Investeren in zakelijke hypotheken: veel zekerheden en aantrekkelijke rente

Investeren in zakelijke hypotheken: veel zekerheden en aantrekkelijke rente

Dit artikel is eerder verschenen op FD.nl.

De huidige markt is een onzekere markt. Veel investeerders zijn dan ook op zoek naar een veilige manier om hun geld te laten renderen. Een van de opties is een investering in zakelijke hypotheken. Expert Miranda Landkroon-Wiegmans en notaris mr. Brigit Colaris van der Ven kennen de ins en outs.

Investeren in zakelijke hypotheken is een veilig alternatief voor beleggen in aandelen en vastgoed. Als investeerder verstrek je een lening, die uitsluitend gebruikt mag worden om zakelijk onroerend goed mee te financieren. De ondernemer die de lening afneemt, mag de financiering dus niet voor privégebruik inzetten. Maar veel belangrijker nog is dat het gefinancierde pand dient als onderpand voor de hypotheek. Dat zorgt voor zekerheid.

Je kunt zelfstandig een zakelijke hypotheek verstrekken aan een bekende en dit regelen bij een notaris. Maar de meest veilige manier om te investeren in zakelijke hypotheken is met een tussenpartij, die het debiteurenrisico op zich neemt en een grondige screening doet.

Investeren met zekerheden

Zo’n partij is Mogelijk Vastgoedfinancieringen. Miranda Landkroon-Wiegmans vertelt dat investeren in zakelijke hypotheken bij hen interessant is, omdat je ‘investeert in een harde zekerheid’. ‘Je bent geen eigenaar van het pand, maar van de hypotheek. Bij Mogelijk heb je ook nog eens het eerste recht van hypotheek. Dat betekent dat als een debiteur zich niet aan de afspraken houdt, jij het object kan laten veilen. Jij bent degene die akkoord moet geven op het hoogste bod én degene die als eerste geld terugkrijgt.

Paritas creditorium doorbreken

In het rijtje schuldeisers kom je met dit recht zelfs nog vóór de Belastingdienst te staan, bevestigt Colaris-Van der Ven, verbonden aan Westdam Notarissen. ‘Door het eerste recht van hypotheek te vestigen door middel van de notariële akte, doorbreken we het zogenaamde ‘paritas creditorum’. Oftewel: de gelijkheid onder schuldeisers, waarmee de oudste vordering normaliter voorgaat’, legt zij uit. ‘De hypotheekakte wordt na het passeren ingeschreven in het kadaster, zodat het eerste recht van hypotheek voor iedereen kenbaar is.’

Veilig investeren dankzij lage loan to value

Een andere reden waarom een zakelijke hypotheek bij Mogelijk een relatief veilige manier van investeren is, is omdat ze investeerders nooit honderd procent van de waarde laten financieren. ‘Meestal hanteren wij een loan to value van ongeveer zestig procent. Omdat wij vinden dat er ook een stuk eigen inbreng moet zijn vanuit de debiteur’, verklaart Landkroon-Wiegmans. ‘Eigen inbreng betekent automatisch een hogere betrokkenheid. En zo draagt onze investeerder niet het volledige risico.’

Optimaal ontzorgen van de investeerder

Bij de notaris tekent de investeerder ook nog een akte van factoring. ‘Voor een vergoeding van een half procent per jaar over de uitstaande leensom, krijgt de investeerder hiermee de zekerheid dat Mogelijk elke maand de rente en aflossing voldoet’, aldus Colaris-Van der Ven. Mogelijk expert Landkroon-Wiegmans: ‘Als de debiteur aan het einde van de maand niet zou betalen, merkt de investeerder daar dus niets van. Wij zorgen ervoor dat die alles netjes op zijn rekening krijgt en wij zoeken uit wat er aan de hand is met de debiteur. Zo ontzorgen wij de investeerders optimaal.’

Beleggen met een vast rendement

Een ander voordeel van investeren in een zakelijke hypotheek via Mogelijk is het vaste rendement waar je op kunt rekenen. Op basis van zaken als de hoogte van de leensom, de courantheid van het object en de locatie, wordt bepaald wat de debiteur moet betalen. ‘Bij ondernemershypotheken die verstrekt worden door particuliere investeerders, ligt de rente gemiddeld tussen de 4,5 en 5,95 procent’, vertelt Landkroon-Wiegmans. ‘En met kortere looptijden en ontwikkelfinancieringen kan dat rendement nog verder oplopen.

