Mierenboer financiert zijn nieuwbouwpand bij Mogelijk

Ondernemer aan het woord
Jan- Peter Oudenampsen
Jan- Peter Oudenampsen

Ze bestaan nog. Beroepen waarvan je het bestaan niet voor mogelijk hield. Maar ondernemer Jan- Peter Oudenampsen is echt mierenboer. De omzet van zijn Mierenboerderij in Apeldoorn zit al een paar jaar flink in de lift. “We groeien voortdurend en betrekken medio 2018 een nieuw bedrijfspand met voldoende ruimte voor een showroom en opslag.” Ondanks zijn forse omzetgroei moest Oudenampsen op zoek naar alternatieve financiering van zijn pand, want de bank hield de deur dicht. Mogelijk bood uitkomst.

Mieren houden is een hobby voor jong en oud. Ze worden gehouden als huisdieren en leven in een Mierenboerderij. Niet geheel toevallig ook de naam van het succesvolle bedrijf van de mierenboer.

De kunst is om een kolonie mieren te laten groeien vanuit de koningin. “Het natuurlijk gedrag van mieren die thuis worden gehouden, is exact hetzelfde als mieren die in de vrije natuur leven. Binnen een kolonie is constant activiteit”, laat Oudenampsen weten.

Fascinatie voor mieren

“Mijn fascinatie voor mieren zit in de wijsheid van die diertjes. Als je ziet hoe ze samenwerken en zich ontwikkelen, dat kom je nergens anders in deze vorm tegen”, vertelt hij. “Een mier alleen is ten dode opgeschreven, maar binnen een kolonie beschikken ze over een hoge collectieve intelligentie. En een zogenoemde koninginnenmier kan wel 25 jaar oud worden!” Oudenampsen is een duidelijk voorbeeld van een man die van zijn hobby zijn werk heeft gemaakt. “Ik kan met recht zeggen dat ik de eerste mierenboer in Nederland ben! En ons bedrijf is eigenlijk de enige aanbieder die mieren professioneel verkoopt”, meldt hij trots. “Ik werk met een team medewerkers en inmiddels is dit geen hobby meer, maar serious business.”

Omzet blijft verdubbelen

In zijn fascinatie en enthousiasme voor mieren staat Oudenampsen bepaald niet alleen. “Het bedrijf is vanaf mijn zolderkamer doorgegroeid en de omzet blijft de laatste jaren verdubbelen. Vandaar ook het ruimtegebrek op onze huidige bedrijfslocatie in Apeldoorn die we in 2014 betrokken.” Via zijn financieel adviseur verkende de ondernemer de markt om zelf een pand te kopen. En hoewel hij al vanaf 2010 bedrijfsmatig met mieren bezig was, zag geen bank aanleiding om Oudenampsen van een hypotheekfinanciering te voorzien. “Ik kon eenvoudigweg te weinig cijfers laten zien”, vertelt hij. “Ondanks de forse groei in omzet en winst had ik te weinig historie voor een bankfinanciering. Ze hielden de deur dicht en ik moest over een paar jaar maar terugkomen, zo luidde het advies in 2017.”

‘Ik wil nu’

‘Maar ik wil nú die stap zetten naar een eigen bedrijfspand’, zo liet hij zijn adviseur gedecideerd weten. ”Die suggereerde mij eens te kijken op Mogelijk.nl. Het model was me snel duidelijk en de mogelijkheid om versneld af te lossen sprak mij direct aan.” De mierenboer zag het rentepercentage van 6,5 bepaald niet als een belemmering. “Andere opties om een financiering te verkrijgen kosten al snel 8 tot 9%, bovendien is het huren van een bedrijfspand nog duurder.” Bij Mogelijk wordt hem een financiering verstrekt op een bouwdepot. Het pand is immers nog in aanbouw. Door middel van  factuurtermijnen komen de bouwdepotgelden vrij.

LTV biedt investeerder comfort

Jan-Peter Oudenampsen heeft de hypothecaire financiering van zijn bedrijfspand inmiddels ondergebracht bij een van de investeerders van Mogelijk. Met een loan to value van 71% biedt hij de investeerder veel comfort. Zijn eigen inbreng is dus aanzienlijk en de bouw is medio november 2017 van start gegaan. “We rekenen erop halverwege 2018 ons nieuwe bedrijfspand van 250 vierkante meter te betrekken. In de financiering hebben we direct rekening gehouden met de nodige aanpassingen”, vertelt de mierenboer. “We bouwen er een verdieping in met een keuken. Op die manier creëren we een ruime showroom met ook voldoende werkplekken. Bovendien verschaffen we ons zo genoeg ruimte om de nodige mieren en toebehoren op te slaan en gereed te maken voor verzending naar ons groeiende klantenbestand.” Vanuit de nieuwe locatie kan Oudenampsen nog meer klanten bedienen die via de website mierenboerderij.nl dagelijks bestellingen plaatsen.

Webshop

Maar wat kost dat nou, zo’n mierenhobby? “Je kunt bij ons al voor 6 euro een beginnende mierenkolonie kopen. Ook voor veel kinderen is het dus een heel betaalbare hobby”, legt Oudenampsen uit. “De prijzen lopen op tot zo’n 40 euro en in de toekomst willen we ook Zuid-Amerikaanse mieren gaan leveren. Dan praat je al snel over 200 euro per kolonie.” Maar het zijn ook de toebehoren voor het houden van mierenkolonies waarmee de Apeldoornse ondernemer zijn geld verdient. “Echt alles om thuis mieren te houden kun je op onze webshop vinden. “

Kijk ook op mierenboerderij.nl

Dit interview is ook gepubliceerd in het Mogelijk Magazine 2018

Lees het Mogelijk Magazine

We helpen u graag verder

Ik wil lenen

Sluit een zakelijke hypotheek af

  • Boetevrij aflossen
  • Onderpand belangrijker dan uw jaarrekening
  • Snelle realisatie
  • Lage aflossing

Ja, ik wil een zakelijke hypotheek

Ik wil geld uitlenen

met veel zekerheden en aantrekkelijke rente

  • 6% - 7,75% rendement per jaar
  • Eerste recht van hypotheek
  • Eigen inbreng van de debiteur
  • Vastgoed als veilig onderpand

Ik wil geld uitlenen

Of kom naar één van onze kennissessies.

Lees ook:
Ondernemer aan het woord

'Lage aflossing zorgt dat ik kan investeren'

Als ondernemer zit ik met BEREIK in een kapitaalintensieve industrie. Met onze digitale buitenreclame wil ik verder groeien. Op zoek naar de middelen om deze groei te financieren werd ik anderhalf jaar geleden gewezen op het model van Mogelijk. Hierdoor kon ik mijn pand deels herfinancieren. De lage aflossing zorgt dat ik extra kan blijven investeren. Daar werd ik direct blij van.

Lees verder
Pleun Klootwijk
Pleun Klootwijk
Totaal gefinancierd:
€ 
Aantal gefinancierde objecten:
U kent ons o.a. van:
Terug naar het overzicht

HomeErvaringenMierenboer financiert zijn nieuwbouwpand bij Mo...

Mogen we nog even uw aandacht?

We willen u graag het volgende aanbieden: