Tijdelijke, modulaire woningen met Rabo Smart Builds

Tijdelijke, modulaire woningen met Rabo Smart Builds

In Nederland zijn we niet erg gewend aan het concept om een woning te bouwen om deze later te ontmantelen en op een andere plek neer te zetten. Maar bij de Rabobank geloven ze daarin. De vraag van deze week: moeten we meer inzetten op tijdelijke woningen? Met het programma Rabo Smart Builds wil de Rabobank de komende jaren 12.000 huurwoningen neerzetten, modulair gebouwd als legoblokken, en dus gemakkelijk te ontmantelen. Maarten Bouwhuis gaat hierover in gesprek met Janneke van Raak, directeur van Rabo Smart Builds.

Luister de podcast

 

De Rabobank is eigenaar van BPD, een woningfonds dat bestaat uit duurzame, betaalbare nieuwbouwhuurwoningen bestemd voor huishoudens met een middeninkomen - (her)starters, gezinnen en zelfstandig wonende ouderen. “Wij hebben in eerste instantie als bank gekeken of we anders kunnen financieren om de toegang tot de woningmarkt beter toegankelijk te maken, maar het blijkt dat de rek eruit is. De enige oplossing is om in Nederland meer woningen neer te zetten. De geüpdatete versie van de Crisis- en herstelwet maakt het mogelijk om via placemaking tijdelijke huurwoningen neer te zetten.”

Modulaire woningen


Is het de bedoeling dat dit initiatief winstgevend is, of is het alleen maar charitatief? “Natuurlijk willen wij er een minimaal rendement aan overhouden, maar het is niet de bedoeling dat dit de nieuwe winstpakker van de Rabobank wordt. Bij traditionele ontwikkelaars is de grondpositie het uitgangspunt, maar wij gaan uit van de behoefte van de gemeente. Modulaire woningen worden in de fabriek in elkaar gezet en kunnen ter plekke snel worden gemonteerd. Dit maakt het mogelijk om substantieel meer snelheid te maken. In de steden kunnen dit soort woningen tot tien verdiepingen gestapeld worden, in een meer landelijke omgeving is het meestal beperkt tot drie à vierhoog.”

Tijdelijke woningen

Naast snelheid van ontwikkeling is ook de mogelijkheid woningen te verplaatsen een groot voordeel. Nederland staat voor grote transities. Hoe logisch is het nog om permanente woningen op zes meter onder NAP te bouwen? Over de duur van de tijdelijke huisvesting worden afspraken met de gemeente gemaakt. “Je ziet dat ook de overheid dit concept steeds meer gaat omarmen. De wetgeving speelt hier steeds meer op in, maar er is nog steeds iets meer lef nodig om gebruik te maken van de mogelijkheden die er zijn.”

Mogelijk voor u  

Mogelijk financiert zakelijk vastgoed in heel Nederland; van grote stad tot kleine kern. Wilt u geld lenen voor de aankoop van een zakelijk pand of wilt u geld uitlenen met veel zekerheden en een aantrekkelijke rente? Lees hier alles over de mogelijkheden.  

We helpen u graag verder

Ik wil lenen

Sluit een zakelijke hypotheek af

  • Boetevrij aflossen
  • Onderpand belangrijker dan uw jaarrekening
  • Snelle realisatie
  • Lage aflossing

Ja, ik wil een zakelijke hypotheek

Ik wil geld uitlenen

met veel zekerheden en aantrekkelijke rente

  • 6% - 7,75% rendement per jaar
  • Eerste recht van hypotheek
  • Eigen inbreng van de debiteur
  • Vastgoed als veilig onderpand

Ik wil geld uitlenen

Of kom naar één van onze kennissessies.

Totaal gefinancierd:
€ 
Aantal gefinancierde objecten:
U kent ons o.a. van:
Terug naar het overzicht

HomeBlogTijdelijke, modulaire woningen met Rabo Smart B...