Voet heeft als inrichter van bedrijfsruimtes dagelijks te maken met de prijsstijgingen. Hij vertelt: “Transparantie is belangrijker dan ooit. Wij geven op voorhand aan dat de prijzen onder voorbehoud zijn. Pas als we de prijs definitief kunnen afgeven, gaan we van start.”

Madeline is voorzichtig positief over de toekomst. “De productie is inmiddels opgeschaald en de cijfers laten zien dat de grootste prijsstijging er wel uit is. Ik verwacht dat de prijzen in Nederland in 2022 normaliseren.”

Maarten Rövekamp, medeoprichter van Mogelijk

Maarten Rövekamp vertelt aan presentator Bouwhuis, het publiek in de zaal én de online kijkers die de opnames via ene live stream volgen over Mogelijk: “Wij verstrekken financieringen voor bestaand en nieuw te realiseren zakelijk vastgoed. Dat doen we met funding van private partijen, meestal oud-ondernemers. De groep investeerders is inmiddels gegroeid naar meer dan 1.800.”

Hoe het allemaal begon

Als bouwer van bedrijfspanden verkocht Maarten in 2011 in een rap tempo vele bedrijfsunits in een verzamelgebouw in Bodegraven. Tot ondernemers hun financiering niet meer rond kregen bij de bank en de koop moesten ontbinden. “Banken kregen steeds minder belangstelling voor lagere leensommen en uiteindelijk kwam er een complete stop. Wij hadden een probleem, want we zaten met onverkochte units. Daarom leenden wij in eerste instantie de kopers het bedrag dat zij tekortkwamen. Die hypotheekaktes gingen over op een investeerder uit ons netwerk, die met deze investering niet de lasten, maar wél de lusten had. En wij hadden op die manier liquide middelen om weer nieuwe kavels aan te kopen. Het idee van Mogelijk was geboren. Op ons platform brengen we vraag en aanbod bij elkaar. We beoordelen de goedheid van de geldnemer, bekijken de waarde van een object en zoeken daar een financier bij.”

Toekomstige groei

Mogelijk heeft inmiddels voor ruim een half miljard aan vastgoed gefinancierd. Hoe ziet Maarten de toekomst? “Onze ambitie is om het bedrag dat we gefinancierd hebben in de komende achttien maanden te verdubbelen. We hebben onze waardevolle collega's die hier hun draai gevonden hebben, ons pand dat op groei berekend is en ongelooflijk veel IT. Alles bij elkaar zorgt ervoor dat we de groei kunnen maken die we voor ogen hebben.”

Benieuwd naar het hele verhaal van Maarten? Bekijk de opname hier. De podcast beluistert u hier.

We helpen u graag verder

Ik wil lenen

Sluit een zakelijke hypotheek af

  • Boetevrij aflossen
  • Onderpand belangrijker dan uw jaarrekening
  • Snelle realisatie
  • Lage aflossing

Ja, ik wil een zakelijke hypotheek

Ik wil geld uitlenen

met veel zekerheden en aantrekkelijke rente

  • 6% - 7,75% rendement per jaar
  • Eerste recht van hypotheek
  • Eigen inbreng van de debiteur
  • Vastgoed als veilig onderpand

Ik wil geld uitlenen

Of kom naar één van onze kennissessies.

Totaal gefinancierd:
€ 
Aantal gefinancierde objecten:
U kent ons o.a. van:
Terug naar het overzicht

HomeBlogBNR te gast bij Mogelijk: de impact van de hoge...