Alternatieve beleggingen in 2022: wat houdt het in en welke opties zijn er?

Alternatieve beleggingen in 2022: wat houdt het in en welke opties zijn er?

Wat zijn alternatieve beleggingen? En welke opties zijn er?  Eduard Bosch, Relatiemanager Investeerders bij Mogelijk, legt je meer uit over alternatieve beleggingen.

Als je vermogen hebt opgebouwd door te sparen, in een onderneming of via een erfenis, kan je geld ‘voor je werken’. Oftewel, je kunt inkomsten krijgen uit het rendement op je vermogen. Op een spaarrekening laten staan, zal echter niet voldoende opleveren; je zult je vermogen moeten beleggen. Voor beleggingen zijn verschillende mogelijkheden. De meest bekende zijn beleggen in aandelen en obligaties, direct of via beleggingsfondsen. Minder gangbaar, maar niet minder interessant, zijn de alternatieve beleggingen die hun eigen kenmerken en voor- en nadelen kennen. Eduard Bosch, Relatiemanager Investeerders, neemt je mee in de wereld van alternatieve beleggingen.

Wat zijn alternatieve beleggingen?

Eduard: “Het woord ‘alternatief’ is eigenlijk gewoon ‘anders dan gangbaar’. De AFM definieert het als ‘beleggingsproducten waarvan het rendement niet één-op-één samenhangt met de koersontwikkelingen op traditionele obligatie- en aandelenmarkten’. En aangezien die koersontwikkeling nogal grillig kan zijn, is het niet persé nadelig dat alternatieve beleggingen die niet volgen.”

Welke soorten beleggingen zijn er als alternatief op aandelen of obligaties?

Eduard: “Best veel eigenlijk. Je kunt beleggen in ondernemingen die niet beursgenoteerd zijn, private equity. Dat kun je zelf één-op-één met een ondernemer doen, via een private equity fonds of via een crowdfundingsplatform. Ook kun je in 'real assets’ beleggen, reëele activa zoals vastgoed, scheepvaart, grondstoffen, infrastructuur en grondoppervlakte. Daarnaast heb je nog private beleggingsfondsen; hegdefondsen en cryptocurrency, een wereld apart. En natuurlijk de zakelijke leningen. Bij Mogelijk bieden we de optie te investeren in zakelijke hypotheken, zowel één-op-één  als gezamenlijk binnen het Mogelijk Zakelijke Hypotheken Fonds. Ook dat is een alternatieve beleggingsvorm.”

Standaard beleggingen   Alternatieve beleggingen
Aandelen   Private Equity
Obligaties   Hedgefondsen
Notes   Cryptocurrency
Beleggingsfondsen   Real Assets
Derivaten   Zakelijke leningen

Zijn alternatieve beleggingen risicovoller?

Eduard: “Dat wordt vaak wel gedacht en voor sommige alternatieve beleggingen is dat wel het geval. Neem private equity waarbij je investeert in jonge of startende ondernemingen. Gaat het goed, dan kan het rendement flink oplopen. Gaat het mis, ben je zomaar alles kwijt. Maar andere alternatieve beleggingen, zoals vastgoed of vastgoedfinancieringen, kennen – als je het goed aanpakt – juist weer een lager risicoprofiel. Mogelijk biedt beleggers veel zekerheden en vormt het vastgoed het onderpand voor de investering met het eerste recht van hypotheek. Doordat we nooit 100% van de waarde van een pand financieren, is het risico dat je (een deel van) je inleg verliest bij calamiteiten of gedwongen verkoop erg klein.”

Is een alternatieve belegging geschikt voor iedereen?

Eduard: “Wat we zien is dat veel mensen kiezen voor alternatieve investeringen om hun beleggingen meer te spreiden. Heb je een deel van je vermogen niet gekoppeld aan de bredere marktontwikkeling, dan kan dat gunstig zijn op het moment dat die markten het minder doen. Voor wat betreft ons product: investeren of beleggen in zakelijke hypotheken geldt dat het past bij een strategie die gericht is op kapitaalbehoud en een stabiel rendement.”

Hoe begin je aan dit soort beleggingsopties?

Eduard: “Ik zou zeggen: laat je goed informeren en eventueel professioneel adviseren. Over het algemeen geldt dat alternatieve beleggingen een wat meer actieve houding vragen van de investeerder. Neem onze één-op-één investering; daarvoor moet je als investeerder op dinsdag wel opletten wanneer het nieuwe aanbod online komt om een passende aanvraag te vinden. Het komt ook voor dat de hypotheek binnen een aantal jaar wordt afgelost en je opnieuw mag gaan zoeken naar een bestemming voor je vermogen. Actieve beleggers vinden dat leuk en het rendement is interessant. In ons Mogelijk Zakelijke Hypotheken Fonds is het veel makkelijker. Daar teken je voor 5 jaar voor in en belegt Mogelijk namens de deelnemers in goede zakelijke hypotheken. Daar heb je geen omkijken meer naar. En dat tegen een geprognoticeerd rendement van 5%.”

We helpen u graag verder

Ik wil lenen

Sluit een zakelijke hypotheek af

  • Boetevrij aflossen
  • Onderpand belangrijker dan uw jaarrekening
  • Snelle realisatie
  • Lage aflossing

Ja, ik wil een zakelijke hypotheek

Ik wil geld uitlenen

met veel zekerheden en aantrekkelijke rente

  • 6% - 7,75% rendement per jaar
  • Eerste recht van hypotheek
  • Eigen inbreng van de debiteur
  • Vastgoed als veilig onderpand

Ik wil geld uitlenen

Of kom naar één van onze kennissessies.

Totaal gefinancierd:
€ 
Aantal gefinancierde objecten:
U kent ons o.a. van:
Terug naar het overzicht

HomeBlogAlternatieve beleggingen in 2022: wat houdt het...