Horecavastgoed

Horecavastgoed

Van een café tot aan een restaurant, lunchroom of pizzeria, overal in Nederland vind je panden met een horecabestemming. Het is een vastgoedmarkt die zo zijn eigen dynamiek en spelregels kent. De vraag van deze week: hoe aantrekkelijk is het om te investeren in horecavastgoed? Maarten Bouwhuis en co-host Maarten de Gruyter gaan hierover in gesprek met Koert van de Weerd, oprichter van AW Horeca Adviesgroep.

Koert van de Weerd merkt op dat de horeca een heel specifieke branche is binnen het vastgoed. “Horeca en horecaobjecten zijn exploitatie gebonden vastgoed. Je kunt het vastgoed nooit los zien van de onderneming die je in zo’n pand kunt exploiteren. Daarnaast is het een heel specifieke vorm van vastgoed. Een horecapand wordt gebouwd als restaurant of hotel met een keuken en een specifieke looplijn. De waarde van zo’n pand wordt bepaald door de huur die een concept kan opbrengen. Cafés hebben gemiddeld een huurwaarde van 6% van de omzet, maar bij een hotel kan dat oplopen tot 25%.”

Huur bepaald door vastgoedeigenaar

Dit is op zich een merkwaardig fenomeen. Een horecabedrijf dat ’s ochtends vroeg koffie schenkt en tot laat in de avond diners serveert, heeft een veel hogere omzet dan een lunchroom met dezelfde hoeveelheid vierkante meter, en zou dus meer huur moeten betalen. “De vastgoedeigenaar bepaalt de huur,” legt Koert van de Weerd uit. “Als die huur niet aansluit op de exploitatiemogelijkheden, dan verhuur je dat pand niet aan die exploitant.”

Horecaondernemers zijn in het algemeen optimistische en opportunistische mensen die ervan uitgaan dat hun concept zal slagen. De gemiddelde levensduur van een horecabedrijf ligt echter tussen de vijf en zeven jaar. “Wanneer ik een aankoopopdracht krijg, neem ik met de ondernemer door wat hij wil en wat hij aan financiële middelen nodig heeft. Op dit moment financieren banken geen horecaondernemingen meer omdat daar geen zekerheid meer in zit. We bekijken dan wat op die locatie het optimale concept is, want in de horeca bepaalt de locatie het beste concept. Bierbrouwerijen weten als geen ander wat voor hun afzet goede locaties zijn, kopen vaak zelf geen panden, maar staan wel in voor de huur. De vastgoedeigenaar ontvangt op die manier wat minder huur dan wanneer hij rechtstreeks verhuurt, maar loopt daarentegen geen risico.”

Lastige markt

Volgens Koert van de Weerd zitten we op dit moment met de horeca in een moeilijke markt. “De horeca heeft het met twee coronajaren heel slecht gehad. De liquiditeiten zijn gedaald en leningen moeten worden terugbetaald, dus de horeca begint in de problemen te komen. Daar komt bij dat de inkoopkosten oplopen, de energielasten stijgen en het moeilijk is om aan personeel te komen. Investeren in een hotel is waarschijnlijk een goed idee, want je hebt zo maar 20% omzet in een stijgende markt. Maar cafés en restaurants hebben het niet makkelijk, dus een investering daarin is best twijfelachtig.”

Mogelijk voor u  

Mogelijk financiert zakelijk vastgoed in heel Nederland; van grote stad tot kleine kern. Wilt u geld lenen voor de aankoop van een zakelijk pand of wilt u geld uitlenen met veel zekerheden en een aantrekkelijke rente? Bij ons is het mogelijk. Lees hier verder.

Luister de aflevering

We helpen u graag verder

Ik wil lenen

Sluit een zakelijke hypotheek af

  • Boetevrij aflossen
  • Onderpand belangrijker dan uw jaarrekening
  • Snelle realisatie
  • Lage aflossing

Ja, ik wil een zakelijke hypotheek

Ik wil geld uitlenen

met veel zekerheden en aantrekkelijke rente

  • 6% - 7,75% rendement per jaar
  • Eerste recht van hypotheek
  • Eigen inbreng van de debiteur
  • Vastgoed als veilig onderpand

Ik wil geld uitlenen

Of kom naar één van onze kennissessies.

Totaal gefinancierd:
€ 
Aantal gefinancierde objecten:
U kent ons o.a. van: