Woning voor de verhuur: welke huurprijs kan ik rekenen?

Woning voor de verhuur: welke huurprijs kan ik rekenen?

Wekelijks ontvangt Mogelijk aanvragen voor de Verhuurhypotheek van mensen die hun vermogen willen beleggen in een woning of appartement voor de verhuur. De huuropbrengsten leveren het (bruto)rendement voor de investering. Maar hoe weet je als vastgoedbelegger welke huurprijs je kunt rekenen? Bas de Vries, accountmanager Buy-to-Let bij Mogelijk, vertelt wat er komt kijken bij het vaststellen van de huurprijs voor een woning of appartement.

Vrije sector of sociale huur

“Belangrijk om te weten”, begint Bas, “is dat de huurmarkt gereguleerd is en dat huurders in Nederland goede bescherming genieten. Volgens een nauwkeurig puntensysteem - het Woningwaardelingsstelsel (WWS) wordt bepaald of een woning in de vrije sector mag worden verhuurd of als sociale woning wordt geteld. In de puntentelling van de WWS worden zaken geteld als de WOZ-waarde, de woonoppervlakte, buitenruimte en voorzieningen in de woning. Is het een sociale woning, dan bepaalt de WWS de maximale huurprijs.”

Maximale huurprijs op sociale woningen

Is het puntentotaal volgens de WWS minder dan 145 (grens per 1 jan 2022), dan is het een sociale huurwoning. Bij wet is geregeld dat je dan niet meer huur mag vragen dan de huurprijs die correspondeert met het puntentotaal van jouw woning. “Zelfs als je huurder in eerste instantie akkoord is gegaan met een huurcontract waar een hogere huur is vastgesteld”, waarschuwt Bas. “Maakt hij vervolgens bezwaar bij de huurcommissie en wordt hij, op basis van de puntentelling, in het gelijk gesteld dan moet de huur naar beneden worden aangepast.”

Huurprijs in de vrije sector

Anders wordt het voorbij de grens van 145 punten, ofwel €763,45. Dat is de liberalisatiegrens. Bas: “Scoort de woning 145 punten of meer, dan valt de woning in de vrije sector. In dat geval mag je als verhuurder de huur vragen die je wilt. Uiteraard kun je het puntensysteem dan gebruiken als leidraad, maar het staat je vrij om meer te vragen. Door zelf of met een makelaar of taxateur te kijken naar vergelijkbare woningen in de omgeving, krijg je een aardig idee wat een goede, marktconforme huurprijs voor de woning is.”

Een woning kopen om te verhuren

Bij de aanschaf van een woning die bestemd is voor de verhuur als belegging, is het dus goed om na te gaan in welke categorie de woning valt zodat je weet hoe je de huurprijs kunt berekenen. Is het een sociale huurwoning, dan is het wellicht mogelijk om deze naar de vrije sector te ‘upgraden’ door extra punten te scoren. “Bijvoorbeeld door investeringen in verduurzaming zoals dubbel glas, vloer- en muurisolatie”, vertelt Bas. “Of door het plaatsen van een andere keuken of badkamer met meer luxe.”

Een huurwoning naar de vrije sector brengen

Het upgraden van een woning van sociaal naar vrije sector kan echter niet zomaar op elk gewenst moment. “In principe kan het pas als de woning vrijkomt”, aldus Bas, “wanneer de huurder de huur opzegt en vertrekt. Het is dan ook verstandig om bij de aankoop van een woning vast te stellen of de woning verhuurd is en hoelang de huurder nog blijft. Zit er een huurder in die jaren geleden een huurcontract heeft afgesloten, dan kan die huur nog altijd beduidend lager liggen dan huur die je in de huidige markt zou kunnen vragen. Je kunt de huurprijs niet zomaar verhogen, want ook dat is aan regels gebonden. Daardoor kun je nog geruime tijd minder rendement maken op je belegging dan waar je misschien op rekende.”   

Huiswerk doen en op het juiste moment kopen

“Wanneer je als vastgoedbelegger je huiswerk goed doet en weet hoe de wetgeving rond verhuur van woning in elkaar steekt, kom je beslagen ten ijs”, besluit Bas. “Het kan je helpen om op het juiste moment in het juiste object te investeren en zo een aantrekkelijk rendement te behalen. En wanneer je dan financiering zoekt, staan wij bij Mogelijk voor je klaar.”

Huurprijs berekenen?

Weet u nog niet precies wat de waarde is van het vastgoed en vraagt u zich af wat een reële huurwaarde kan zijn voor het pand, inclusief WWS punten? Vraag dan hier gratis en vrijblijvend een property-scan aan. De informatie heeft u vervolgens binnen vijf minuten in uw mailbox.

We helpen u graag verder

Ik wil lenen

Sluit een zakelijke hypotheek af

  • Boetevrij aflossen
  • Onderpand belangrijker dan uw jaarrekening
  • Snelle realisatie
  • Lage aflossing

Ja, ik wil een zakelijke hypotheek

Ik wil geld uitlenen

met veel zekerheden en aantrekkelijke rente

  • 6% - 7,75% rendement per jaar
  • Eerste recht van hypotheek
  • Eigen inbreng van de debiteur
  • Vastgoed als veilig onderpand

Ik wil geld uitlenen

Of kom naar één van onze kennissessies.

Totaal gefinancierd:
€ 
Aantal gefinancierde objecten:
U kent ons o.a. van:
Terug naar het overzicht

HomeBlogWoning voor de verhuur: welke huurprijs kan ik...