Peer-to-peer financiering steeds meer gemeengoed

Peer-to-peer financiering steeds meer gemeengoed

“In Nederland zullen de komende jaren ook steeds meer ondernemers hun pand bankvrij laten financieren”, voorspelt Annemieke Schoonderwoerd, mede-oprichter van Mogelijk Vastgoedfinancieringen.

Mogelijk Vastgoedfinancieringen ontstond in ten tijde van de crisis. Mede-oprichter Maarten Rövekamp, van oorsprong projectontwikkelaar en ontwikkelde in die tijd bedrijfsverzamelgebouwen. Ondernemers gaven aan dat ze wel wílden kopen maar ‘nee’ te horen kregen bij de bank. Maarten besloot op zoek te gaan naar investeerders voor de financiering van deze ondernemers. Hij bleek te stuiten op een gat in de markt. “Ondernemers hebben behoefte aan een financiering voor hun pand en er zijn veel investeerders die zoeken naar een veilige manier van rendement maken op hun geld”, legt Annemieke uit.

Interessant voor investeerder en ondernemer

Mogelijk wordt ook wel een vergeleken met crowdfunding. Maar er is een groot verschil. Annemieke: “Bij ons financiert één investeerder de zakelijke hypotheek van een ondernemer, zonder tussenkomst van een bank. Peer-to-peer financiering dus. Voor zowel de investeerder als de ondernemer is ons model interessant. Voor de investeerder omdat hij veel zekerheden krijgt. De investeerder krijgt het eerste recht op hypotheek; het pand fungeert daarmee als onderpand. Voor de ondernemer werkt het prettig omdat de doorlooptijd kort is en er altijd boetevrij kan worden afgelost.”

Volwassen markt

Alternatieve vormen van financieren en investeren worden steeds meer gemeengoed. “Het is echt een volwassen markt aan het worden. We lopen hierin nog wel achter op bijvoorbeeld Amerika, maar het aantal niet-bancaire financieringen groeit en groeit.” Die groei is ook bij Mogelijk zichtbaar. Sinds de oprichting in 2016 zijn er inmiddels 570 objecten gefinancierd voor een totaalbedrag van ruim 85 miljoen.

Zakelijke hypotheek binnen een week

Vraag en aanbod komt samen op de website van Mogelijk. “Ook dat is een antwoord op de wens die investeerders en ondernemers hebben. Ondernemers kunnen via een quickscan direct zicht krijgen of het pand dat ze voor ogen hebben bij Mogelijk gefinancierd kan worden. Financieringsaanvragen worden elke dinsdag online gepubliceerd waarna investeerders aanvragen kunnen claimen. Het werkt snel en overzichtelijk voor alle partijen. Van aanvraag tot passeren bij de notaris kan bij ons vaak al binnen een week geregeld zijn. Mensen hebben behoefte aan snelheid, transparantie en duidelijkheid, alleen daarom al denk ik dat steeds meer ondernemers en investeerders de weg naar alternatieve financiers weten te vinden.”

Financieren wij uw object?

Doe nu online de quickscan en binnen twee werkdagen weet u of wij uw object kunnen financieren.

We helpen u graag verder

Ik wil lenen

Sluit een zakelijke hypotheek af

  • Boetevrij aflossen
  • Onderpand belangrijker dan uw jaarrekening
  • Snelle realisatie
  • Lage aflossing

Ja, ik wil een zakelijke hypotheek

Ik wil investeren

Investeer met 1e hypothecaire zekerheid

  • Vastgoed als veilig onderpand
  • 4,5% tot 5,25% rente per jaar
  • Op ieder gewenst moment investering weer liquide maken
  • Het eerste recht van hypotheek staat 1 op 1 op úw naam

Ja, ik wil investeren

Totaal gefinancierd:
€ 
Aantal gefinancierde objecten:
U kent ons o.a. van:
Terug naar het overzicht

HomeBlogPeer-to-peer financiering steeds meer gemeengoed