Direct contact

Neem gerust contact met ons op, wij staan met plezier voor u klaar.

Algemeen
0346 – 250 171
Fondsbeleggen
0346 – 264 664
Boekhouding
0346 – 796 154

De huizenmarkt in Londen

De Nederlander Pim Assen werkt al twintig jaar als makelaar in Londen, één van de duurste steden ter wereld. Hoe is het daar gesteld met de woningmarkt? Hij vertelt het aan Maarten Bouwhuis en co-host Maarten de Gruyter.

Jarenlang gingen in Londen de huizenprijzen door het dak. “In 2020 veranderde dat iets,” vertelt Pim. “We zijn afhankelijk van internationale investeerders. Als het gaat om vastgoed in het hogere segment, willen ze het eerst met eigen ogen zien. Door de coronacrisis kon dat niet meer en stagneerden verkoopnummers en prijzen enigszins. Voor de coronacrisis was de prijsstijging in hartje Londen zo’n 12% per jaar, nu gaat het om ongeveer 6%.”

Huizen en appartementen in Londen

Volgens Pim kan de gewone Engelsman de gemiddelde huizenprijs van 850.000 pond niet betalen. Voor starters is het al helemaal moeilijk om ertussen te komen. “Om in aanmerking te komen voor een redelijke rente, heb je minimaal 20% eigen vermogen nodig. De gemiddelde aanbetaling op dit moment bedraagt 88.000 pond. Ook de overdrachtsbelasting is fors. De eerste 125.000 pond zit op 3% voor investeerders en op 0% voor particulieren. Maar voor 250.000 pond kun je niet veel meer dan een garage kopen. Tot 1,5 miljoen is de overdrachtsbelasting gemiddeld 8% voor particulieren en 12 tot 15% procent voor investeerders.”

Luister de podcast

Maatregelen om de woningmarkt vlot te trekken

Net als in Nederland doet de Britse regering van alles om de woningmarkt weer vlot te trekken. “Er zijn allerlei help to buy schemes, waar voornamelijk starters gebruik van kunnen maken. Denk daarbij aan een shared ownership of right to buy, waarbij je door subsidiëring geen eigen geld nodig hebt. Je wordt geleidelijk eigenaar van het object.” Ook wordt er in Londen veel gebouwd. “Op dit moment is de trend build to rent. Deze appartementen komen nooit op de vrije markt, maar worden gebouwd voor de verhuur. Het is eigenlijk een lifestyle product met van alles in het pand, zoals een dansstudio en sportschool.”

Huizenprijzen over de wereld

Wie dacht dat het niet gekker kan dan in Londen, heeft het mis. In Zurich betaal je gemiddeld 12.000 euro per vierkante meter, in Singapore 14 duizend en in Hongkong zelfs 25 duizend. In New York ligt de gemiddelde vierkante meterprijs op 17 duizend euro. Wil je wonen met uitzicht op Central Park? Dan ben je 60 duizend euro per vierkante meter kwijt.

Transformaties en projecten financieren

Mogelijk biedt projectontwikkelaars project- en transformatiefinancieringen. Hiermee kunnen zij de aankoop, transformatie, nieuwbouw, verbouw of herontwikkeling van een object financieren. Met gedegen vastgoedkennis zien we de kansen en denken we in oplossingen. Als u bij ons uw aanvraag indient met behulp van de quickscan, weet u binnen 48 uur welke leensom haalbaar is.