De businesscase van een nieuw voetbalstadion

De businesscase van een nieuw voetbalstadion

In Leeuwarden is onlangs de eerste paal geslagen voor de bouw van een nieuw stadion. Dat is uiteraard bedoeld om in te voetballen, maar daar gaat het niet bij blijven. De vraag van deze week: hoe maak je een stadion vandaag de dag nog rendabel? Maarten Bouwhuis en co-host Maarten de Gruyter spreken hierover met Arjen Oosting, directeur Projectontwikkeling Noord en Oost bij aannemer en ontwikkelaar Van Wijnen.

Het nieuwe onderkomen van FC Cambuur voldoet volledig aan de eisen van deze tijd, legt Arjen uit. “Het is een gasloos gebouw met zonnepanelen op het dak, aangesloten op een WKO-installatie en duurzaam in onderhoud. Niet alleen zal er in dit stadion worden gevoetbald, er komen meerdere functies bij elkaar. Er is onderdak voor een school en diverse commerciële partijen vinden hun plek in dit stadion. Het is niet een op zichzelf staande ontwikkeling, maar het startpunt voor verdere ontwikkeling van de regio.”

Luister de hele podcast

Rendabel station

De praktijk leert dat het lastig is om stadions rendabel te maken. Waarom gaat het Van Wijnen wel lukken? “Wij zijn een realistisch bedrijf. Op basis van onze plannen hebben we een lening gekregen van de gemeente Leeuwarden die binnen 40 jaar door FC Cambuur zal worden afgelost. Daarnaast hebben we niet alleen naar de investeringskant gekeken, maar ook naar de exploitatie. Zelfs al zou Cambuur een stapje terug moeten zetten naar de eerste divisie, dan nog is de exploitatie prima haalbaar.”

Ellende voorkomen

In Alkmaar is het dak van het stadion naar beneden gekomen en in de Goffert zakte een tribune in onder de voeten van een hossende menigte. “Een nachtmerrie. Wij hebben op voorhand met experts gekeken hoe we zulke zaken kunnen voorkomen. Bovendien hebben wij daar zelf ook veel kennis van, wij hebben in de loop der jaren meerdere stadions in Nederland gerealiseerd.”

Multifunctioneel stadion

Het nieuwe stadion wordt multifunctioneel. Naast de 7.500 m2 voor een ROC komt er 13.000 m2 bij voor fysiotherapeuten, sportbedrijven en detailhandel. “Dit moet een maximale onderlinge samenhang bewerkstelligen. Op de plek van het oude stadion zullen huizen worden neergezet als onderdeel van de complete ontwikkeling.  Dit brengt reuring en biedt zowel voor de club als voor de stad enorme kansen. We hebben gekeken of we ook in het stadion woonruimte konden ontwikkelen, maar daar zijn we niet bij uitgekomen.” In het seizoen 2023-2024 zal het stadion – als alles meezit – worden geopend.

Mogelijk voor u

Mogelijk financiert zakelijk vastgoed in heel Nederland; van grote stad tot kleine kern. Wilt u geld lenen voor de aankoop van een zakelijk pand of wilt u geld uitlenen met veel zekerheden en een aantrekkelijke rente? Bij ons is het mogelijk.

We helpen u graag verder

Ik wil lenen

Sluit een zakelijke hypotheek af

  • Boetevrij aflossen
  • Onderpand belangrijker dan uw jaarrekening
  • Snelle realisatie
  • Lage aflossing

Ja, ik wil een zakelijke hypotheek

Ik wil geld uitlenen

met veel zekerheden en aantrekkelijke rente

  • 6% - 7,75% rendement per jaar
  • Eerste recht van hypotheek
  • Eigen inbreng van de debiteur
  • Vastgoed als veilig onderpand

Ik wil geld uitlenen

Of kom naar één van onze kennissessies.

Totaal gefinancierd:
€ 
Aantal gefinancierde objecten:
U kent ons o.a. van:
Terug naar het overzicht

HomeBlogDe businesscase van een nieuw voetbalstadion