Loont buy to let van bedrijfspanden nog?

Loont buy to let van bedrijfspanden nog?

Een bedrijfspand kopen om dat vervolgens te verhuren. Met de gestegen rentes en de hoge energierekening zien de rekensommetjes er anders uit dan een jaar geleden. De vraag van deze week: “buy to let”, loont dat eigenlijk nog wel? Maarten Bouwhuis en co-host Maarten de Gruyter gaan hierover in gesprek met Hans Eelman van Credion, een franchiseformule voor bedrijfs- en vastgoedfinanciering.

Het speelveld voor ondernemers die investeren in vastgoed is in 2022 sterk veranderd. “Met name de investeringsbeslissing is een stuk ingewikkelder geworden”, legt Hans Eelman uit. “De rente was een jaar geleden op het niveau waar mensen het aanvangsrendement van wilde hebben. Dat aanvangsrendement kun je niet zomaar aanpassen. Er zal eerst een daling van de waarde van het vastgoed moeten komen waardoor het aanvangsrendement omhooggaat. De huur is het rendement op je woning. Als bij een bepaalde waarde van de woning de huur daalt of niet meegaat, wordt je pand minder waard. Voor een pand van een miljoen waren de financieringslasten een jaar geleden nog 30 tot 40.000 euro, wat neer komt op 3 à 4 procent. Op dit moment zit je al snel aan de 60 à 70.000 euro.”

Maarten de Gruyter wijst erop dat dit primair speelt bij de aankoop van panden. “Op het moment dat jij een investering in een pand hebt staan en je hebt de financiering voor langere tijd afgesloten, heb je alleen maar te maken met de stijgende kosten. Het wordt een ander verhaal als je komend jaar moet herfinancieren. Dan wens ik je veel succes.”

Inflatie

Niet alleen de rente, maar ook de inflatie speelt een grote rol. In januari wordt de jaarlijkse huurprijsindexatie weer wordt vastgesteld. Meestal komt er 1% of 2% bij, maar de inflatiecijfers schommelden de laatste maanden van 2022 rond de 12%, 13% of 14%. Daarmee komt de huurprijsindexatie ook hoog uit, en is voor januari vastgesteld op 14,5%. Hans Eelman begrijpt dat dit voor huurders slikken is, maar vindt het niet onrechtvaardig. “De verhuurder heeft het afgelopen jaar te maken gekregen met flink oplopende kosten. Niet alleen is de energieprijs omhooggeschoten, maar ook de onderhoudskosten zijn enorm gestegen.” Maarten de Gruyter vult aan: “Ik wil als verhuurder niemand in een faillissement situatie brengen en ben altijd bereid om het gesprek aan te gaan. Ik vraag dan of ze al bij de overheid langs zijn geweest, zeker in coronatijd, wat ze uit eigen vermogen nog kunnen bijdragen en hoe zij de stijgende kosten doorberekenen aan hun consumenten. Vaak is het stellen van zulke vragen al voldoende.”

De Verhuurhypotheek van Mogelijk

Bent u vastgoedbelegger en wilt u een bedrijfspand kopen voor de verhuur? Uw beleggingspand financiert u eenvoudig met De Verhuurhypotheek. Mogelijk hanteert een rente voor 5 jaar vast.

Huurprijs berekenen?

Weet u nog niet precies wat de waarde is van het vastgoed en vraagt u zich af wat een reële huurwaarde kan zijn voor het pand, inclusief WWS punten? Vraag dan hier gratis en vrijblijvend een property-scan aan. De informatie heeft u vervolgens binnen vijf minuten in uw mailbox.

Luister de podcast

We helpen u graag verder

Ik wil lenen

Sluit een zakelijke hypotheek af

  • Boetevrij aflossen
  • Onderpand belangrijker dan uw jaarrekening
  • Snelle realisatie
  • Lage aflossing

Ja, ik wil een zakelijke hypotheek

Ik wil geld uitlenen

met veel zekerheden en aantrekkelijke rente

  • 6% - 7,75% rendement per jaar
  • Eerste recht van hypotheek
  • Eigen inbreng van de debiteur
  • Vastgoed als veilig onderpand

Ik wil geld uitlenen

Of kom naar één van onze kennissessies.

Totaal gefinancierd:
€ 
Aantal gefinancierde objecten:
U kent ons o.a. van:
Terug naar het overzicht

HomeBlogLoont buy to let van bedrijfspanden nog?