Hoe komen de stilgevallen woningbouwprojecten weer op gang?

Hoe komen de stilgevallen woningbouwprojecten weer op gang?

Het is een steeds vaker gehoord geluid: strengere huurregels jagen vastgoedbeleggers weg, en door de gestegen rente hebben zelfs de kopers er even geen zin meer in. De vraag van deze week: hoe krijgen we al die stilgevallen bouwprojecten weer op gang? Maarten Bouwhuis en co-host Maarten de Gruyter leggen dit voor aan Gosse Dousma, directeur Projectontwikkeling Oost bij Van Wijnen.

In 2023 worden zo’n 70.000 nieuwe woningen opgeleverd. Veel minder dan in 2021, zo meldt het Economisch Instituut voor de Bouw. De oorzaken hebben we vaker gehoord: hoge bouwkosten, een stikstofcrisis, lange procedures en de snel gestegen rente. In het hele land vallen bouwprojecten stil, omdat ontwikkelaars en aannemers hun businesscase niet meer rond krijgen. Om uit deze impasse te komen, stelt Gosse Dousma voor om te kijken naar wat wel kan. “Wij hebben deze ontwikkeling al enige tijd geleden zien aankomen, en hebben gemeend daar op tijd op te schakelen. We hebben inmiddels een fabriek gebouwd waarin wij betaalbare woningen vanaf 175.000 euro vrij op naam kunnen opleveren. Daarbij is het zaak dat onze producten meer dan ooit aansluiten bij wat mensen vragen.”

Mogelijke oplossingen

De doorstroming naar het duurdere segment is een moeizaam proces. Steeds minder mensen kunnen met deze rente zo’n woning betalen. “Het is dus zaak om in te zetten op betaalbare programma’s. Investeerders blijven op hun handen zitten omdat ze voor de lange termijn gaan. Mijn oproep aan hen is om meer kort cyclisch te gaan denken. De ontwikkeltijd van projecten ligt nu op zo’n tien jaar, en dat moet sneller. Dankzij onze fabriek kunnen we de bouwtijd aanzienlijk versnellen, maar nog belangrijker zijn de processen die we moeten doorlopen. Dat moet echt sneller. Wij hebben een product dat op voorhand al getoetst is. Het is steeds hetzelfde proces, en hoeft dus niet iedere keer door de omgevingsdienst heen. Ook helpt het wanneer ontwikkelaars en gemeenten elkaar wat meer gaan vertrouwen.”

Betaalbaarheid

Een groot obstakel voor ontwikkelaars is de betaalbaarheid. Die wordt voor een belangrijk deel bepaald door de eisen die aan een project worden gesteld. Een bepaald deel bestaat uit sociale woningen, een deel uit middenhuur of middenkoop, en een deel is vrije sector. De laatste categorie is noodzakelijk om de businesscase rond te krijgen, maar de nadruk vanuit de gemeenten komt steeds meer te liggen op woningen uit de sociale sector. “Dat betekent dus dat we goedkopere woningen moeten opleveren”, concludeert Gosse Dousma. “Wij hebben in Raalte twee maanden geleden ingeschreven voor een tender. Daar komen grondgebonden woningen met twee lagen en een kap voor minder dan 300.000 euro. Dat kan dus wel.”

Mogelijk voor u  

Mogelijk financiert zakelijk vastgoed in heel Nederland; van grote stad tot kleine kern. Wilt u geld lenen voor de aankoop van een zakelijk pand of wilt u geld uitlenen met veel zekerheden en een aantrekkelijke rente? Bij ons is het mogelijk. Lees hier verder.

Luister de aflevering

We helpen u graag verder

Ik wil lenen

Sluit een zakelijke hypotheek af

  • Boetevrij aflossen
  • Onderpand belangrijker dan uw jaarrekening
  • Snelle realisatie
  • Lage aflossing

Ja, ik wil een zakelijke hypotheek

Ik wil geld uitlenen

met veel zekerheden en aantrekkelijke rente

  • 6% - 7,75% rendement per jaar
  • Eerste recht van hypotheek
  • Eigen inbreng van de debiteur
  • Vastgoed als veilig onderpand

Ik wil geld uitlenen

Of kom naar één van onze kennissessies.

Totaal gefinancierd:
€ 
Aantal gefinancierde objecten:
U kent ons o.a. van:
Terug naar het overzicht

HomeBlogHoe komen de stilgevallen woningbouwprojecten w...