Hoe ontwikkel je net zero vastgoedprojecten?

Hoe ontwikkel je net zero vastgoedprojecten?

EDGE Technologies was één van de eerste vastgoedontwikkelaars in Europa die een net zero routekaart opstelde. De vrouw die deze strategie vorm moet geven is Anja Köhler.

Deze aflevering in het kort:
⇨ Hoe je net zero bouwt
⇨ De duurzame ambities van EDGE
⇨ De Jonge komt nu met doorbouwfaciliteit

Gebouwen zonder gasaansluiting. Grotendeels gemaakt van materialen die biobased zijn of in ieder geval milieuvriendelijk, supergoed geïsoleerd en voorzien van slimme energie-opslagsystemen. Bij EDGE Technologies liggen er tegenwoordig alleen nog maar dit soort gebouwen op de ontwerptafel. 

Gebouwen blijken CO2-aanjager

Hoe ontwikkel je net-zero? Dat is de vraag die in deze aflevering centraal staat. De bouw- en vastgoedsector moet van ver komen om de eigen CO2-uitstoot terug te brengen. Als we de hele levenscyclus van gebouwen beschouwen, dan gaat het om een mondiaal percentage van bijna 40 procent. Dit gaat onder meer om het gebruik van bouwmachines en het productieproces van bouwmaterialen zoals staal, cement en glas.

Experimenteren met duurzaam beton

De wetgever kan volgens Anja Köhler een handje helpen door sneller nieuwe bouwtechnieken toe te staan. Als voorbeeld noemt ze het testen van duurzamer beton, dat door regelgeving nog niet overal mag worden toegepast. Eén van de duurzame bouwprojecten die EDGE Technologies nu ontwikkelt is Oopen in Utrecht. Dit wordt een 105 meter hoge toren op het Jaarbeursplein met een klimwand, nachtclub, dakterras en plek voor ruim 3.000 fietsen. Köhler legt uit wat de uitdagingen zijn om dit pand klimaatneutraal op te leveren.

Een doorbouwfaciliteit

Maarten de Gruyter vertelt over het aangepaste wetsvoorstel van minister Hugo de Jonge om projectontwikkelaars te helpen. Met de nieuwe doorbouwfaciliteit kunnen zij sneller starten met nieuwe woningbouwprojecten, ook als de beoogde 70 procent verkochte woningen nog niet gehaald is. Zo'n driekwart van de circa 1,2 miljard euro hiervoor moet bij commerciële kredietverstrekkers vandaan gehaald worden. Maarten ziet hierin het zoveelste bewijs dat de overheid niet zonder marktpartijen kan.

Luister de aflevering

We helpen u graag verder

Ik wil lenen

Sluit een zakelijke hypotheek af

  • Boetevrij aflossen
  • Onderpand belangrijker dan uw jaarrekening
  • Snelle realisatie
  • Lage aflossing

Ja, ik wil een zakelijke hypotheek

Ik wil geld uitlenen

met veel zekerheden en aantrekkelijke rente

  • 6% - 7,75% rendement per jaar
  • Eerste recht van hypotheek
  • Eigen inbreng van de debiteur
  • Vastgoed als veilig onderpand

Ik wil geld uitlenen

Of kom naar één van onze kennissessies.

Totaal gefinancierd:
€ 
Aantal gefinancierde objecten:
U kent ons o.a. van:
Terug naar het overzicht

HomeBlogHoe ontwikkel je net zero vastgoedprojecten?