Screening door middel van een quickscan

’Ook een fijn idee: Mogelijk doet de screening van de debiteuren en beoordeelt het object dat zij willen financieren. ‘Wij krijgen de aanvraag binnen middels onze online quickscan waarna onze vastgoedspecialisten het pand gaan beoordelen. Zij doen allerlei toetsen op het adres om de waarde te toetsen en bepalen zo welke leensom haalbaar is. Als dat bedrag voor de debiteur ook naar verwachting is, gaan we verder met elkaar in gesprek. Dat is belangrijk om een gevoel te krijgen bij de debiteur’, aldus de expert. Landkroon-Wiegmans speelt daarin zelf ook een belangrijke rol. ‘Mijn uitgangspunt is altijd dat als ik met een ondernemer aan tafel zit, ik overtuigd moet zijn van de kwaliteit van het pand, dat is immers het onderpand van de lening. Ik denk altijd: als ik zelf het geld zou hebben, zou ik dan dit pand willen financieren? Het antwoord daarop moet volmondig ‘ja’ kunnen zijn. Het is ook heel prettig om persoonlijk kennis te maken met iedere ondernemers. Daar hechten wij veel waarde aan’.

Zakelijke hypotheek zonder sores

Is er dan geen enkel nadeel te noemen van een zakelijke hypotheek? ‘Er bestaat altijd een klein risico dat een debiteur niet meer kan betalen en het object naar de veiling moet: je weet nooit precies wat dat opbrengt’, geeft Landkroon-Wiegmans aan. Vandaar dat Mogelijk dus ook die loan-to-value hanteert van ongeveer zestig procent. De kans dat je je investering dan weer terugkrijgt is dan ook groot. ‘Daarnaast kun je met een zakelijke hypotheek niet profiteren van de waardestijging van de panden, omdat je geen eigenaar van het vastgoed bent. De afgelopen jaren was die waardestijging zó hoog dat je daar haast niet tegenaan kon werken. Tegelijkertijd spreek ik regelmatig investeerders die ook vastgoed in eigendom hebben. En zij zeggen vaak: leuk, die waardestijging, maar vastgoed brengt ook een hoop werk met zich mee. Denk aan gepland onderhoud aan het pand, het vinden van huurders en onverwachtse reparaties. Wanneer er een lekkage is na een storm, dan ben je altijd de pineut. Als investeerder in zakelijke hypotheken heb je een stabiel en zeker rendement, maar zonder de sores. Je hebt er geen omkijken naar.’

Investeren in zakelijk vastgoed met het Zakelijke Hypotheken Fonds

Wil je investeren in zakelijk vastgoed bij Mogelijk? Dan kun je een-op-een in de zakelijke hypotheek van een ondernemer investeren, of beleggen in het Mogelijk Zakelijke Hypotheken Fonds. Bij beide opties heb je het eerste recht van hypotheek. Bij één op één is dat op naam van de investeerder, bij het fonds is het op naam van het fonds. In een één-op-één ondernemershypotheek kun je al investeren vanaf 50.000 euro. Daarbij is het rendement gemiddeld tussen de 4,5 en 5,25 procent. Ook weet je precies in welk object je investeert en wie de ondernemer is die erachter zit.

Kies je ervoor om te investeren in het Zakelijke Hypotheken Fonds van Mogelijk? Dan kies je ervoor om te beleggen tegen een geprognosticeerd rendement van 4,5 procent per jaar voor een periode van drie jaar. Je inleg wordt gespreid over de gehele fondsportefeuille van Mogelijk en daarmee wordt jouw eventuele risico als investeerder nog kleiner. Je investering is anoniemer en het gemak wordt daarmee groter. Waar je bij een een-op-een ondernemershypotheek zelf nog moet tekenen bij de notaris, hoef je bij het Zakelijke Hypotheken Fonds na je inleg helemaal niets te doen. Mogelijk regelt alles.

We helpen u graag verder

Ik wil lenen

Sluit een zakelijke hypotheek af

  • Boetevrij aflossen
  • Onderpand belangrijker dan uw jaarrekening
  • Snelle realisatie
  • Lage aflossing

Ja, ik wil een zakelijke hypotheek

Ik wil geld uitlenen

met veel zekerheden en aantrekkelijke rente

  • 6% - 7,75% rendement per jaar
  • Eerste recht van hypotheek
  • Eigen inbreng van de debiteur
  • Vastgoed als veilig onderpand

Ik wil geld uitlenen

Of kom naar één van onze kennissessies.

Totaal gefinancierd:
€ 
Aantal gefinancierde objecten:
U kent ons o.a. van:
Terug naar het overzicht

HomeBlogInvesteren in zakelijke hypotheken: veel zekerh...