Opkoopverbod beleggers

Opkoopverbod beleggers

De particuliere vastgoedbelegger ligt onder vuur. In veel grote steden komt een opkoopverbod dat deze kopers in bepaalde wijken buitenspel zet. De vraag van deze week: wat is nu daadwerkelijk de impact van particuliere vastgoedbeleggers op de woningmarkt? Maarten Bouwhuis spreekt hierover met Jack de Vries, voormalig staatssecretaris van Defensie en sinds deze zomer voorzitter van Vastgoed Belang.

Jack constateert een verschuiving in de particuliere verhuurmarkt. “Vroeger kochten mensen vastgoed vooral om het te verhuren, buy-to-let, maar nu is het steeds meer keep-to-let. Mensen erven een huis en houden dat aan om te verhuren. Of twee mensen die allebei een huis bezitten, gaan samenwonen en houden het ene huis om het te verhuren. Deze trend heeft alles te maken met het feit dat sparen nu niets oplevert. Investeren in vastgoed levert zekerheid voor de toekomst.”

Nieuwe regelgeving maakt het voor de particuliere vastgoedbelegger wat ongewisser. “Naast de 8% overdrachtsbelasting zijn er discussies over het belasten van de huurinkomsten. Daarnaast ligt er een enorme opgave in de verduurzaming, daar moet flink in worden geïnvesteerd. De georganiseerde belegger krijgt dat wat makkelijker voor elkaar.”

Luister de podcast

Een genuanceerd beeld

De afgelopen tien jaar is in de vier grote steden een kwart van de woningen door particuliere investeerders gekocht die eraan willen verdienen. Dat drukt de starter en de doorstromer van de woningmarkt. Jack nuanceert dit beeld. “Het gros van deze woningen was al in particulier bezit. Daarnaast: we moeten niet allemaal in de wereldstad Amsterdam willen wonen. Is het niet veel beter om naar de metropoolregio Amsterdam te kijken? Met de noord-zuidlijn is makkelijk aanbod in Hoofddorp te creëren. Voor het ombouwen van kantoorgebouwen naar woningen geldt niet de 40-40-20 regeling, maar mag je 100% middenhuurwoningen realiseren.”

Integrale visie

In de grote steden dreigt een opkoopverbod voor beleggers. Koop je in bepaalde wijken een huis, dan moet je daar minimaal vier jaar zelf in wonen. Jack heeft zo zijn twijfels. “Het zijn allemaal incidentele maatregelen om grip te krijgen op de woningmarkt en om de starter te helpen. Maar met deze maatregel wordt het doel niet gerealiseerd. De oplossing kan alleen maar worden gerealiseerd door het creëren van extra aanbod, en je hebt beleggers nodig om kantoren om te bouwen tot woningen. Om het probleem echt aan te kunnen pakken, hebben we een integrale visie nodig op de inrichting van dit land, zoals indertijd de Vierde nota ruimtelijke ordening.”

Verhuurhypotheek bij Mogelijk

Bent u vastgoedbelegger en wilt u een woning of appartement kopen voor de verhuur? Uw beleggingspand financiert u eenvoudig met De Verhuurhypotheek. Wij hanteren een zeer scherpe rente voor 5 jaar vast. 

We helpen u graag verder

Ik wil lenen

Sluit een zakelijke hypotheek af

  • Boetevrij aflossen
  • Onderpand belangrijker dan uw jaarrekening
  • Snelle realisatie
  • Lage aflossing

Ja, ik wil een zakelijke hypotheek

Ik wil geld uitlenen

met veel zekerheden en aantrekkelijke rente

  • 6% - 7,75% rendement per jaar
  • Eerste recht van hypotheek
  • Eigen inbreng van de debiteur
  • Vastgoed als veilig onderpand

Ik wil geld uitlenen

Of kom naar één van onze kennissessies.

Totaal gefinancierd:
€ 
Aantal gefinancierde objecten:
U kent ons o.a. van:
Terug naar het overzicht

HomeBlogOpkoopverbod beleggers