Woningmarkt loopt uit de rails, wat is eraan te doen en wat is het alternatief voor beleggers?

Woningmarkt loopt uit de rails, wat is eraan te doen en wat is het alternatief voor beleggers?

We stevenen in Nederland af op de grootste woningcrisis ooit. Die stevige woorden zijn afkomstig van Victor van Bommel van Orange Capital Partners. De vraag in de podcast ‘Vastgoed Gezocht’: hoe voorkomen we dat we de woningmarkt nog verder uit de rails laten lopen? Maarten Bouwhuis en co-host Maarten de Gruyter bespreken dit probleem met Victor van Bommel en Cor van Zadelhoff vanaf de stand van Mogelijk op de PROVADA in de RAI.

Victor van Bommel maakt zich grote zorgen over de ontwikkelingen in de woningmarkt. “Je ziet dat de situatie op dit moment behoorlijk escaleert”, merkt hij op. “De woningbouwproductie is gehalveerd, en dat gaat op de korte termijn niet verbeteren. In zijn openingsspeech zei Hugo de Jonge dat wij naast elkaar staan, maar dat is niet wat wij merken. Er is nauwelijks dialoog en er wordt te weinig geluisterd naar de institutionele kant van het spectrum. De regulering richt zich volledig op betaalbare woningen, maar daar gaat het niet om. Het gaat erom dat we woningen moeten bouwen. Iedere nieuwe woning zet een keten van verhuizingen in gang. Ergens onder in de keten komt er dan een sociale woning vrij. Met dit beleid is de hele markt stilgelegd en is de doorstroming gestopt.”

Volgens Cor van Zadelhoff is de minister op de goede weg. “Hij luistert naar de markt. Nu zou hij nog de guts moeten hebben om zijn collega van de fiscale overheid tot de orde te roepen. De beperkte renteaftrek zorgt er onder andere voor dat de woningbouw stil komt te liggen. Maar hij slaat wel wat door in zijn regierol.”

Regulerende maatregelen

Maarten de Gruyter kan zich enorm opwinden over de regulerende maatregelen. “De minister zegt dat we de markt te lang z'n gang hebben laten gaan en dat hij daarom de regie terugpakt. Dat is opportunistisch gewauwel. Er is geen sector in Nederland die zo gereguleerd is.” Cor van Zadelhoff kan dit beamen. “Het vergunningenstelsel waarbij iemand voor ieder wissewasje in hoger beroep kan gaan, is zo overgereguleerd dat er 4.000 woningen in Amstelveen niet gebouwd kunnen worden. Het is aan de minister om hierop in te grijpen. De Jonge zegt dat hij dat hoger beroep wil aanpakken, en dat is een goed begin. Maar het vergunningenstelsel moet in zijn totaliteit veel simpeler worden.”

Onzekerheid voor institutionele beleggers

Victor van Bommel geeft aan dat de onzekerheid welke regels er wel of niet komen het grootste probleem vormt voor institutionele beleggers. Dat zorgt ervoor dat beleggers noodgedwongen in het buitenland gaan investeren. Daar is meer zekerheid over hoe de markt gereguleerd wordt en welk rendement je kunt maken. Maarten de Gruyter merkt op dat er voor het realiseren van de 900.000 woningen iets minder dan 400 miljard nodig is. Dat gaat de overheid nooit bekostigen, dus zijn institutionele beleggers van levensbelang. Om de zaak uit het slop te krijgen moet de minister niet reguleren, maar stimuleren.

Vastgoedbeleggers stappen over naar Mogelijk Zakelijke Hypothekenfonds

Mogelijk sprak tijdens de Provada met heel veel vastgoedbeleggers, ontwikkelaars en andere financieringspartijen. “De markt is volop in beweging en door de onzekerheden kiezen vastgoedbeleggers steeds vaker voor het Mogelijk Zakelijke Hypothekenfonds als alternatief”, stelt fondsmanager van Mogelijk Miranda Landkroon-Wiegmans.

Kennissessies: toelichting en kennismaken team

Wilt u als (potentiële) belegger meer weten over beleggen in het Mogelijk Zakelijke Hypotheken Fonds? Kom dan naar een van onze speciale kennissessies.

Direct inschrijven?

U kunt zich direct inschrijven om deel te nemen aan het Mogelijk Zakelijke Hypotheken Fonds V. Heeft u vragen of wilt u overleggen? Bel dan: 0346 – 264 664, u kunt ook een mail sturen naar fondsbeleggen@mogelijk.nl.

We helpen u graag verder

Ik wil lenen

Sluit een zakelijke hypotheek af

  • Boetevrij aflossen
  • Onderpand belangrijker dan uw jaarrekening
  • Snelle realisatie
  • Lage aflossing

Ja, ik wil een zakelijke hypotheek

Ik wil geld uitlenen

met veel zekerheden en aantrekkelijke rente

  • 6% - 7,75% rendement per jaar
  • Eerste recht van hypotheek
  • Eigen inbreng van de debiteur
  • Vastgoed als veilig onderpand

Ik wil geld uitlenen

Of kom naar één van onze kennissessies.

Totaal gefinancierd:
€ 
Aantal gefinancierde objecten:
U kent ons o.a. van:
Terug naar het overzicht

HomeBlogWoningmarkt loopt uit de rails, wat is eraan te...