Fraude en criminaliteit in je huurpand

Fraude en criminaliteit in je huurpand

Het zijn situaties waar je als verhuurder liever niet mee geconfronteerd wordt: je pand wordt gebruikt als hennepkwekerij, de huurder betaalt niet of verhuurt illegaal onder aan arbeidsmigranten. Hoe voorkom je fraude en criminaliteit in het pand dat je verhuurt? Alex Vooren van stichting Verhuur Veilig en de stichting Bestrijding Woonfraude & Hennepteelt gaat erover in gesprek met John van Schagen en co-host Maarten de Gruyter.

Alex traint makelaars in het herkennen van signalen die duiden op criminaliteit. Ook schakelen vastgoedeigenaren hem in als er problemen zijn, zoals de ontdekking van een hennepkwekerij. Hij vertelt: “Criminaliteit en fraude komen zowel in woningen als bedrijfspanden voor. Het is een ontzettend lastig proces, omdat drie soorten recht door elkaar lopen. Er is sprake van strafrecht, civiel recht en bestuursrecht. Zeker dat laatste heeft een grote impact op verhuurders: de gemeente is snel van mening dat je als verhuurder onderdeel bent van de criminele keten, terwijl je geen idee hebt wat er in het pand gebeurt. Maar vervolgens wordt het pand wel voor een jaar gesloten omdat je onzorgvuldig bent geweest.”

Luister de hele podcast

Zelf een dossier opstellen

Daarom nemen volgens Alex steeds meer huurders in het geval van een hennepkwekerij de schade voor lief. Ze schakelen niet de politie in, maar vragen de huurder zelf om weg te gaan. Een betere oplossing is om zelf een dossier aan te leveren bij de politie. “De politie heeft weinig capaciteit en tijd. Onderzoek doen naar een pand neemt weken in beslag. Als je een vermoeden hebt van een hennepteelt, kun je de stichting Bestrijding Woonfraude & Hennepteelt bellen. Wij doen een onderzoek en leggen alles vast in een dossier, waarin we ook vaststellen dat je als huurder aan je zorgplicht hebt voldaan. Dat dossier leveren we aan de politie. Volgens de wet hoort de gemeente dan genuanceerd te kijken of er overgegaan moet worden tot de sluiting van een pand.”

Ellende voorkomen

Om moeilijkheden te voorkomen, raadt Alex verhuurders aan om vooraf te screenen. “Maar in verband met de privacywetgeving zijn de mogelijkheden behoorlijk beperkt. Door een anti-fraudetraining te volgen, word je getraind in het lezen van loonstroken, werkgeversverklaringen en verhuurverklaringen. Ook raad ik aan om met de huurder af te spreken dat je het pand regelmatig inspecteert. Je mag niet zomaar een pand binnenlopen, maar wel langskomen om te kijken hoe het gaat.”

Vastgoedfinanciering van Mogelijk

Mogelijk is een transparant financieringsplatform dat vraag en aanbod bij elkaar brengt. In de zes jaar dat Mogelijk bestaat, hebben we al duizenden investeerders en ondernemers blij gemaakt met een passende vastgoedfinanciering met een totaalbedrag van meer dan € 700 miljoen. Wilt u ook investeren bij Mogelijk? Maak gerust een afspraak om eens kennis te maken.

Neem contact op

We helpen u graag verder

Ik wil lenen

Sluit een zakelijke hypotheek af

  • Boetevrij aflossen
  • Onderpand belangrijker dan uw jaarrekening
  • Snelle realisatie
  • Lage aflossing

Ja, ik wil een zakelijke hypotheek

Ik wil geld uitlenen

met veel zekerheden en aantrekkelijke rente

  • 6% - 7,75% rendement per jaar
  • Eerste recht van hypotheek
  • Eigen inbreng van de debiteur
  • Vastgoed als veilig onderpand

Ik wil geld uitlenen

Of kom naar één van onze kennissessies.

Totaal gefinancierd:
€ 
Aantal gefinancierde objecten:
U kent ons o.a. van:
Terug naar het overzicht

HomeBlogFraude en criminaliteit in je huurpand